Néhányan a Szalon munkatársai közül (infó: egérrávitel a képre)

 
 

 

 

 

 

 

 

 
 
Bejelentkezés:
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 


 

 

Kedves Látogatónk! Hálásak vagyunk a bejegyzések olvasására szánt idejéért!


Bookmark and Share

 
Látogatottság:
Indulás: 2010-07-05
 

A porból kiáltok!

Ne nézzetek

rám ferde szemmel,

tele van a lelkem félelemmel,

és nem vagyok más

csak egy ember,

sem szentéletű,

sem gazember.

Nem vagyok

pogány mint vazúl,

csak a föld porából gyúrt az Úr,

néha keservesen sírok,

néha buta verseket írok,

néha szeretnék még élni,

máskor a túlvilágra lépni.

De lelkemben halkan

cseng az ének

"szeretném ha szeretnének

s lennék valakié!"

 

Katt a képekre!

 

 
Bloggereink

 

 

 

Munkatársaink honlapjai, blogjai

 

 

 

 Baráti blogok:

 
Finom sütemények blogja!

 
Szalonunk a Facebookon

 


Jépont honlapja,

blogjai


Irodalmi portálok


Dudás Sándor képei

 

Váczy J. Tamás est 1992. Hatvan

 

 
Pályázati hírdoboz

 

 

 
Szabad Szalon
 
Linkajánló:
 
Felíratkozás hírlevélre
E-mail cím:

Feliratkozás
Leiratkozás
SúgóSúgó
 
Blogajánló

 

 

 

A nap vicce

 

 

Üzenőfal
Név:

Üzenet:
:)) :) :@ :? :(( :o :D ;) 8o 8p 8) 8| :( :'( ;D :$
 
Blogoldal: ide lehet tartalmat feltölteni, írni!

ÚT A CSILLAGOK ALATT

2011.11.14. 19:57, JulCSIllag (Polgár Julianna)
Címkék: julcsi
EL CAMINO A VILÁG OLTÁRÁTÓL A VILÁG VÉGÉIG

ÚT A CSILLAGOK ALATT  

EL CAMINO A VILÁG OLTÁRÁTÓL A VILÁG VÉGÉIG
Magyar zarándokok Szent Jakab útját, El Camino-ját mutatja be egyéni látásmóddal Birinyi József rendező és Tokaji Ferenc zarándok, szerkesztő, "Út a csillagok alatt" című filmje.
Az alkotók a „Világ Oltárától", Fatimától, Santiago de Compostelán keresztül a „Világ Végéig", a kontinentális Európa legnyugatibb pontjáig, „Finis Terráig" kísérték el a két barátot.
Mozi bemutató: 2011. november 17.
2011, magyar dokumentumfilm, 96 perc, 12-es korhatár
Filmelőzetes:  http://www.youtube.com/watch?v=nkgZIzRqCI8
Hivatalos oldal: http://www.anjoulafayette.eu/camino  és www.caminofilm.hu


 

Ember - ember, ember - Isten, ember - múlt, jelen és jövő, valamint ember és önmaga kapcsolataiba enged betekinteni a film. Szakrális megtisztulást, erőpróbát, élményutat, ízeket, hangulatokat, hangot és belső hangot, tradíciót, természeti és emberi csodákat, mítoszokat, XXI. századi templomokat láthatunk a vásznon.

Az El Camino, az út, állandó, de mindig más: rekkenő napsütés vagy zuhogó eső, az „Újvilág" felé nyújtózó óceán vihara várja az egymásba kapaszkodó portugál, spanyol, magyar zarándoktársakat, ismerőst és ismeretlent, a két barátot...

Európa nyugati végein évente sok ezerszer megtörténik egy esemény. Nem egy adott időszakban, sokszor egész éven át zajlik: a zarándokok százezrével jönnek, hogy végigjárják a Caminot.

A Camino évezredes hagyománya már sokakat megihletett. Számtalan könyv és film készült a Szent Jakab útról mely hagyományosan Franciaországból indulva Spanyolország északi tartományain keresztül visz Santiagoba. Ma a Camino reneszánszát éli hívők és nem hívők körében egyaránt. Kevesen tudják, hogy több irányból is megy Camino Santiagoba. Összesen 14 útvonal létezik. Ezek közül az egyik legkülönlegesebb a Portugál, amely számtalan magyar vonatkozású emléket őriz.

A film Fatimától Santiagoig, 16 portugál és 14 spanyol várost, települést érintve, több mint 500 km-en keresztül, két magyar zarándokot követve járja be az El Caminot.

Az eddigi Camino filmektől eltérően ez az alkotás újdonságokat, előzőektől különböző látásmódot, más betekintési szögből láttatja az utat. Egy magyar zarándok szubjektív, „csillagok alatti" útja adja filmünk keretét, amely az évezredes zarándokhagyomány (Fatimában alig egy évszázados) megélésén túl, felsorakoztatja a zarándokút fontosabb turisztikai, művelődéstörténeti nevezetességeit, koncentrálva a nem közismert magyar vonatkozásokra is. A zarándok belső monológja vezeti végig az úton a nézőt. Természetesen a látottak, hallottak, átélt események hangjaival, atmoszférájával ellenpontozva.

A film egyediségét az adja, hogy ezzel az úttal két, a kereszténység legnépszerűbb zarándokhelye kötődik össze. Amíg Portugáliában a magyarországihoz hasonló, ám annál újabb keletű a Mária-kultusz, addig Spanyolországban a Szent Jakab tisztelet, amely a zarándokok tíz- és százezreit vonzza évről-évre. A film Fatima nevezetességeinek bemutatásával kezdődik, a Szűzanya megjelenésének utolsó alkalmával, amely Fatima legnagyobb eseménye, melyhez a legendás titok is fűződik. Megszólaltatjuk az évtizedek óta itt élő és dolgozó Kondor atyát, bemutatjuk a magyarok által építtetett kálváriát. Bebarangoljuk Alcobacát, és Batalhát, részesévé válunk a portugál történelem egyik legnagyobb legendájának és ország-teremtő csodájának. Megmártózunk a jelenést megélő kispásztorok korának máig ápolt hagyományaival. Ezt követően a Camino Tomaron, a portugál templomos lovagrend egykori székhelyén keresztül, Európa egyik legrégebbi egyetemének városába, Coimbraba visz, ahol magyar hercegek is tanultak. Magyar emlékhelyek

után folytatjuk utunkat változatos, műemlékekben gazdag vidékeken keresztül Portón át. (A világra, gyarmatokra kaput nyitó legjelentősebb európai kikötőváros mai tömegtemplomát, az FC Porto stadionjában a bajnoki győzelmet, a fiesztát is átélik zarándokaink.) Az Atlanti-óceán mentén megtett rövid szakasz után a portugál kakaslegenda székhelyére, Barcelosba, majd Bragaba, a portugál Rómába érkezünk. A zarándokokkal együtt kissé elhagyatott vidéken, Ponte de Limán át lépünk Galíciába. Az utolsó száz kilométert, Spanyolország legzöldebb tartományán keresztül haladva, Santiagoba érünk. A zarándokút során betekinthetünk a test és a lélek utazásába, az út megpróbáltatásaiba, s emellett az ottani emberek életébe. Az út menti zarándokszállások, olcsó motelek, és tűzoltó laktanyák hangulatába is bepilantást nyújt az alkotás.

A portugál és magyar kultúra kapcsolódásait, párhuzamait makro és mikro szinten vezetjük végig. A magyar kápolnától, Európa egyik legrégebbi egyetemének magyar vonatkozásaitól, a közös Mária-tisztelettől, a portugál (fado) és magyar balladák egybecsengésétől, a köznapi emberek vendégszeretetében, megnyilvánulásaiban felfedezhető hasonlóságokig.

A film a vallásos, a világi és a kultúra iránt nyitott emberek számára készült, bemutatva a legendás El Camino nálunk kevésbé ismert vonatkozásait, az elkísért zarándok belső gondolatait.

Az alkotókról:

 

Dr. Tokaji Ferenc (1957) jogász, író, kiadó, 1989. óta Magyarország második legnagyobb üdülőszövetkezetének elnök-igazgatója (Gyula). 2002-től a Dél-alföldi Regionális Idegenforgalmi Bizottság, 2003-tól a Magyar-Román Turisztikai Bizottság elnöke. A Szent István Egyetem egészségturizmus szakának tanára, több turisztikai szakkönyv és útikönyv írója, kiadvány szerzője: Alföld SPA (egyetemi tankönyv), Út a csillagok alatt - portugál Camino, Élménylánc, vallási turizmus a Dél-alföldön (könyv, multimédiás DVD, honlap). 2006-ban Pro Turismo-díjjal ismerték el.

Birinyi József (1956) rendező, operatőr, producer, hangszeres előadóművész, televíziós műsorgyártó cég és reklámügynökség tulajdonosa, vezetője. 3 évtizede dolgozik a filmgyártásban, televíziózásban és a reklámpiacon. A MOVI-ban, az MTV-ben, a Duna Tv-ben rendező-, operatőr-, műsorvezető-, főszerkesztőként, a TV2-nek, RTL-nek, ATV-nek, Duna Tv-nek ZDF-nek, ORF-nek, a CCTV-nek producer-gyártóként filmeket, műsorokat készít, felsővezetői médiatréninget tart. Filmjeivel több külföldi és hazai filmfesztivál nyertese, a Millecentenáriumi szignál, a Feszthy-körkép zeneszerzője, a Hungarikum törvény stratégiájának alkotója, a Hungarikum Szövetség elnöke, az MTV Nívódíjasa, a Sacramentoi Filmfesztivál zenei nagydíjának részese, Köztársasági Arany Érdemkereszttel kitüntetett filmrendező.

 

 

Zarándok, főszereplők: Dr. Tokaji Ferenc és Szabó Péter

Szöveg: Dr. Tokaji Ferenc, Birinyi József és Papp János

 

Gyártásvezető: Vörös Judit

Narrátor, belső hang: Papp János

Operatőr: Barati Gábor és Birinyi József

 

Munkatársak: Bozsogi János, Győriné Tokaji Katalin, László Zsuzsanna és Tarsoly Barnabásné

 

Vágó: Tóth Sándor

Szerkesztő: Dr. Tokaji Ferenc

Rendező-producer: Birinyi József

Támogatók:

Nemzeti Kulturális Alap

Örkényi Takarékszövetkezet

Hőforrás Gyógyászati Kft.

TAP Portugal

Tradíció Stúdió

aicep Portugal Global

David Catarino, a Leira - Fatima Turisztikai Hivatal elnöke - Fatima régió

Francisco de Calheiros, a Turihab-Solares de Portugal elnöke - Ponte de Lima

Joaquim Luis Medeiros Alcoforado, a Coimbra-i Turisztikai Hivatal elnöke - Coimbra régió

Hubay László, a Portugál - Magyar Kereskedelmi Kamara elnöke

Angela Rodrigues, az Oasis Utazási Iroda elnöke

Németh József - Madrid

António Ataíde (fado-énekes)

Suzel Santos, Leiria-Fátima Tourism Board

Békési Zoltán, Békési Pálinka Zrt. igazgatója

 

_______________________________________________________________________

Áldással közreadta:

 

 

Polgár Julianna

(szerkesztő-riporter - Duna TV, MTI, MTVA - konyvtar@dunatv.hu;

budapesti tudósító - HUNSOR.SE; POLUS ONLINE - lillatti8@gmail.com;

06-30/859-33-35)

Még nincs hozzászólás.
 

 <-Kezdő old.  Utolsó old.->

 
Feltöltés: Bejelentkezés után középen az Új blogbejegyzésre kell kattintani
 
 
Navigáció
 

 

 Vendégírók blogja  

  English blog  

  Bejegyzések  

  Galériák  

  Vendégkönyv  

 Regisek fotói  

  Levélküldő

 Rekámoldal

 Fórum (Itt lehet véleményezni a bejegyzéseket!)


 

 
 
Menü
 

 


Feltöltési minitanfolyam


A cimkézésről


 Cimkézettek:

(Bármelyik névre kattintva az illető szerző minden bejegyzése megjelenik!)

abububerczy

Áron Attila

Balla D. Károly

Bátai Tibor

 Boér Péter Pál

Bogdán József

Csárádi Edit 

Császár László

 Csordás László

Dudás Sándor

Fabó Kinga

Faludi Éva

Faludy György

Farmosi László 

 Kepes Károly

Kodrán Erzsébet

Konczek József 

Kun Éva   

Láng Judit

Németh Péter Mikola

Petrozsényi Nagy Pál

Polgár Julianna

Radmila Marković 

S. Szabó István

Szalay' Netala' László 

Szmolka Sándor

Stolmár Aladár

T. K. Faber

Tóth János Janus

 Turcsány Péter

Urbán-Szabó Béla

Varga Árpád

Vasi Ferenc Zoltán allen

Váczy Jépont Tamás

* * *

közzétettek'

'csángó 'építészet 'erdélyi

'földrajz 'internet 'interjú

'irodalom 'képzőművészet

'kritika  'közlemény

'műfordítás 'politika

'riport 'társadalom

'természet  'történelem

'tudomány 'vendégíró

'vers 'vicc 

 

 

 
 
Szerkesztői üzenetek
/

A webhely firefox alatt működik optimálisan, és flash player is szükséges!


Kérem szerzőinket, hogy - akinek nem esik nehezére - bejegyzését ossza meg közösségi.oldalakon (facebook, stb.) a látogatottságunk növelése érdekében. Köszönöm!


Észrevettem, hogy néhányatoknak apróbb nehézsége van a feltöltéssel, azok írását javítom, persze tiszteletben tartva az eredeti tartalmat, betűtípust.


Üzenem minden kedves regisztráltnak, hogy  törvénybe ütköző bejegyzéseken kívül más tartalmat, hozzászólást nem moderálok!


Továbbá: ez nem íróóriások, zsenik kizárólagos portálja, szívesen látok amatőr szerzőket is, kérem ezt figyelembe venni.


Tisztelettel, barátsággal hívom azokat az amerikai, erdélyi, felvidéki, kárpátaljai, délvidéki olvasóinkat, akik bármely profilunkba vágó műfajban jeleskednek, hogy legyenek munkatársaink, regisztráljanak portálunkon.


Ha valaki az oldalsávokon, a fejlécen, vagy a láblécen szeretne elhelyezni valamit, kérem, hogy levél-csatolmányként küldje el

kkepes@gmail.com

címre.


 

 

 

 
Bagoly mondja...

 Az a regisztrált, aki nem tudja visszatartani az agymenését, a képre kattintva írjon egy mondatot.


 

 

 
BlogPlusz:
Friss bejegyzések
2020.10.19. 19:53
2020.10.17. 14:55
2020.10.04. 17:27
2020.10.02. 18:00
2020.07.15. 18:35
2020.07.13. 09:50
2020.06.29. 08:41
2020.06.10. 11:15
2020.05.04. 08:31
2020.04.08. 11:15
2020.04.04. 18:22
2020.04.02. 19:25
2020.03.30. 18:28
2020.03.28. 10:47
2020.03.27. 04:25
2020.03.26. 07:35
2020.03.24. 20:14
2020.03.22. 20:26
2020.03.22. 08:17
2020.03.18. 16:44
Friss hozzászólások
 
Live Traffic Feed
 


 


Részletes személyiség és sors analízis, 25-30 oldalas+3 év elõrejelzés. A megrendelés után a konzultáció ingyenes. Katt!    *****    Nagyon részletes születési, párkapcsolati, fogamzási és gyermektervezési horoszkóp, biotérkép elemzés, itt az oldalon!!!    *****    A Faun és a három Nimfa története - új novella a blogon. :)    *****    Felnõtt mesék, különös történetek, némi erotikával fûszerezve. Versek, képek, Underground írások,Sniffanytól.    *****    Cipõ-csizma extra all mix 1650 helyett 495.-Ft/kg - Jelmez 1-2 o. 1400 helyett 990.-Ft/kg 1-2 napos szállítási határidõ    *****    LAMOUR NAPOK -10-40% KEDVEZMÉNNYEL! SZEREZD BE KEDVENC ÁSVÁNY- VAGY DIVATKARKÖTÕIDET, ÉKSZEREIDET! ANGYALI AJÁNDÉKOK...    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és versei a blogon    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei, versei az új blogban:)    *****    MYBOOKCLUB - Könyvismertetõk - MYBOOKCLUB    *****    Halloween mix-ek és Jelmez mix-ek már 500.-Ft/kg-tól 1 zsák 15-18 kg gyors 1-2 napos szállítási határidõ    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és versei a blogon :)    *****    Lilith Megéhezik 4 - Az Apáca Show,a fantasy új epizódja elérhetõ    *****    Felnõtt mesék, különös történetek, némi erotikával fûszerezve. Versek, eszmefuttatások. Underground írások,Sniffanytól.    *****    BLACKPINK NEWS &#8226; Gyere és ismerd meg a világ egyik legismertebb és legnépszerûbb dél-koreai bandját, a BLACKPINK-et!    *****    LEPD MEG MAGAD VAGY SZERETTEDET EGY KÜLÖNLEGES MANDALÁVAL, VAGY ÁSVÁNYÉKSZERREL! RENDELÉS ÜZENETBEN VAGY AZ OLDALON!    *****    Ismerd meg és nézd meg a norvég SKAM címû sorozatot és 7 további remake sorozatát! Naponta friss hírek! SKAM - SKAM    *****    IGAZÁN DÖGÖS ÉS EGYEDI SZERETNÉL LENNI? 10-20% CSAK MA MINDEN ÁSVÁNYKARKÖTÕRE, GYÖNGYKARKÖTÕRE, MEDÁLRA! NÉZD MEG FB-OT!    *****    "Eljött értünk a végzet, s keze nyomán milliók hulltak élettelenül a porba. Félelem bûze áradt szét." - SZEREPJÁTÉK    *****    Angolturi Lerakat - Angol használtruha kereskedés. Gyerek és felnõtt ruhák már 350.-Ft/kg-tól Gyors kiszállítás    *****    Ismerd meg és nézd meg a norvég SKAM címû sorozatot és 7 további remake sorozatát! Naponta friss hírek! SKAM - SKAM