Néhányan a Szalon munkatársai közül (infó: egérrávitel a képre)

 
 

 

 

 

 

 

 

 
 
Bejelentkezés:
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 


 

 

Kedves Látogatónk! Hálásak vagyunk a bejegyzések olvasására szánt idejéért!


Bookmark and Share

 
Látogatottság:
Indulás: 2010-07-05
 
Online

 

Katt a képekre!

 

 
Bloggereink

 

 

 

Munkatársaink honlapjai, blogjai

 

 

 

 Baráti blogok:

 
Finom sütemények blogja!

 
Szalonunk a Facebookon

 


Jépont honlapja,

blogjai


Irodalmi portálok


Dudás Sándor képei

 

Váczy J. Tamás est 1992. Hatvan

 

 
Pályázati hírdoboz

 

 

 
Szabad Szalon
 
Linkajánló:
 
Felíratkozás hírlevélre
E-mail cím:

Feliratkozás
Leiratkozás
SúgóSúgó
 
Blogajánló

 

 

 

A nap vicce

 

 

Üzenőfal
Név:

Üzenet:
:)) :) :@ :? :(( :o :D ;) 8o 8p 8) 8| :( :'( ;D :$
 
Vendégírók blogja

Tanács Gábor: Ellopott faluriport

2014.11.05. 20:21, Közzétette: Kepes

Szerző: Tanács Gábor

Csanádpalota olyannyira a művészetek fészke, hogy még a tolvajok is csak tollat és szépprózát lopnak. Riporterünk jegyzeteit is meglovasították, ezért aztán a mi derék tollforgatónk kénytelen volt emlékezetből írni. Hogy jól fog-e a feje, azt döntsék el a csanádpalotaiak.

Fotó: Kállai Márton

Németiné Kodrán Erzsébet élő költőnő azóta nem tudja elvágni a tyúk nyakát, mióta nem kell a férjére főznie. Lánykorában sem arról volt híres, hogy milyen jól forgatja a böllérkést, ellenben a Madách-évfordulóra mérgében megírta Az asszony tragédiáját – na nem az egészet, csupán másfél oldalt –, most meg kiflisütésre tanítja Lolát, a francia menyasszonyt, aki az unokájához készül feleségül. Hogy Pösze néni élő költőnő, az elsősorban onnan látszik, hogy két kötete is van, nem beszélve a Palotai Krónika hetvenes évekből megőrzött példányairól, amelyekben már versekkel szerepel – holott egész életében téeszben, gyárban dolgozott. Ha az embernek már az öreganyja is olyan ravasz volt, hogy haláláig elhazudott a korából tíz évet, akkor semmin sem kell csodálkozni. A nagymama kilencvennégy évesen nyolcvannégynek adta ki magát az egész család előtt, és ha megholt egy hetvenéves a faluban, fejét csóválgatva mondta: „A’ már odavaló volt.” Mikor ő is odavaló lett, előkaparták a születési bizonyítványát. Költő, hazudj, csak rajt’ ne fogjanak – kíváncsi vagyok, a nagypapa tudott-e arról, hogy felesége tíz évvel volt öregebb nálánál.

Térkép
Csanádpalota nagyközség annyira a szélén van Csongrád megyének, hogy az már majdnem Békés. Több mint háromezer lakossal, valamint azzal is büszkélkedhet, hogy a határában található Csigapusztán zajlott 1514-ben a nagylaki csata. Hogy akkor miért nem csigapusztai csatáról beszélünk, az egyike a történelem nagy rejtélyeinek.

Ha már galamb, legyen strasszer, olvasom Kodrán Sándor tárogatós és galambász hajlékában a szakkönyvben. Nem családregény ez, hanem faluriport, de mit tehetek én róla, hogy a Kodránok mindenbe beleütik az orrukat? Sanyi bácsi a pufók, barnás színű strasszergalambot tenyészti, hogy milyen eredménnyel, azt nálam talán illetékesebbek döntötték el, amikor ez ügyben a polcát telerakták serleggel. Nekem nem kéne olyan madár, amely úgy burukkol, mint a körfűrész, ellenben a kétszázötven éves tárogatót rettenetesen irigylem, nemkülönben azt, hogy az ősz bajszú riportalany nemcsak a galambversenyen zsűrizik, amikor épp nincs madárinfluenza, de a böllérversenyen is. Egyébként traktoros volt, amíg az akkori körzeti orvos ki nem jelentette: „Még négy-öt ilyen év, Sándor, és mehetsz a parajba.”
Sanyi bácsi inkább a nyugdíjba ment.

Csanádpalota mindig bőven termette a művésznépet: vegyük egynek Kelemen Lászlót, az első magyar nyelvű színház igazgatóját, aki, miután a színházcsinálásban tönkrement, idejött kántortanítónak, és egy részeg kocsis egyházi küldetése során az árokba fordította, állítólag a kincstári ispán felbujtására. Ma már emlékparkja van a faluban. Csak a halott művész a jó művész, ezt akár Asztalos P. Kálmán helybeli parasztköltő is megerősíthetné, akiről szintén utcát nevezett el a hálás utókor, ellenben életében kissé sarkos gondolkodása miatt akadtak gondjai: például a Rákosi születésnapjára, külön felkérésre írt költeményéért – A hamis megváltóhoz – pontosan tizenkét év fegyházbüntetést kapott honoráriumként. Sztálin halála után az akkor fennmaradó tízet elengedték neki, de a sarkos gondolkodásról, valamint a költészetről haláláig nem tudott leszokni.

– Na, baszkurálok egy misét a vínasszonyoknak – dobta el mérgesen a kártyát Kálmány Lajos plébános, aki nem mellesleg szintén költő és néprajztudor volt, de a vénaszszonyoknak való misézésnél jobban szerette az ultit. A tizenkilencedik századi atya emlékezete úgy jön ide, hogy jelenleg is a papkérdés izgat mindenkit Csanádpalotán: a falu plébánosa egészségügyi okokra hivatkozva most hagyta ott a reverendát, ezt tárgyalják a „vínasszonyok” a templom előtt. Még Kodrán Sanyi bácsiéknál és a fúvószenekar köreiben is szóba kerül a téma, pedig azok nem éppen ájtatos népek. De szerették a volt plébánost, akinek ugyan furcsák voltak a piercinges barátai Budapestről, de ember volt, mert kedvelte a pálinkát, és mellesleg két napig megállás nélkül sütötte a palacsintát tizenöt serpenyőben, hogy Csanádpalota bekerüljön a Guinness-rekordok könyvébe. A csoroszlyák meg csak ne sápítozzanak. Ilyen papjuk nem lesz még egy.

– Szervusztok, gyerekek! – lépeget Pista bácsi kifelé a kocsmából.
– Jó estét, Pista bácsi! – válaszolnak a fúvószenekar tagjai.
– Ti kik vagytok? – érdeklődik az öreg.
– Nem ismer meg? Zsombor vagyok – igyekszik segíteni a szaxofonos. – Egy utcában lakunk.
– Aha – gondolkodik el Pista bácsi. – És melyik utcában?

A Déri Tibor Fúvószenekar fiatalokból áll, a velem szemben felvonuló kemény mag java része tizenhat körül van. Egymás iránt a barátságos kötözködésen is átfénylik a szeretetteljes összetartozás. – Fogpiszkáló – mondja megvetően a klarinétra Domonkos Tibor, a tubás. – Pálinkafőző – becsmérli a tubát Mezőfi Gábor klarinétos. Gál Nelli csitítja őket, míg én a szigetelőszalaggal ragasztott rezeseket tanulmányozom.
– Ez a gyakorlóhangszer – nyugtat meg Tibor –, a másikat szétfújtam Bogácson. Ebbe meg beleragadt egy kólásüveg. Fújom, fújom, nem szól. Akkor nézem: jé, egy kólás-üveg van benne.
– Hogy került a tubába kólásüveg?
– Mivel a tuba sok helyet foglal, néha szállítunk benne ezt-azt.
– És hogy szedtétek ki?
– Kiszúrtuk késsel a műanyag palackot. Persze így minden csupa kóla lett. De legalább szól.

Vacsora közben csanádpalotai „művészek” feltörték fotósunk autóját, és meglovasították a faluriportot. Szerencsére egy rendőrkapitány ette a cigánypecsenyét a Fényes panzióban, két vadásszal. Mondtuk, hogy most törték fel az autót, mégis, mit csináljunk? Hát igazából nem nagyon érdemes semmit se tenni, mert lehetne szólni Makóra, de minek. Önök az autót botorul elmozdították a helyszínről. Casco nincs. Megtalálni úgysem fogják őket. Különben meg a nyombiztosító elvált a feleségétől, és hazaköltözött az anyjáho’ Maroslellére, ezért legalább másfél óra, mire ideér, szóval hát maguk tudják, hogy akarnak-e rá várni éjfélig.
Nem akartuk, persze, szegény nyombiztosítót zavarni. Elég baj neki az anyja Maroslellén.

Párbeszédtöredék a palotai kocsma előtt.
– Te le sem zárod a biciklidet?
– Minek? Anyámé.

Abból gondolom, hogy egy költő törte be az autóüveget, mert egyrészt Csanádpalotán szinte mindenki művész, másrészt a tolvajnak csak az anyagi javak meghatározott részére fájt a foga. Eltűnt két füzetem a beszélgetések összes jegyzetével. Lába kelt Ujvári Sándor barátom kabátjának, hordozható számítógépe zsinórjának, egy törött, de még használható digitális felvevőnek – piaci értéke nulla forint, rajta a beszélgetések felvételei –, valamint kedvenc tollaimnak, amelyekhez a kényszerbetegség szintjéig ragaszkodtam. Arra szeretném kérni enyveskezű felebarátomat, hogy miközben naiv költeményeket farag mondott szerszámokkal, hallgasson bele Pösze néni okos gondolataiba, és fotósunk számítógépének kábelét – míg egy hozzá való masinát nem sikerül lopni – a fenekébe, oda dugja be. Közben szenteljen egy futó gondolatot annak a millió forintot közelítő értéknek, amelyet különböző fényképészeti felszerelések, számítógép és egyebek formájában a csomagtartóban hagyott.
Mondom, hogy igazi költő. Ki más lopna faluriportot?

Még nincs hozzászólás.
 

 <-Kezdő old.  Utolsó old.->

 
Feltöltés: Bejelentkezés után középen az Új blogbejegyzésre kell kattintani
 
 
Navigáció
 

 

 Vendégírók blogja  

  English blog  

  Bejegyzések  

  Galériák  

  Vendégkönyv  

 Regisek fotói  

  Levélküldő

 Rekámoldal

 Fórum (Itt lehet véleményezni a bejegyzéseket!)


 

 
 
Menü
 

 


Feltöltési minitanfolyam


A cimkézésről


 Cimkézettek:

(Bármelyik névre kattintva az illető szerző minden bejegyzése megjelenik!)

abububerczy

Áron Attila

Balla D. Károly

Bátai Tibor

 Boér Péter Pál

Bogdán József

Csárádi Edit 

Császár László

 Csordás László

Dudás Sándor

Fabó Kinga

Faludi Éva

Faludy György

Farmosi László 

 Kepes Károly

Kodrán Erzsébet

Konczek József 

Kun Éva   

Láng Judit

Németh Péter Mikola

Petrozsényi Nagy Pál

Polgár Julianna

Radmila Marković 

S. Szabó István

Szalay' Netala' László 

Szmolka Sándor

Stolmár Aladár

T. K. Faber

Tóth János Janus

 Turcsány Péter

Urbán-Szabó Béla

Varga Árpád

Vasi Ferenc Zoltán allen

Váczy Jépont Tamás

* * *

közzétettek'

'csángó 'építészet 'erdélyi

'földrajz 'internet 'interjú

'irodalom 'képzőművészet

'kritika  'közlemény

'műfordítás 'politika

'riport 'társadalom

'természet  'történelem

'tudomány 'vendégíró

'vers 'vicc 

 

 

 
 
Szerkesztői üzenetek
/

A webhely firefox alatt működik optimálisan, és flash player is szükséges!


Kérem szerzőinket, hogy - akinek nem esik nehezére - bejegyzését ossza meg közösségi.oldalakon (facebook, stb.) a látogatottságunk növelése érdekében. Köszönöm!


Észrevettem, hogy néhányatoknak apróbb nehézsége van a feltöltéssel, azok írását javítom, persze tiszteletben tartva az eredeti tartalmat, betűtípust.


Üzenem minden kedves regisztráltnak, hogy  törvénybe ütköző bejegyzéseken kívül más tartalmat, hozzászólást nem moderálok!


Továbbá: ez nem íróóriások, zsenik kizárólagos portálja, szívesen látok amatőr szerzőket is, kérem ezt figyelembe venni.


Tisztelettel, barátsággal hívom azokat az amerikai, erdélyi, felvidéki, kárpátaljai, délvidéki olvasóinkat, akik bármely profilunkba vágó műfajban jeleskednek, hogy legyenek munkatársaink, regisztráljanak portálunkon.


Ha valaki az oldalsávokon, a fejlécen, vagy a láblécen szeretne elhelyezni valamit, kérem, hogy levél-csatolmányként küldje el

kkepes@gmail.com

címre.


 

 

 

 
Bagoly mondja...

 Az a regisztrált, aki nem tudja visszatartani az agymenését, a képre kattintva írjon egy mondatot.


 

 

 
BlogPlusz:
Friss bejegyzések
2019.03.19. 16:49
2019.03.16. 18:49
2019.02.20. 19:51
2019.02.16. 17:09
2019.01.18. 19:42
2018.12.31. 09:38
2018.12.31. 09:04
2018.12.28. 10:03
2018.11.21. 17:32
2018.11.17. 17:48
2018.11.01. 21:13
2018.10.31. 19:10
2018.09.29. 09:26
2018.09.25. 19:47
2018.09.20. 08:58
2018.08.16. 21:27
2018.08.06. 12:25
2018.07.18. 11:30
2018.05.28. 14:22
2018.05.26. 15:26
 
Live Traffic Feed
 


 


Képszerkesztõ verseny. 1.helyezés 60 kredit, 2.helyezés 30 kredit, 3.helyezés 20 kredit. Gyere és NYERJ! :)    *****    Néha a legrosszabb befejezések egyáltalán nem is befejezések. - Silhouette FRPG    *****    STAR STABLE - Kattints ha érdekel vagy te is játszol! { Játékkal kapcsolatos Extra tartalmak várhatóak a héten! }    *****    Március 11-15 között minden nap újabb játék vár rád! Vegyél részt minden nap vagy ahogy az idõd engedi és NYERJ! :)    *****    Elvihetõ kinézetek, PNG képek, fejlécek, háttérképek, patternek, textúrák és segédletek. creative-forest.gportal.hu    *****    Furry Fandom - Antropomorf Állatok - Furry Fandom - Antropomorf Állatok - Furry Fandom - Antropomorf Állatok    *****    Tavaszi képszerkesztõ verseny - A fõnyeremény 60 kredit, 2.helyezés 30 kredit, 3.helyezés 20 kredit - Jelentkezz te is!    *****    Érdekel az Euróvíziós Dalfesztivál? Ha igen, gyere és nézz be hozzám. Ismerd meg a fellépõket és a múltat sem feledjük.    *****    Ha bármilyen kérdésed van, akár egészségügyi, akár párkapcsolati; keress meg és segítek!    *****    Költöztetés-Bútorszállítás-Tatabánya !    *****    Érdekel az Euróvíziós Dalfesztivál? Ha igen, gyere és nézz be hozzám. Ismerd meg a fellépõket és a múltat sem feledjük.    *****    STAR STABLE ONLINE - R A J O N G Ó I O L D A L - Órarendek, Borítóképek SSO témában.- F e n t az 1. Videóm is c: KATT    *****    A horoszkóp elemzés,nagyon sok problémától megvéd,rámutat olyan betegségekre,melyek megelõzhetõk, ne mulaszd el,keress!    *****    Születési,gyermek,hold,párkapcsolati,fogamzási horoszkópok,elõrejelzések,biotérkép,ingyenes konzultációval.Ne hagyd ki!!    *****    Érdekel az Euróvíziós dalfesztivál? Kíváncsi vagy más országok indulóira? Akkor nézz be oldalamra, ahol láthatod õket.    *****    FANTASY FRPG // Lanawin &#8212; FANTASY FRPG // Lanawin &#8212; FANTASY FRPG // Lanawin &#8212; FANTASY FRPG // Lanawin &#8212; FANTASY FRPG //    *****    Egy horoszkóp olyan üzenetekhez juttat,melyek az egész életedre sok pozitív és fontos információt tartalmaz.Ne hagyd ki!    *****    Részletes születési horoszkóp, ajándék elõrejelzéssel, ingyenes konzultációval, mindent megbeszélhetsz velem! Várlak!!!    *****    Valentínnap szavazz te is Vivi és Makai Tomi fotójára likeokkal LOVE & NAAF #usacar Köszönjük!    *****    Idén is rajongunk, és Te mit gondolsz a Valentin napról? Ünnepled? Felháborodsz? Mondd el a véleményedet!