Néhányan a Szalon munkatársai közül (infó: egérrávitel a képre)

 
 

 

 

 

 

 

 

 
 
Bejelentkezés:
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 


 

 

Kedves Látogatónk! Hálásak vagyunk a bejegyzések olvasására szánt idejéért!


Bookmark and Share

 
Látogatottság:
Indulás: 2010-07-05
 
Online

 

Katt a képekre!

 

 
Bloggereink

 

 

 

Munkatársaink honlapjai, blogjai

 

 

 

 Baráti blogok:

 
Finom sütemények blogja!

 
Szalonunk a Facebookon

 


Jépont honlapja,

blogjai


Irodalmi portálok


Dudás Sándor képei

 

Váczy J. Tamás est 1992. Hatvan

 

 
Pályázati hírdoboz

 

 

 
Szabad Szalon
 
Linkajánló:
 
Felíratkozás hírlevélre
E-mail cím:

Feliratkozás
Leiratkozás
SúgóSúgó
 
Blogajánló

 

 

 

A nap vicce

 

 

Üzenőfal
Név:

Üzenet:
:)) :) :@ :? :(( :o :D ;) 8o 8p 8) 8| :( :'( ;D :$
 
Blogoldal: ide lehet tartalmat feltölteni, írni!

JÉPONT: Receptúra

2011.06.11. 16:18, Közzétette:Szabó Borka
Címkék: jépont

Akik ismer­ték Jépon­tot, azok hamar meg­is­mer­ték a kanál végén lakozó kre­a­tív erőt. Keve­sen tud­tak, tud­nak olyan jól meg­főzni szinte bár­miből ínyenc­sé­get, és emel­lett pedig olyan egy­szerű­sé­ge­ket elron­tani, mint a pala­csinta (amely beval­lása sze­rint „direkt” nem sike­rült neki sose).

Surda

Egyik ilyen híres receptje a „Surda”.

Surda Sur­di­lo­vi­tyi

2 cso­mag baba­pis­kóta vagy dara­bos pis­kó­ta­tör­me­lék,
1 hab­tej­szín,
1 cso­mag vaní­lia­pu­ding,
1 cso­mag cso­ki­pu­ding,
1 doboz dara­bos ana­nász,
1 dl rum,
kevés tej,
vaní­liás cukor,
½ tábla étcso­ko­ládé,
1 cso­mag mazsola.

Surda, az ember

Első­nek: Surda nevét – a cse­mege kita­lá­lása ide­jén vetí­tett jugó film, és az akkor kap­ható szerb puding­por, továbbá gyer­me­keim ötlete adta.

Továbbá: Kerek jénai tál­ban (fon­tos! Ld. esz­té­ti­kai szem­pon­tok stb.). Tej­szín habosra, pudin­go­kat külön-​​külön készre (de mele­gen tartva, a rumot nem „megivva”). Neki­ál­lunk. A mazso­lát beáz­tat­juk a szeszbe (lehet ruma­roma is, ld. gyerek!)

A jénai aljára csil­lag alak­zat­ban meg­ágya­zunk a pis­kó­ták­kal – egy-​​két babát föl­ál­do­zunk, mert össze­mor­zsolva, a héza­go­kat kipó­to­landó (ez szép volt!), nem folik le a ráté­te­mény. Vaní­liás lan­gyos tej­jel meg­lo­csol­juk. Erre kerül a cso­ki­pu­ding. Ismét baba-​​csillagozunk, de már nem áldo­zunk fel tör­me­lé­ket, ezt rumos mazso­lá­val locsol­juk. Most jövell a vaní­lia­pu­ding ideje. Erre ismét pis­kóta. És elkö­vet­ke­zik a gimölcs – avagy az ana­nász (kevés levé­vel). Majd a köményre vert tej­szín. Az étcso­kit kis tej­jel föl­ol­vaszt­juk, és a tej­szín tete­te­jére fir­ká­lunk vele (ezt imád­ták a leá­nyaim). Ezután HŰTÉS. Min­dig más­nap lett volna a leg­jobb. De hát?! Na, egy­szer sike­rült meg­men­teni, innen tudom.

(Culi­na­riæ Jeponti azaz Jépont konyhája)

Jépont­sá­gok a konyhában

Surda, a pudingcsoda

Ki ne emlé­kezne – álta­lá­nos­ság­ban a mai 30-​​as kor­osz­tály­tól föl­felé – a Forró szél című tévé­film­so­ro­zatra? Fősze­replő­jére, a kró­ni­kus mun­ka­usz undo­ri­tisz­ben szen­vedő Surda Sur­di­lo­vi­tyi nevű „jómun­kás­em­berre”? No, hát nem róla lesz szó. Hanem a nevét viselő édes­ségről, ame­lyet Jépont talált ki, fede­zett fel, hono­sí­tott meg, tette örök emlékűvé.

A Surda egy baba­pis­kó­tá­ból, vál­to­za­tos pudin­gok­ból és gyü­mölcsből készít­hető, vég­le­te­kig vari­ál­ható, sütés nél­küli édes­ség.
A nevét – mint a kere­tes rész­ben olvas­hat­juk – a nép­szerű soro­zat főhő­séről kapta, ennek három oka van:
1. A desszert szü­le­té­se­kor vetí­tette a „főnt” (vö. Forró szél) a kirá­lyi (akkor még állami) tévé főidő­ben, vasár­napi dél­után.
2. Az elké­szí­tés­hez ere­de­ti­leg – amíg a Bel­vá­rosi Doki (gyk. Dok­tor Oetker) nem kez­dett itt­honra is terí­teni – jugo­szláv szár­ma­zású főző­pu­din­gokra volt szük­ség.
3. Az édes­ség elfo­gyasz­tása után nagy­fokú „jaj, azt hiszem, leesett a vér­nyo­má­som, kérek egy kávét”-érzés és sürgős víz­szin­tes álla­potra vágyás keríti hatal­mába az embert.
Jépont annak ide­jén elárulta: lányom, tök mind­egy, miből készí­ted a Sur­dát, a lényeg, hogy a pis­kóta, a puding és a mazsola ne marad­jon ki belőle.
Így aztán sza­bad­fo­gású desszert­ké­szí­tés címén három puding­ból (csoki, puncs, vaní­lia) és három gyü­mölcsből (mazsola, meggy, alma) készí­tet­tük el teg­nap­előtt a leg­utóbbi Sur­dát. Még ide­jé­ben lefo­tóz­tuk, mert már múlt idő…
Jó étvá­gyat hozzá!

Szö­veg és fotó: Szabó Borka

(Ment­ró­pi­á­ban (a Pató Pál-​​fordulás lap­szám­ban) lekö­zölt vál­to­zat, 2009.)

 

 <-Kezdő old.  Utolsó old.->

 
Feltöltés: Bejelentkezés után középen az Új blogbejegyzésre kell kattintani
 
 
Navigáció
 

 

 Vendégírók blogja  

  English blog  

  Bejegyzések  

  Galériák  

  Vendégkönyv  

 Regisek fotói  

  Levélküldő

 Rekámoldal

 Fórum (Itt lehet véleményezni a bejegyzéseket!)


 

 
 
Menü
 

 


Feltöltési minitanfolyam


A cimkézésről


 Cimkézettek:

(Bármelyik névre kattintva az illető szerző minden bejegyzése megjelenik!)

abububerczy

Áron Attila

Balla D. Károly

Bátai Tibor

 Boér Péter Pál

Bogdán József

Csárádi Edit 

Császár László

 Csordás László

Dudás Sándor

Fabó Kinga

Faludi Éva

Faludy György

Farmosi László 

 Kepes Károly

Kodrán Erzsébet

Konczek József 

Kun Éva   

Láng Judit

Németh Péter Mikola

Petrozsényi Nagy Pál

Polgár Julianna

Radmila Marković 

S. Szabó István

Szalay' Netala' László 

Szmolka Sándor

Stolmár Aladár

T. K. Faber

Tóth János Janus

 Turcsány Péter

Urbán-Szabó Béla

Varga Árpád

Vasi Ferenc Zoltán allen

Váczy Jépont Tamás

* * *

közzétettek'

'csángó 'építészet 'erdélyi

'földrajz 'internet 'interjú

'irodalom 'képzőművészet

'kritika  'közlemény

'műfordítás 'politika

'riport 'társadalom

'természet  'történelem

'tudomány 'vendégíró

'vers 'vicc 

 

 

 
 
Szerkesztői üzenetek
/

A webhely firefox alatt működik optimálisan, és flash player is szükséges!


Kérem szerzőinket, hogy - akinek nem esik nehezére - bejegyzését ossza meg közösségi.oldalakon (facebook, stb.) a látogatottságunk növelése érdekében. Köszönöm!


Észrevettem, hogy néhányatoknak apróbb nehézsége van a feltöltéssel, azok írását javítom, persze tiszteletben tartva az eredeti tartalmat, betűtípust.


Üzenem minden kedves regisztráltnak, hogy  törvénybe ütköző bejegyzéseken kívül más tartalmat, hozzászólást nem moderálok!


Továbbá: ez nem íróóriások, zsenik kizárólagos portálja, szívesen látok amatőr szerzőket is, kérem ezt figyelembe venni.


Tisztelettel, barátsággal hívom azokat az amerikai, erdélyi, felvidéki, kárpátaljai, délvidéki olvasóinkat, akik bármely profilunkba vágó műfajban jeleskednek, hogy legyenek munkatársaink, regisztráljanak portálunkon.


Ha valaki az oldalsávokon, a fejlécen, vagy a láblécen szeretne elhelyezni valamit, kérem, hogy levél-csatolmányként küldje el

kkepes@gmail.com

címre.


 

 

 

 
Bagoly mondja...

 Az a regisztrált, aki nem tudja visszatartani az agymenését, a képre kattintva írjon egy mondatot.


 

 

 
BlogPlusz:
Friss bejegyzések
2018.12.31. 09:38
2018.12.31. 09:04
2018.12.28. 10:03
2018.11.21. 17:32
2018.11.17. 17:48
2018.11.01. 21:13
2018.10.31. 19:10
2018.09.29. 09:26
2018.09.25. 19:47
2018.09.20. 08:58
2018.08.16. 21:27
2018.08.06. 12:25
2018.07.18. 11:30
2018.05.28. 14:22
2018.05.26. 15:26
2018.05.10. 17:02
2018.04.16. 15:09
2018.04.14. 14:23
2018.04.07. 17:34
2018.03.21. 09:19
 
Live Traffic Feed
 


 


Az asztrológiai elõrejelzések olyan tendenciákat mutatnak,melyek,nehéz döntéseknél nélkülözhetetlenek. Rendeld meg most!    *****    Az Éjszaka Misztériuma várja régi és új látogatóit újult erõvel, és heti több bejegyzéssel! | Nox Arcana    *****    Simonyi ingatlan Debrecen, Balaton 2019 Sok-sok új eladó ingatlannal bõvült kínálatunk válassza ki az önnek megfelelõt.    *****    Nagyon részletes születési horoszkóp, 3 éves ajándék elõrejelzéssel, ingyenes konzultációval, csak nálam. Kattints ide!!    *****    Ha te is szereted a Zöld Íjász elbûvölõ szerelmespárját az Olicityt akkor itt a helyed! Mindent róluk és a sorozatról!    *****    A születési horoszkóp az ÚJ ÉV legszebb meglepetése! Ajándékba küldök 3 év elõrejelzést, jó tudni milyen lesz a jövõ!!!!    *****    Zenei blog. Kritikák, listák, ajánlók és még több! -> Popusz    *****    családi pótlék utalása 2019 - dátumok, kifizetések, idõpontok az utalásról itt:    *****    MOVIE-NIGHT -> ÚJ FILMES OLDAL NYÍLT <- MOVIE-NIGHT    *****    Szerepjáték &#8211; Csatlakozz közénk, és részese Te is a kalandoknak - FRPG    *****    Egy igazi hõs sem tudja magáról, hogy hõs. - Egy igazi hõs sem tudja magáról, hogy hõs.    *****    A Roxfort Boszorkány- és Varázslóképzõ Szakiskola megnyitja kapuit!    *****    "Ó, én bizony korántsem merném állítani, hogy ismerem a Roxfort összes titkát." /Dumbledore/    *****    THE EVIL WITHIN| Harry Potter szerepjáték    *****    BOOKISLAND - könyvajánlók, ahol a könyvek életre kelnek - BOOKISLAND    *****    SoulSisters/ Nézz be az oldalunkra, ha érdekes cikkre, vagy épp kritikára vágysz. Hangolódj velünk az ünnepekre!    *****    Szereted az ünnepi idõszakot? Már hetekkel elõtte készülsz? Vagy legszívesebben elkerülnéd? Mondd el!    *****    RIZLINGDAYS BLOG ! MAKEUP, STUDY TIPS AND ALLDAYS FOR YOU ABOUT ME    *****    THE EVIL WITHIN| Harry Potter szerepjáték    *****    REAVER GROVE | urban fantasy frpg