Néhányan a Szalon munkatársai közül (infó: egérrávitel a képre)

 
 

 

 

 

 

 

 

 
 
Bejelentkezés:
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 


 

 

Kedves Látogatónk! Hálásak vagyunk a bejegyzések olvasására szánt idejéért!


Bookmark and Share

 
Látogatottság:
Indulás: 2010-07-05
 
Online

 

Katt a képekre!

 

 
Bloggereink

 

 

 

Munkatársaink honlapjai, blogjai

 

 

 

 Baráti blogok:

 
Finom sütemények blogja!

 
Szalonunk a Facebookon

 


Jépont honlapja,

blogjai


Irodalmi portálok


Dudás Sándor képei

 

Váczy J. Tamás est 1992. Hatvan

 

 
Pályázati hírdoboz

 

 

 
Szabad Szalon
 
Linkajánló:
 
Felíratkozás hírlevélre
E-mail cím:

Feliratkozás
Leiratkozás
SúgóSúgó
 
Blogajánló

 

 

 

A nap vicce

 

 

Üzenőfal
Név:

Üzenet:
:)) :) :@ :? :(( :o :D ;) 8o 8p 8) 8| :( :'( ;D :$
 
Blogoldal: ide lehet tartalmat feltölteni, írni!

A felelősség kérdéséről – Devecseren

2010.11.22. 15:15, Stolmár Aladár

  

Önkéntesként a mentesítésben elsősorban hozzám hasonlóan kíváncsi emberek vettek részt. Természetes, hogy látva a borzalmas pusztítást a felelősség kérdését is feszegettük.

 

   Azóta elhangzott: a vörösiszap katasztrófa mentesítésének, kártalanításának összköltsége 33 milliárd forintra tehető. Ez közel van a MAL teljes forgalmi értékéhez, de lehet, hogy meg is haladja azt. A kártalanítás kérdése nem is elsősorban az ajkai timföldgyárban történt gátszakadás miatt érdekes, hanem az országban elszórva mindenütt jelenlévő potenciális környezetkárosító létesítmények további sorsa miatt. Itt Lőrinciben az Etercem azbeszttel szennyezett telephelyét és a Mátravidéki Erőmű pernyehányóját említeném, de rendkívül nagy veszélyforrás lehet például a Vámosgyörk határában lévő nagynyomású gáztározó is.

   Voltak, akik azt képviselték, hogy a jelenlegi tulajdonosok személyes vagyonát nem lehet a kártalanításra felhasználni, hiszen ez egy ősrégi probléma, jóval azelőtt keletkezett, mint amikor ők megvették. Én úgy látom, hogy a privatizálás csak úgy történhetett volna meg, ha a potenciális veszélyhelyzetet a magánkézbe adást szabályozó szerződésben annak elhárításának meghatározásával részletesen szabályozzák. Ha ezt nem tették, akkor azok a hivatalnokok, akik az állam nevében jártak el, követték el a mulasztást, és a szerződések semmisek. Ezeket a volt állami hivatalnokokat terheli a felelősség. A dolog pikantériája, hogy a MAL esetében ez véletlenül ugyanaz a Kocsis István, aki a Paksi Atomerőmű 2. blokk pihentető medence üzemzavara idején is főnök volt, aki az MVM pénzügyei körül Kapolyi Lászlóval együtt gyanúba keveredett mint vezérigazgató, majd mind a mai napig a BKV vezérigazgatói posztjáról teszi a feljelentéseket szintén súlyos, közösségünket károsító esetek kapcsán és hajdanában műegyetemi párttitkárként kezdte magasra ívelő pályafutását…

Szerintem a helyzetre általános megoldást kell nagyon sürgősen találnunk, ha nem akarjuk, hogy a devecserihez hasonló vészhelyzetek keletkezzenek lépten-nyomon országunkban. A Tisza ciánszennyezése még nem volt elég, meg másokra is lehetett újjal mutogatni, de itt magunkra maradtunk. Nekünk kell egy általános megoldást találnunk és nagyon gyorsan, még mielőtt valahol meg nem történik az újabb katasztrófa.

   Rendkívül veszélyes az az álláspont, amit a mi helyi régi-új polgármesterünk képvisel, hogy az azbeszt illetve a pernyehányón zajló tevékenység az állami környezetvédelmi hivatal felügyelete alatt zajlik, annak felelősségi körébe tartozik. Nem így van. Alapvető emberi jog az élhető környezethez való jog és ennek hatósági felügyelője a helyi önkormányzat. Devecseren a helyi polgármester irányítja a katasztrófavédelmet, az állami környezetvédelmi hivatal, államtitkárság csak a helyzet felmérésével, tanácsadással foglalkozik. Az operatív munka meg a belügyi szervek felügyelete alatt zajlik. Láthattuk a nyilatkozatokat a TV-ben, hogy milyen korlátozott információk alapján adta ki a környezetvédelmi hatóság az üzemeltetési engedélyeket, és nem is kérdéses, hogy a helyi, ajkai jegyző adta ki az építési és használatbavételi engedélyeket a hibásan tervezett tározókra. Ez már egyértelműen meghatározza, hogy az önkormányzaté kell legyen a végső szó. Azé az önkormányzaté, akinek a területén az adott létesítmény van, aki az építési és használatbavételi engedélyt kiadta. Tudjuk nagyon jól, milyen korlátok között tevékenykedett a régi önkormányzat a totális állam idején. Ez tehát egy teljesen új feladat, amit segítség nélkül főleg a kisebb települések önkormányzatai el sem tudnak végezni: felül kell vizsgálni a potenciális vészhelyzetet hordozó létesítmények építési és használatbavételi engedélyeit!

   A gátszakadás egyértelművé tette, hogy nem elég kipipálni, hogy csatolták a katasztrófavédelmi tervet, hanem részletesen, szakértők bevonásával fel kell mérni a potenciális veszélyt, a lakosság védelmét szolgáló létesítmények terveit, és bizony meg kell vonni a működési engedélyeket azokban az esetekben, ha például gátszakadás esetén emberéletek kerülnek veszélybe, vagy a szálló azbeszt betegíti a lakosokat…

    Még egyszer: ha a privatizációs szerződés hiányosan tárta fel vagy nem megfelelően rendezte a vészhelyzetet, amit a magántulajdonba adott létesítmény a környezete számára jelent, akkor az a szerződés semmis, ha pedig a veszély elhárítására megkövetelt intézkedéseket az új tulajdonos elmulasztotta, akkor pedig a szerződésszegés miatt száll vissza a közre a tulajdonjog. Örülnék, ha az önkormányzatok már elkezdték volna felülvizsgálni a területükön kiadott építési és működési engedélyeket, különös tekintettel a potenciálisan katasztrófával vagy súlyos egészségkárosítással gyanúsítható létesítmények vonatkozásában.

 

 

 <-Kezdő old.  Utolsó old.->

 
Feltöltés: Bejelentkezés után középen az Új blogbejegyzésre kell kattintani
 
 
Navigáció
 

 

 Vendégírók blogja  

  English blog  

  Bejegyzések  

  Galériák  

  Vendégkönyv  

 Regisek fotói  

  Levélküldő

 Rekámoldal

 Fórum (Itt lehet véleményezni a bejegyzéseket!)


 

 
 
Menü
 

 


Feltöltési minitanfolyam


A cimkézésről


 Cimkézettek:

(Bármelyik névre kattintva az illető szerző minden bejegyzése megjelenik!)

abububerczy

Áron Attila

Balla D. Károly

Bátai Tibor

 Boér Péter Pál

Bogdán József

Csárádi Edit 

Császár László

 Csordás László

Dudás Sándor

Fabó Kinga

Faludi Éva

Faludy György

Farmosi László 

 Kepes Károly

Kodrán Erzsébet

Konczek József 

Kun Éva   

Láng Judit

Németh Péter Mikola

Petrozsényi Nagy Pál

Polgár Julianna

Radmila Marković 

S. Szabó István

Szalay' Netala' László 

Szmolka Sándor

Stolmár Aladár

T. K. Faber

Tóth János Janus

 Turcsány Péter

Urbán-Szabó Béla

Varga Árpád

Vasi Ferenc Zoltán allen

Váczy Jépont Tamás

* * *

közzétettek'

'csángó 'építészet 'erdélyi

'földrajz 'internet 'interjú

'irodalom 'képzőművészet

'kritika  'közlemény

'műfordítás 'politika

'riport 'társadalom

'természet  'történelem

'tudomány 'vendégíró

'vers 'vicc 

 

 

 
 
Szerkesztői üzenetek
/

A webhely firefox alatt működik optimálisan, és flash player is szükséges!


Kérem szerzőinket, hogy - akinek nem esik nehezére - bejegyzését ossza meg közösségi.oldalakon (facebook, stb.) a látogatottságunk növelése érdekében. Köszönöm!


Észrevettem, hogy néhányatoknak apróbb nehézsége van a feltöltéssel, azok írását javítom, persze tiszteletben tartva az eredeti tartalmat, betűtípust.


Üzenem minden kedves regisztráltnak, hogy  törvénybe ütköző bejegyzéseken kívül más tartalmat, hozzászólást nem moderálok!


Továbbá: ez nem íróóriások, zsenik kizárólagos portálja, szívesen látok amatőr szerzőket is, kérem ezt figyelembe venni.


Tisztelettel, barátsággal hívom azokat az amerikai, erdélyi, felvidéki, kárpátaljai, délvidéki olvasóinkat, akik bármely profilunkba vágó műfajban jeleskednek, hogy legyenek munkatársaink, regisztráljanak portálunkon.


Ha valaki az oldalsávokon, a fejlécen, vagy a láblécen szeretne elhelyezni valamit, kérem, hogy levél-csatolmányként küldje el

kkepes@gmail.com

címre.


 

 

 

 
Bagoly mondja...

 Az a regisztrált, aki nem tudja visszatartani az agymenését, a képre kattintva írjon egy mondatot.


 

 

 
BlogPlusz:
Friss bejegyzések
2018.11.01. 21:13
2018.10.31. 19:10
2018.09.29. 09:26
2018.09.25. 19:47
2018.09.20. 08:58
2018.08.16. 21:27
2018.08.06. 12:25
2018.07.18. 11:30
2018.05.28. 14:22
2018.05.26. 15:26
2018.05.10. 17:02
2018.04.16. 15:09
2018.04.14. 14:23
2018.04.07. 17:34
2018.03.21. 09:19
2018.03.01. 10:37
2018.02.15. 10:19
2018.01.31. 10:53
2018.01.31. 10:13
2018.01.27. 15:35
 
Live Traffic Feed
 


 


Ön internet szolgáltató? Nem talál céget aki javítaná az elromlott hálózati, mikrohullámó eszközeit? Katt ide!    *****    Se kép, se hang? Hozza el, megjavítjuk! LCD TV, Inverteres hegesztõ, Mosó- Mosogatógép, és sok más. Garanciával!    *****    Elromlott? Mi megjavítjuk! Ipari és háztartási elektronika javítás! Garanciával. Elektronika-szerviz.gportal.hu    *****    Rendeld meg:Születési,elõrejelzési,párkapcsolati,fogamzási,hold horoszkóp,biotérkép.Ingyen konzultáció mindenrõl!Várlak!    *****    Keresek jó humorú szerkesztõ társat készülõ ZENÉS KABARÉ MÛSOROMHOZ    *****    Rendelj születési horoszkópot és ajándék 3 éves elõrejelzés,valamint ingyenes konzultáció az ajándékod. Várlak kattints!    *****    Iván és Sára kattttttt!!!!!!!!!!    *****    Erotika az állatövi jegyekben    *****    A szerelem karmája a horoszkópban    *****    Születési horoszkóp,ajándék 3 évi elõrejelzéssel,ingyenes konzultációs lehetõség, telefonon,messengeren,skypeon! Várlak!    *****    Kihagyhatatlan asztrológiai megrendelések, olvasmányok, szoftverek, ezoterikus témák sokasága vár az oldalamon. Várlak!!    *****    Vanessa Hudgens - Magyarország egyetlen mûködõ az egykori Szerelmes hang jegyek sztárjával foglalkozó oldala!    *****    A végtelen szeretet az egyetlen igazság, minden más illúzió.    *****    Ha sok mindent tudni szeretnél és válaszokra vársz látogass el oldalamra!    *****    SZEREPJÁTÉK - Csatlakozz közénk és légy részese egy kalandnak - FRPG - Még nem késõ csatlakozni - SZEREPJÁTÉK    *****    VANESSA HUDGENS - A LEGNAPRAKÉSZEBB MAGYAR RAJONGÓI OLDALAD A TEHETSÉGES ÉNEKES-SZÍNÉSZNÕRÕL - VANESSA HUDGENS    *****    Ipari elektronkia szerviz, villamos kéziszerszám javitás, érintésvédelmi felülvizsgálat. elektronika-szerviz.gportal.hu    *****    Minden lány egy kicsikét királylány, minden Fiú kicsit hõs lovag. - FRPG    *****    | WATTPAD | Egy neves gimnázium, egy gazdag, arrogáns srác és egy ösztöndíjas lány nem mindennapi szerelme | WATTPAD |    *****    Szerepjáték &#8211; Csatlakozz közénk, és részese Te is a kalandoknak - FRPG