Néhányan a Szalon munkatársai közül (infó: egérrávitel a képre)

 
 

 

 

 

 

 

 

 
 
Bejelentkezés:
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 


 

 

Kedves Látogatónk! Hálásak vagyunk a bejegyzések olvasására szánt idejéért!


Bookmark and Share

 
Látogatottság:
Indulás: 2010-07-05
 
Online

 

Katt a képekre!

 

 
Bloggereink

 

 

 

Munkatársaink honlapjai, blogjai

 

 

 

 Baráti blogok:

 
Finom sütemények blogja!

 
Szalonunk a Facebookon

 


Jépont honlapja,

blogjai


Irodalmi portálok


Dudás Sándor képei

 

Váczy J. Tamás est 1992. Hatvan

 

 
Pályázati hírdoboz

 

 

 
Szabad Szalon
 
Linkajánló:
 
Felíratkozás hírlevélre
E-mail cím:

Feliratkozás
Leiratkozás
SúgóSúgó
 
Blogajánló

 

 

 

A nap vicce

 

 

Üzenőfal
Név:

Üzenet:
:)) :) :@ :? :(( :o :D ;) 8o 8p 8) 8| :( :'( ;D :$
 
Blogoldal: ide lehet tartalmat feltölteni, írni!

HOSSZU ZOLTÁN: DANI BÁ

2010.12.06. 07:39, -esKá-
Címkék: erdélyi irodalom

Forrás:>>Zegelor<<

Ha azt nézzük, hol és mikor kezdődik a székely ember autentikus megjelenítése a magyar színpadokon, akkor Hosszu Zoltán Dani bájánál kell keresgélnünk. Merthogy sokan népieskedtek Dani bá előtt és után is a székelyekkel– viszont csak keveseknek adatott meg, hogy erőltetettség nélkül tudják visszaadni ezt csavaros észjárást. Ugyanúgy, mint ma Berecz András figurái, Hosszu Zoltán Dani bája hús-vér ember, aki a guzsalyosban humoros vagy pajzán történeteivel jókedvre deríti az embereket.

Dr. Hosszú Zoltán a sepsiszéki Kálnokon született 1897-ben, majd Szegeden szerzett jogi doktorátust. Ezután színészi pályára lépett, 1926-ban a Nemzeti Színház tagja lett. Számos filmben játszott kitörő sikerrel, de legmaradandóbbat a Dani bá néven elhíresült, mesélő székely bácsi alakjával alkotta. A második világháború alatt a Frontszínházzal a hadszínteret járja Ukrajnában, ahol 1944-ben állítólag eltűnik. Sokan úgy tudják, hogy a háború után álnéven bujkált a kommunisták elől és ismeretlen helyen, idegen név alatt lett eltemetve.

ISBN 978-973-88294-0-4

Részlet

Kúrtérozott divat
                                             amitől elsőbb megijedék, de
                                       osztán méges csak elejit vevém

Suj edd meg divattyát! Ki hitte vóna, hogy vénségemre még nekem es bajom lesz vélle?!
Szen idestova mán éppen harmincötödik esztendőt tapodom evel a nyomoru fehérnéppel. Kapáláskor lépünk harminchatodik esztendejibe a házasságunknak. S ebbe a keserves harmincöt esztendőbe – akár hiszik, akár nem – a divatot még csak hirből sem esmertük. Nem biza lelkem. Sem gúnyánkba, sem házunkba, sem ételünkbe, sem italunkba, még csak a gondolattyának a magját sem soha!
S egésség dólgába es meg valánk hálistennek örökkétig. Nem mondom, kerepelni kerepelt az asszon eleget s zakatolt az előtt es. De azt az eggyet meg kell adni, hogy fájtatni sohasem fájtatta semmi testi táját. Világéletibe furt egésséges vót s úgy terjengett furtonoson a testülettye, mindha makkon hízott vóna.
Most múlt vasárnap es tizenkét órakkor még az égvilágon semmi baja sem vót. Nyuguttan megette a délebédet s vaj két csipor hidegvizet es bényomott utánna.
S met hallgassák meg, – bévallani es szégyellem, de ha megesett, mi a sujt csinájjon az ember? – délután úgy három óra táján, nagy meglepetéssel s kénos fájdalmakkal, egésszen tiszta váratlanul, eccerre csak... rejajött a dívat az asszonra.
Aval kezdődött, hogy délebéd után letelepedett mellém a kanapéra s én illogatám s ő beszélgetgetett, mindt ahogy átajjába szokás.
Eccer csak, ahogy a szovait ügyelem, hát látom lelkem, hogy felüti a fejit az asszon... s nyelint vaj kettőt... s feláll... s kimenyen... s béjő s esment kimenyen.
– Hinnye – gondolám magamba – netene!! Vajon mi lelé?!
Amikor osztán esment béjött vóna s esment kimenyen, ... hát én akkor mán minnyát gondoltam, hogy rejajött valami a fehérnépre. Akarom mondani, az asszonnak a természettyire.
– Abbiza – gondolám – meglehet no! Meglehet.
De a suj hitte vóna-e, lelkem, hogy éppen a divat jött reja az asszonra ijen ecceribe. Világos nappal, délután fél három órakkor.
Elig térek magamhoz a nagy csudálkozástól, s hát esment csitorog az ajtó s bébillen esment a fehérnép.
Fordul vaj kettőt maga körül s vaj kettőt körüllem s hát látom, hogy odalebeg nagybegyesen a sifonerhez s eléveszi a fekete parkét kurtiját s fel a fejrevaló ruhát s a szája szegit végigdörgöli a hüvejkivel s nagy bátortalanul szembe álla velem:
– Lelkem Dani – aszongya – én menyek.
– Méssz-e? – mondom.
– Menyek – aszongya.
– Hát eriggy – mondom.
– S nem es kérded – aszongya –, vajon hova menyek?
– Nem biz én – mondom –, mi a sujt kérdeném? Odaméssz – mondom –, ahova neked jóll esik – mondom. – Töllünk mán eltőt az az üdő – mondom –, hogy számbavegyük az eltávalodást.
– Nohát – aszongya – én, ha nem kérded es megmondom, – aszongya – hogy hova menyek, met nem akarom, hogy osztán veszekedés legyen belőlle. – (No hajjanak ide, ő monta nekem.) – Elmenyek – aszongya – s levágatom!
– Levágatod-e? – mondom.
– Le biz én – aszongya – levágatom!
– Hát vágasd le – mondom.
– S nem es kérded – aszongya –, hogy mit akarok levágatni?
– A te bajod – mondom – minek kérdeném? Hiszen – mondom –, ha te eccer a fejedbe vetted, akkor mán én úgyes hejába jártatom a szájamot – mondom – s hejába beszélek. Eriggy s menny el s vágasd le – mondom.
– No – aszongya – hát én, ha nem kérded es megmondom – aszongya –, met nem akarom, hogy osztán veszekeggy (ő monta nekem). Tudd meg – aszongya –, hogy a hajamot akarom levágatni!
– A hajodat-e? – mondom.
– A hajamot – aszongya.
Ebből a szovából minnyát észrevettem, hogy a divat jött reja az asszonra. Délután fél három órakkor.
Mán pedig azt magik es tuggyák úgye, hogy ha eccer a fehérnép a fejibe veszen valamit, azt férfijúember legfejjebb csak úgy tuggya megakadájozni, ha láccólagoson belényuguszik, s még biztatgassa es, hogy eriggy s tedd úgy, met én es úgy akarom!
Hát én biza lelkem átal es kapám a szót hirtelennyibe s aszontam neki, hogy:
-Lelkem Ráki – mondom. – Eriggy s menny el s vágasd le, – mondom. – Én belényuguszom jószüvel, csak éppen azt az egyetlenegyet teszem hezza – mondom –, hogy ha te ide ebbe a házba visszajőssz kopacon – mondom, – ... hát én akkor, abba a hejbe, ahogy téged meglátlak – mondom –, ereszteni kezdem a szakállamot s a bajusszomot – mondom –, s mihelyt annyira nevekedik... tisztacsupa veres pántikával béfonom, a bajusszomot háromáguzslag jobbról, háromáguzslag barróll... s a szakállamból egy kontyot rittyentek a közepibe – mondom –, s osztán akkor szembeállunk egyikamásikával s a következmények majd csak eldőtik, hogy mijiknek telik nagyobb gyönyörüsége a másik divattyába – mondom.
S hát lelkem, az asszon végig es hallgatá a nyilatkozatot s minnyát láttam rajta, hogy erőssen gyötri a gondolat s kénlódik igen-igen a hajlandóságjával. De szóllan nem szólla semmit, csak nyelegetett igen-igen.
Perdül s fordul s eccer csak kapja magát s kisirül az ajtón s abba a szempillantásba, ahogy kisirüle, mán vissza es facsarodék esment.
Ojan veres vót a két arcája, mindt a veres cékla. S egy szempiccre ledobigálá magáról a fekete kurtit s le a fejruhát s bé azt a sifonerba.
S hát Uramisten, hajjanak csudát!
Szép csendesen elészedegeté a déli mosatlant s mosogatni kezdett! Vasárnap délután!!
Hát mán ebből es tuttam, hogy a buszuság erőssen kénozza s gyötri a besső részeit s a gondolattyát. Én biza nem állhatám meg, hogy oda ne szójjak:
– Lelkem Ráki – mondom– eriggy s menny el s vágasd le – mondom –, met a borbé bézárja a bótot, ha nem siecc s akkor mi lesz? – mondom.
No lelkem, még csak e kelle neki!
Mindha gombostőt szúrtak vóna az ákusztikájába! Úgy felszökött a mosogató mellől a szovamra! S a porcellán csuprot nagyhirtelennyibe úgy odarittyenté, hogyha a fejemet arrébb nem kapom, ... ott abba a hejbe szikrát vet vala bennem az agyvelő.
– Azétt se vágatom le – aszongya – tudd meg!!! Hejába kévánod!!
S aval síróba erede szegén, mindt egy ártatlan kicsi krokogyélus. (Mán ahogy ijenkor szokták az asszonyok. Aki tróbálta, tudhassa.)
Ha meg nem engesztelem, eisze még máji napig es csepegtetné a szemiből a méregvizeket.
Node hát legalább a kúrtérozásnak méges csak elejit vevém!
                                        *
Lássák-e, ha nem vóna mán késő a becses csalággyikba, tanólhatnának belőlle magik es! Igy kénék megódani a dívatot mindenfélibe!
Met higgyék meg lelkem, nem csúfságból mondom... fájdalmas hengérnagy betegség a divat! Essék belé a suj! Borzalmas hengérnagy betegség!
Hezza képest még a kólera es csak tüsszentő náthának számíthat.
Tiszta szentigaz, hejába kacagnak s hejába mérgelődnek.
Met a kólerába legalább megvagyon az a tisztesség, hogy azt kénozza, akire rejajő!
De a divat az asszonra jő reja s a férfijut kénozza s azt veri kőccségbe s buszuságba. S méges aszongyák, hogy a férfiju az oka.
Úgy biza lelkem! Igaz-e?

 

 <-Kezdő old.  Utolsó old.->

 
Feltöltés: Bejelentkezés után középen az Új blogbejegyzésre kell kattintani
 
 
Navigáció
 

 

 Vendégírók blogja  

  English blog  

  Bejegyzések  

  Galériák  

  Vendégkönyv  

 Regisek fotói  

  Levélküldő

 Rekámoldal

 Fórum (Itt lehet véleményezni a bejegyzéseket!)


 

 
 
Menü
 

 


Feltöltési minitanfolyam


A cimkézésről


 Cimkézettek:

(Bármelyik névre kattintva az illető szerző minden bejegyzése megjelenik!)

abububerczy

Áron Attila

Balla D. Károly

Bátai Tibor

 Boér Péter Pál

Bogdán József

Csárádi Edit 

Császár László

 Csordás László

Dudás Sándor

Fabó Kinga

Faludi Éva

Faludy György

Farmosi László 

 Kepes Károly

Kodrán Erzsébet

Konczek József 

Kun Éva   

Láng Judit

Németh Péter Mikola

Petrozsényi Nagy Pál

Polgár Julianna

Radmila Marković 

S. Szabó István

Szalay' Netala' László 

Szmolka Sándor

Stolmár Aladár

T. K. Faber

Tóth János Janus

 Turcsány Péter

Urbán-Szabó Béla

Varga Árpád

Vasi Ferenc Zoltán allen

Váczy Jépont Tamás

* * *

közzétettek'

'csángó 'építészet 'erdélyi

'földrajz 'internet 'interjú

'irodalom 'képzőművészet

'kritika  'közlemény

'műfordítás 'politika

'riport 'társadalom

'természet  'történelem

'tudomány 'vendégíró

'vers 'vicc 

 

 

 
 
Szerkesztői üzenetek
/

A webhely firefox alatt működik optimálisan, és flash player is szükséges!


Kérem szerzőinket, hogy - akinek nem esik nehezére - bejegyzését ossza meg közösségi.oldalakon (facebook, stb.) a látogatottságunk növelése érdekében. Köszönöm!


Észrevettem, hogy néhányatoknak apróbb nehézsége van a feltöltéssel, azok írását javítom, persze tiszteletben tartva az eredeti tartalmat, betűtípust.


Üzenem minden kedves regisztráltnak, hogy  törvénybe ütköző bejegyzéseken kívül más tartalmat, hozzászólást nem moderálok!


Továbbá: ez nem íróóriások, zsenik kizárólagos portálja, szívesen látok amatőr szerzőket is, kérem ezt figyelembe venni.


Tisztelettel, barátsággal hívom azokat az amerikai, erdélyi, felvidéki, kárpátaljai, délvidéki olvasóinkat, akik bármely profilunkba vágó műfajban jeleskednek, hogy legyenek munkatársaink, regisztráljanak portálunkon.


Ha valaki az oldalsávokon, a fejlécen, vagy a láblécen szeretne elhelyezni valamit, kérem, hogy levél-csatolmányként küldje el

kkepes@gmail.com

címre.


 

 

 

 
Bagoly mondja...

 Az a regisztrált, aki nem tudja visszatartani az agymenését, a képre kattintva írjon egy mondatot.


 

 

 
BlogPlusz:
Friss bejegyzések
2018.09.29. 09:26
2018.09.25. 19:47
2018.09.20. 08:58
2018.08.16. 21:27
2018.08.06. 12:25
2018.07.18. 11:30
2018.05.28. 14:22
2018.05.26. 15:26
2018.05.10. 17:02
2018.04.16. 15:09
2018.04.14. 14:23
2018.04.07. 17:34
2018.03.21. 09:19
2018.03.01. 10:37
2018.02.15. 10:19
2018.01.31. 10:53
2018.01.31. 10:13
2018.01.27. 15:35
2018.01.22. 17:38
2017.12.16. 19:34
 
Live Traffic Feed
 


 


Születési horoszkóp,ajándék 3 évi elõrejelzéssel,ingyenes konzultációs lehetõség, telefonon,messengeren,skypeon! Várlak!    *****    Kihagyhatatlan asztrológiai megrendelések, olvasmányok, szoftverek, ezoterikus témák sokasága vár az oldalamon. Várlak!!    *****    Vanessa Hudgens - Magyarország egyetlen mûködõ az egykori Szerelmes hang jegyek sztárjával foglalkozó oldala!    *****    A végtelen szeretet az egyetlen igazság, minden más illúzió.    *****    Ha sok mindent tudni szeretnél és válaszokra vársz látogass el oldalamra!    *****    SZEREPJÁTÉK - Csatlakozz közénk és légy részese egy kalandnak - FRPG - Még nem késõ csatlakozni - SZEREPJÁTÉK    *****    VANESSA HUDGENS - A LEGNAPRAKÉSZEBB MAGYAR RAJONGÓI OLDALAD A TEHETSÉGES ÉNEKES-SZÍNÉSZNÕRÕL - VANESSA HUDGENS    *****    Ipari elektronkia szerviz, villamos kéziszerszám javitás, érintésvédelmi felülvizsgálat. elektronika-szerviz.gportal.hu    *****    Minden lány egy kicsikét királylány, minden Fiú kicsit hõs lovag. - FRPG    *****    | WATTPAD | Egy neves gimnázium, egy gazdag, arrogáns srác és egy ösztöndíjas lány nem mindennapi szerelme | WATTPAD |    *****    Szerepjáték &#8211; Csatlakozz közénk, és részese Te is a kalandoknak - FRPG    *****    Egy igazi hõs sem tudja magáról, hogy hõs. - Egy igazi hõs sem tudja magáról, hogy hõs.    *****    Nincs Új Poszt Cousin & Best Friend & A Lot More    *****    az új élet reményében, hajózz    *****    ANELIATH - varázslat és sárkányvér    *****    csillagütközés marcangolta nász    *****    Katt!Katt!Katt! Lépj be a galopp versenyparkunkba! Katt Katt!    *****    Új lovas szerepjáték! * Új lovas szerepjáték! * Lépj be a lovak csodálatos világába! Nevelj te is nálunk!    *****    ANELIATH - varázslat és sárkányvér- Te ki leszel ebben a csavaros Történetben? - SZEREPJÁTÉK    *****    Te ki leszel ebben a csavaros, mágiával, intrikával és hataloméhséggel f&#251;szerezett olvasztótégelyben?