Néhányan a Szalon munkatársai közül (infó: egérrávitel a képre)

 
 

 

 

 

 

 

 

 
 
Bejelentkezés:
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 


 

 

Kedves Látogatónk! Hálásak vagyunk a bejegyzések olvasására szánt idejéért!


Bookmark and Share

 
Látogatottság:
Indulás: 2010-07-05
 
Online

 

Katt a képekre!

 

 
Bloggereink

 

 

 

Munkatársaink honlapjai, blogjai

 

 

 

 Baráti blogok:

 
Finom sütemények blogja!

 
Szalonunk a Facebookon

 


Jépont honlapja,

blogjai


Irodalmi portálok


Dudás Sándor képei

 

Váczy J. Tamás est 1992. Hatvan

 

 
Pályázati hírdoboz

 

 

 
hatvaniszalon
 
Linkajánló:
 
Felíratkozás hírlevélre
E-mail cím:

Feliratkozás
Leiratkozás
SúgóSúgó
 
Blogajánló

 

 

 

A nap vicce

 

 

Üzenőfal
Név:

Üzenet:
:)) :) :@ :? :(( :o :D ;) 8o 8p 8) 8| :( :'( ;D :$
 
Blogoldal: ide lehet tartalmat feltölteni, írni!

Önkéntesként Devecserben

2010.11.20. 16:53, Stolmár Aladár

Váratlanul felszabadult egy hetem és épp akkor hangzott el a devecseri polgármester felhívása a TV-ben, hogy nagyon sok önkéntesre lenne szükség a vörösiszappal megfestett fák letisztításához, mert ezt csak kézzel lehet végezni.


 A várkastély kertjében kialakított gyönyörű arborétumot is érintette a vörös áradat, az ott lerakódott vörös iszap nagy részét munkagépekkel már eltakarították, de a fákat, azok közvetlen környezetét csak kézzel lehet megtakarítani és közömbösítő (savas) vegyszerrel permetezés után nagynyomású vízzel kell a fatörzseket lemosni. Jelentkeztem, behívtak. Hétfő este sétáltam föl a kihalt szellemúton a templomhoz, majd ott eligazítottak a művelődési házban kialakított tömegszálláshoz. Négy önkéntes persze nem nagy tömeg, de voltak ott vezényelt katonák is más helységekben.

Kedd reggel kiadós reggeli után (pedig fogyni szerettem volna a kis fizikai munkával) felszerelkeztünk védőfelszereléssel és szerszámokkal, a katasztrófavédelem illetékese eligazított a munkára. Persze a városban sürgősebb munka is akadt mint az arborétum fáinak mosása. Az állandó útmosás miatt a kastélypark bejárata mellett a padka felázott, meg kellett erősíteni murvával.

 Az utak mosása elengedhetetlen volt egészen szerdáig, mert a vörös iszappal szennyezett talajt addig a városon keresztül szállították és bizony a teherautókról lehullott szennyeződést csak mosással lehetett eltávolítani. Szerdán reggel végre kitiltották a teherautókat a városból, attól kezdve sokkal ritkábban, vagy egyáltalán nem érezhető már a lúgos, furcsán irritáló szag.  Ahogy haladtunk előre a kozmetikázásként felfogott murvaterítéssel, úgy kerültünk egyre közelebb a pusztításhoz. A kastélypark melletti parkolót a Pápai úttól elválasztó csapadékelvezető árokban meg egyenesen mi fedeztük fel, hogy az eddigi takarítások során valahogy ennek a kitakarítása elmaradt, vastagon állt benne a vörösiszap a ráhordott üledék alatt. Meg is kaptuk feladatnak ennek kitakarítását, itt aztán szükség volt minden védőfelszerelésre. Kaptunk megfelelő gépi segítséget is, csak a finomítás volt a feladatunk.

 A lúgos vörösiszap érdekesen viselkedik, ha betakarják földdel. Mintha a környező nedvességtartalmat magába szívná és alacsony viszkozitású, könnyen folyó lévé alakulna, behatolva a lyukakba, kövek közötti résekbe. Sajnos az elárasztott épületek alapjait is megtámadja, ezek menthetetlenek. Így találtunk rá a szennyezett részre: a lábnyomunkban buggyant fel. Ugyanakkor találtunk vígan fickándozó gilisztákat egészen közel az ilyen vörösiszap zárványokhoz, mintha rá se hederítettek volna a lúgos masszára. A fű is zöldelt vidáman a vörösiszap rétegen átbújva.


Ott voltunk Devecseren a lakossági fórum idején, mikor a kárfelméréseknél tapasztalható eltérések, a segélyezés, a helyzet, az egyéni helyzetek megoldásának lassúságán háborogtak a helyi lakosok, még tüntetést is akartak szervezni. Lévén némi tapasztalatom a hasonló nagy volumenű környezetformáló munkákban, bizony elég jó a haladás, amit a katasztrófa óta eltelt hat hétben elértek. Devecser városon belül a szennyezőanyag mennyisége kevesebb mint 1%-ra csökkent, a maradékot már csak aprólékos kézimunkával, vagy a házak ledózerolásával és a törmelék elszállításával lehet eltávolítani. De el fogják távolítani, amint minden tulajdonossal megegyeznek a kárpótlás módjáról és mennyiségéről. Úgy tűnik, a régi beidegződések működnek: ha a hatóság megmondta, akkor az úgy van. Nem úgy van. A lakosok saját maguk határozhatják meg a kártérítés mibenlétét és mértékét, csak ha kirívóak a követelések, akkor kerül független kármegállapítási eljárásba. Néhány feltétel persze nevetséges: a károsulttól kérik a tulajdonviszonyok és engedélyek igazolását, pedig az ő papírjai vesztek el a vörös áradatban! Most járhatja végig a hatóságokat másolatokért… Nem lenne ésszerűbb, ha a kártérítést intéző operatív törzs szerezné be a hivatalos dokumentumokat?

A másik gond, hogy oda kellene figyelni a jelenlegi, most jelentkező gondokra és azokat minden teketória nélkül megoldani. Egymással versengő élelmiszert és ruhaneműket osztogató jótékonysági szervezetek konténerei állják el a járdákat lépten nyomon, de a szégyenlős vagy csak büszke magyar ember nem fog odaállni a kisebbség sorai közé, inkább összeszorítja a fogát és próbálja kipréselni a szűkös, még megmaradt pénzéből a szükségleteire valót. Az meg, hogy a bankok az elveszett házakra felvett kölcsönök részletei miatt zaklatják a károsultakat, egyenesen felháborító! Nem igaz, hogy a kormány ennek nem tud megállj!-t parancsolni! Egy elrettentő büntetés kilátásba helyezésével ezt azonnal meg kellene állítani.

Nagyon sok autó is elveszett, mert a lúg tönkreteszi az alumínium vagy bronz alkatrészeket, csapágyakat. Akiknek a munkavégzéséhez elengedhetetlen a mobilitás, azoknak már meg kellett volna oldani a gépjárművek kiváltását, ha másként nem, hát bérelt kocsival, amíg a kár végleges rendezése nem történik meg.

 Normalizálni az egyének helyzetét, minél láthatatlanabbá tenni a helyreállítási munkálatokat a lakosok szempontjából, és én már hazaküldeném a jótékonysági szervezeteket, megköszönve eddigi munkájukat, a helyi önkormányzatok szociális ellátó szervezetére bíznám a segélyek szétosztását, meg a helyi Karitász szervezetre. Mint ahogy a katasztrófavédelem étkezdéjét is egy a vörös áradatban elveszett kiskocsma tulajdonosa vezeti a legjobban. Örömmel láttam, hogy az iskolába már visszatértek a diákok. Most már itt lenne az ideje, hogy a vezényelt és önkéntes katasztrófa-elhárítók -helyreállítók minél kevésbé legyenek jelen a helyiek mindennapi életében. Még persze hónapokig, jövő június-júliusig el fog tartani a helyreállítás, de itt helyre fog az élet normális rendje állni!

 

 

 <-Kezdő old.  Utolsó old.->

 
Feltöltés: Bejelentkezés után középen az Új blogbejegyzésre kell kattintani
 
 
Navigáció
 

 

 Vendégírók blogja  

  English blog  

  Bejegyzések  

  Galériák  

  Vendégkönyv  

 Regisek fotói  

  Levélküldő

 Rekámoldal

 Fórum (Itt lehet véleményezni a bejegyzéseket!)


 

 
 
Menü
 

 


Feltöltési minitanfolyam


A cimkézésről


 Cimkézettek:

(Bármelyik névre kattintva az illető szerző minden bejegyzése megjelenik!)

abububerczy

Áron Attila

Balla D. Károly

Bátai Tibor

 Boér Péter Pál

Bogdán József

Csárádi Edit 

Császár László

 Csordás László

Dudás Sándor

Fabó Kinga

Faludi Éva

Faludy György

Farmosi László 

 Kepes Károly

Kodrán Erzsébet

Konczek József 

Kun Éva   

Láng Judit

Németh Péter Mikola

Petrozsényi Nagy Pál

Polgár Julianna

Radmila Marković 

S. Szabó István

Szalay' Netala' László 

Szmolka Sándor

Stolmár Aladár

T. K. Faber

Tóth János Janus

 Turcsány Péter

Urbán-Szabó Béla

Varga Árpád

Vasi Ferenc Zoltán allen

Váczy Jépont Tamás

* * *

közzétettek'

'csángó 'építészet 'erdélyi

'földrajz 'internet 'interjú

'irodalom 'képzőművészet

'kritika  'közlemény

'műfordítás 'politika

'riport 'társadalom

'természet  'történelem

'tudomány 'vendégíró

'vers 'vicc 

 

 

 
 
Szerkesztői üzenetek
/

A webhely firefox alatt működik optimálisan, és flash player is szükséges!


Kérem szerzőinket, hogy - akinek nem esik nehezére - bejegyzését ossza meg közösségi.oldalakon (facebook, stb.) a látogatottságunk növelése érdekében. Köszönöm!


Észrevettem, hogy néhányatoknak apróbb nehézsége van a feltöltéssel, azok írását javítom, persze tiszteletben tartva az eredeti tartalmat, betűtípust.


Üzenem minden kedves regisztráltnak, hogy  törvénybe ütköző bejegyzéseken kívül más tartalmat, hozzászólást nem moderálok!


Továbbá: ez nem íróóriások, zsenik kizárólagos portálja, szívesen látok amatőr szerzőket is, kérem ezt figyelembe venni.


Tisztelettel, barátsággal hívom azokat az amerikai, erdélyi, felvidéki, kárpátaljai, délvidéki olvasóinkat, akik bármely profilunkba vágó műfajban jeleskednek, hogy legyenek munkatársaink, regisztráljanak portálunkon.


Ha valaki az oldalsávokon, a fejlécen, vagy a láblécen szeretne elhelyezni valamit, kérem, hogy levél-csatolmányként küldje el

kkepes@gmail.com

címre.


 

 

 

 
Bagoly mondja...

 Az a regisztrált, aki nem tudja visszatartani az agymenését, a képre kattintva írjon egy mondatot.


 

 

 
BlogPlusz:
Friss bejegyzések
2018.02.15. 10:19
2018.01.31. 10:53
2018.01.31. 10:13
2018.01.27. 15:35
2018.01.22. 17:38
2017.12.16. 19:34
2017.11.17. 21:43
2017.11.13. 16:39
2017.11.10. 17:36
2017.11.04. 21:08
2017.10.26. 06:46
2017.10.18. 10:44
2017.10.09. 19:41
2017.10.06. 20:36
2017.10.02. 08:39
2017.09.16. 16:01
2017.09.13. 19:29
2017.09.13. 17:22
2017.09.10. 18:05
2017.09.10. 17:58
 
Live Traffic Feed
 


 


Farmasi - Antiallergén szépségápolás, babaápolás, háztartási szerek, bio kozmetikumok    *****    Mit gondolsz a Valentin napról? Ünnepled? Felháborodsz? Ajándékozol? Posztoltál már róla? Mutasd meg!    *****    Versenyeznél? Építenél új portált? Milyen témában? Milyen nyeremény motiválna? A TE ötleteidre is kíváncsiak vagyunk!    *****    A karma megnyilvánulásai    *****    MARGOT ROBBIE HUNGARY! MARGOT ROBBIE AUSZTRÁL OSCAR JELÖLT SZÍNÉSZNÕ MAGYAR RAJONGÓI HONLAPJA! MARGOT ROBBIE HUNGARY!    *****    Lovak szerelmeseinket itt a helye! Tartozz te is közénk! KATT!KATT!KATT!MEGÉRI!KATT!KATT!KATT!    *****    Részletes személyiség és sors analízis,ajándék 3 év elõrejelzés,ingyenes konzultáció,ahol megbeszéljük a kérdéseid Katt!    *****    Születési horoszkóp + 3 éves elõrejelzés + biotérkép, 3000 Ft.Az ajándék,teljesen ingyenes konzultáció,rendeld meg KATT!    *****    Aktív videojáték honlap! Ingyen G-portál kreditek csak a készlet erejéig! Ne maradj ki te se belõle! Kattints ide! <3    *****    Kapható a VÖRÖS HÓ címû regény. Kaland és rejtély az örök fagy birodalmában. VÖRÖS HÓ. Részletek a weboldalon!    *****    Új letölthetõ olvasmányok:28 nap varázslatban A fénytest A kulcs A titok A tizedik felismerés A lélek anatómiája A csend    *****    Még nagyon az év elején járunk, most rendelj születési horoszkópot az ajándék 3 év elõrejelzés és ingyenes konzultáció!!    *****    Pánikenyhítõ poszt a Histórián. Superuser jelen. És TE merre jársz? Kattints!    *****    SIMONA | az Isten áldjon, Esperanza! Lolájának fõszereplésével | SIMONA | a jelenleg futó legsikeresebb argentin sorozat    *****    Marculábi cica tíz éves lett! Ünnepeljétek meg a születésnapját a Mesetárban Marculábis ujjbábokkal! Boldog szülinapot!    *****    ***Munkalehetõség! Magyarországról, Szlovákiából, Csehországból keresünk, MLM vezetõket és tanácsadókat! ***    *****    LÉGY A MAGAD ASZTROLÓGUSA! A tanulásod nálam az ASZTRO-suliban teljesen INGYENES! Fordulj hozzám bizalommal!    *****    Aktív Videojáték honlap!! Friss újdonság: Call of Duty: WWII és WoW: Battle for Azeroth!    *****    Legyél te is Farmasi tanácsadó! Antiallergén, természetes kozmetikumok, tisztítószerek. Keress vele pénzt otthonról!    *****    kattkattkattkattkattkattkattkattkattkattkattkattkattkattkattkattkattkattkattkattkattkattkattkattkattkattkattkattkattkatt