Néhányan a Szalon munkatársai közül (infó: egérrávitel a képre)

 
 

 

 

 

 

 

 

 
 
Bejelentkezés:
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 


 

 

Kedves Látogatónk! Hálásak vagyunk a bejegyzések olvasására szánt idejéért!


Bookmark and Share

 
Látogatottság:
Indulás: 2010-07-05
 
Online

 

Katt a képekre!

 

 
Bloggereink

 

 

 

Munkatársaink honlapjai, blogjai

 

 

 

 Baráti blogok:

 
Finom sütemények blogja!

 
Szalonunk a Facebookon

 


Jépont honlapja,

blogjai


Irodalmi portálok


Dudás Sándor képei

 

Váczy J. Tamás est 1992. Hatvan

 

 
Pályázati hírdoboz

 

 

 
hatvaniszalon
 
Linkajánló:
 
Felíratkozás hírlevélre
E-mail cím:

Feliratkozás
Leiratkozás
SúgóSúgó
 
Blogajánló

 

 

 

A nap vicce

 

 

Üzenőfal
Név:

Üzenet:
:)) :) :@ :? :(( :o :D ;) 8o 8p 8) 8| :( :'( ;D :$
 
Blogoldal: ide lehet tartalmat feltölteni, írni!

Macskajaj

2011.01.02. 18:02, Stolmár Aladár
(angol eredeti címe Hangover)

Hogy növekedő unokáimnak helyet csináljunk elkezdtük bontani lányomék soproni háza melléképületeit. Samu a macska ezt használta ki a város lentebb fekvő részeinek felderítésére. Általában a szomszéd hatalmas kutyája elzárta előle ezt a részt, no és az építkezés miatt a kapu is nyitva állhatott, amikor a kutyát sétálni vitték.

Bella kis-unokám az első egy-két napot bátran viselte, de ahogy telt múlt az idő kedvenc macskájának, Samunak az eltűnése óta egyre jobban elkeseredett, egyre gyakoribbak lettek a pityergések és a lefekvés előtti zokogások. Három hét eltelte után már Samu helyett kismacskák után is néztek és emléke is elkezdett halványodni.

Amerikai vejem hajdani cserediák barátja Phil Németországból eljött Kimót meglátogatni. Nekem épp aznap volt egy elöljáróval megbeszélésem, mikor egy fiús görbenapot, estét ütemeztünk be. A találkozóm után így én hívtam fel a vejem, hogy indulhatnak, találkozzunk a Forum nevű Pizzériában. Itt elég jó vörös bort kaptunk a vacsorához.

Hazafelé menet átmentünk a Főtéren, ahol a nevezetes nedvesítő hely a Gyógygödör, amibe természetesen beestünk. Mivel a név gyógyászatra utal, így a vörös kereszttel jelölt Unicumot ittunk egy-egy üveg sör kísérővel. Ahogy kimásztunk a gödörből Kimo emlékeztetett arra, hogy a rendes útvonal a Gyógygödör után tradicionálisan a Cézáron keresztül vezet, amely szintén egy nevezetes pince a város központjában. Útban a Cézár felé átmentünk a Szent Orsolya téren ahol Philnek képeket kellett készítenie a gyönyörűen megvilágított szobrokról és épületelemekről. Valószínűleg a másnapi macskajaj állapotának előrevetítéseként a képek többségét már a tér közepén háton fekve kellett elkészítenie…

A Cézár pincében, mint azt Sopronban az ember el is várja, nagyon kellemes vörös bort kaptunk, így aztán innen már elég hangos beszédbe elegyedve távoztunk. Emlékeztettem Kimót, hogy az építkezés épp olyan mint a háború, pénz és pénz - no meg pénz kell hozzá. Befordultunk hát balra egy bank-automatához. Onnan hazafelé átvágtunk egy hajdani malom helyén.

Kimo hangosan el kezdte magyarázni az utca nevének eredetét, amibe éppen befordultunk, a Rózsa utcáét. Neve egészen Napóleon nem éppen baráti látogatásának idejére nyúlik vissza, amikor is itt rendezték be a francia hadsereg számára a vörös lámpás negyedet. Egyszer csak macskanyávogást hallottunk. Az egyik elhagyott és romos bordélyház tetején a kémény mellett egy szürke macska szinte segítségért könyörögve nyávogott!

 

                        - Úgy hangzik, mint Samu. Te vagy az Samu? – kérdezte Kimo a macskát, az meg egész más hangnemben válaszolt, amit még én is felismertem, hiszen hajnali 3 körül így szokott felébreszteni, mikor vadászatát és egyéb macska dolgait bevégezvén bekéredzkedett a házba.

                         

A pénz, útlevél és vázlatos végakarat rám testálása után Kimo nekivágott a romokat összetartó rozoga állványzat megmászásának. Erre az udvarban két hatalmas kutya kezdett ugatni, ami láthatóan – ki tudja milyen emlékek felidézése miatt – nagyon zavarta a macskát.

Kimo az állványzat legmagasabb pontján lógott, a tető alatt, a macska jajgatott, a kutyák ugattak, Kimo hívogatta a macskát, Samu! A macska túlságosan félt a kutyáktól és nem mert közelebb menni Kimóhoz, a megmentőhöz, csak nyávogott kétségbe esve. Valahogy el kellett hallgatassam a kutyákat. Hogyan? Elkezdtem rájuk ugatni, hogy nézzétek, én vagyok az alfa férfiú, hagyjátok nekem a betolakodót. És sikerült! A megzavart kutyák elhallgattak épp elég ideig ahhoz, hogy Samu közelebb merészkedjen Kimóhoz. Kimó megfogta és elkezdett lefelé mászni. Rögtön el is vétette a lépést és ott lógott egyik lábával az álláson, egyik kezével az állás oszlopába kapaszkodva másik kezében a macskával, reménytelen helyzetben. Se le se fel.

Ekkor rám kiabált, hogy vegyem le a pulóverem. Nem igazán értettem, miért kell egy vetkőzést is bedobni a mutatványhoz, amíg el nem magyarázta, hogy tegyünk úgy, mint a tűzoltók. Phil és én kifeszítettük hát a pulóverem, Kimó ügyesen ráejtette a macskát – az persze leugrott és eltűnt az autók alatt a sötét mellékutcában.

Még öt percig eltartott amíg a macska Kimó hívására előjött. De Samu volt! Fele súlyú, de mégiscsak Samu a macska.

Az álláson lógás, a macska jajgatása ezzel a magyar-német-angol anyanyelvű csapattal érdekes magyarázatot szolgáltatott a másnapi állapotunk leírására szolgáló kifejezések lehetséges eredetére. Az angol hangover összefüggésbe hozható Kimo alakításával, ahogyan az állványon lógott, a német katzenjammer és annak valószínű magyar fordítása meg elég egyértelműen a macska jajgatásából eredeztethető. Lehet, hogy egy hasonló esetre vezethető vissza a másnaposságunk kifejezésére használt szó mind a három nyelvben? Egy elkóborolt macska három héttel későbbi megtalálása és kimentése…

Az a pillanat, amikor Kimo megkért, hogy vegyem le a pulóverem. Jobb kezében jól látszik Samu a macska:

 


 

 <-Kezdő old.  Utolsó old.->

 
Feltöltés: Bejelentkezés után középen az Új blogbejegyzésre kell kattintani
 
 
Navigáció
 

 

 Vendégírók blogja  

  English blog  

  Bejegyzések  

  Galériák  

  Vendégkönyv  

 Regisek fotói  

  Levélküldő

 Rekámoldal

 Fórum (Itt lehet véleményezni a bejegyzéseket!)


 

 
 
Menü
 

 


Feltöltési minitanfolyam


A cimkézésről


 Cimkézettek:

(Bármelyik névre kattintva az illető szerző minden bejegyzése megjelenik!)

abububerczy

Áron Attila

Balla D. Károly

Bátai Tibor

 Boér Péter Pál

Bogdán József

Csárádi Edit 

Császár László

 Csordás László

Dudás Sándor

Fabó Kinga

Faludi Éva

Faludy György

Farmosi László 

 Kepes Károly

Kodrán Erzsébet

Konczek József 

Kun Éva   

Láng Judit

Németh Péter Mikola

Petrozsényi Nagy Pál

Polgár Julianna

Radmila Marković 

S. Szabó István

Szalay' Netala' László 

Szmolka Sándor

Stolmár Aladár

T. K. Faber

Tóth János Janus

 Turcsány Péter

Urbán-Szabó Béla

Varga Árpád

Vasi Ferenc Zoltán allen

Váczy Jépont Tamás

* * *

közzétettek'

'csángó 'építészet 'erdélyi

'földrajz 'internet 'interjú

'irodalom 'képzőművészet

'kritika  'közlemény

'műfordítás 'politika

'riport 'társadalom

'természet  'történelem

'tudomány 'vendégíró

'vers 'vicc 

 

 

 
 
Szerkesztői üzenetek
/

A webhely firefox alatt működik optimálisan, és flash player is szükséges!


Kérem szerzőinket, hogy - akinek nem esik nehezére - bejegyzését ossza meg közösségi.oldalakon (facebook, stb.) a látogatottságunk növelése érdekében. Köszönöm!


Észrevettem, hogy néhányatoknak apróbb nehézsége van a feltöltéssel, azok írását javítom, persze tiszteletben tartva az eredeti tartalmat, betűtípust.


Üzenem minden kedves regisztráltnak, hogy  törvénybe ütköző bejegyzéseken kívül más tartalmat, hozzászólást nem moderálok!


Továbbá: ez nem íróóriások, zsenik kizárólagos portálja, szívesen látok amatőr szerzőket is, kérem ezt figyelembe venni.


Tisztelettel, barátsággal hívom azokat az amerikai, erdélyi, felvidéki, kárpátaljai, délvidéki olvasóinkat, akik bármely profilunkba vágó műfajban jeleskednek, hogy legyenek munkatársaink, regisztráljanak portálunkon.


Ha valaki az oldalsávokon, a fejlécen, vagy a láblécen szeretne elhelyezni valamit, kérem, hogy levél-csatolmányként küldje el

kkepes@gmail.com

címre.


 

 

 

 
Bagoly mondja...

 Az a regisztrált, aki nem tudja visszatartani az agymenését, a képre kattintva írjon egy mondatot.


 

 

 
BlogPlusz:
Friss bejegyzések
2018.02.15. 10:19
2018.01.31. 10:53
2018.01.31. 10:13
2018.01.27. 15:35
2018.01.22. 17:38
2017.12.16. 19:34
2017.11.17. 21:43
2017.11.13. 16:39
2017.11.10. 17:36
2017.11.04. 21:08
2017.10.26. 06:46
2017.10.18. 10:44
2017.10.09. 19:41
2017.10.06. 20:36
2017.10.02. 08:39
2017.09.16. 16:01
2017.09.13. 19:29
2017.09.13. 17:22
2017.09.10. 18:05
2017.09.10. 17:58
 
Live Traffic Feed
 


 


Farmasi - Antiallergén szépségápolás, babaápolás, háztartási szerek, bio kozmetikumok    *****    Mit gondolsz a Valentin napról? Ünnepled? Felháborodsz? Ajándékozol? Posztoltál már róla? Mutasd meg!    *****    Versenyeznél? Építenél új portált? Milyen témában? Milyen nyeremény motiválna? A TE ötleteidre is kíváncsiak vagyunk!    *****    A karma megnyilvánulásai    *****    MARGOT ROBBIE HUNGARY! MARGOT ROBBIE AUSZTRÁL OSCAR JELÖLT SZÍNÉSZNÕ MAGYAR RAJONGÓI HONLAPJA! MARGOT ROBBIE HUNGARY!    *****    Lovak szerelmeseinket itt a helye! Tartozz te is közénk! KATT!KATT!KATT!MEGÉRI!KATT!KATT!KATT!    *****    Részletes személyiség és sors analízis,ajándék 3 év elõrejelzés,ingyenes konzultáció,ahol megbeszéljük a kérdéseid Katt!    *****    Születési horoszkóp + 3 éves elõrejelzés + biotérkép, 3000 Ft.Az ajándék,teljesen ingyenes konzultáció,rendeld meg KATT!    *****    Aktív videojáték honlap! Ingyen G-portál kreditek csak a készlet erejéig! Ne maradj ki te se belõle! Kattints ide! <3    *****    Kapható a VÖRÖS HÓ címû regény. Kaland és rejtély az örök fagy birodalmában. VÖRÖS HÓ. Részletek a weboldalon!    *****    Új letölthetõ olvasmányok:28 nap varázslatban A fénytest A kulcs A titok A tizedik felismerés A lélek anatómiája A csend    *****    Még nagyon az év elején járunk, most rendelj születési horoszkópot az ajándék 3 év elõrejelzés és ingyenes konzultáció!!    *****    Pánikenyhítõ poszt a Histórián. Superuser jelen. És TE merre jársz? Kattints!    *****    SIMONA | az Isten áldjon, Esperanza! Lolájának fõszereplésével | SIMONA | a jelenleg futó legsikeresebb argentin sorozat    *****    Marculábi cica tíz éves lett! Ünnepeljétek meg a születésnapját a Mesetárban Marculábis ujjbábokkal! Boldog szülinapot!    *****    ***Munkalehetõség! Magyarországról, Szlovákiából, Csehországból keresünk, MLM vezetõket és tanácsadókat! ***    *****    LÉGY A MAGAD ASZTROLÓGUSA! A tanulásod nálam az ASZTRO-suliban teljesen INGYENES! Fordulj hozzám bizalommal!    *****    Aktív Videojáték honlap!! Friss újdonság: Call of Duty: WWII és WoW: Battle for Azeroth!    *****    Legyél te is Farmasi tanácsadó! Antiallergén, természetes kozmetikumok, tisztítószerek. Keress vele pénzt otthonról!    *****    kattkattkattkattkattkattkattkattkattkattkattkattkattkattkattkattkattkattkattkattkattkattkattkattkattkattkattkattkattkatt