Néhányan a Szalon munkatársai közül (infó: egérrávitel a képre)

 
 

 

 

 

 

 

 

 
 
Bejelentkezés:
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 


 

 

Kedves Látogatónk! Hálásak vagyunk a bejegyzések olvasására szánt idejéért!


Bookmark and Share

 
Látogatottság:
Indulás: 2010-07-05
 
Online

 

Katt a képekre!

 

 
Bloggereink

 

 

 

Munkatársaink honlapjai, blogjai

 

 

 

 Baráti blogok:

 
Finom sütemények blogja!

 
Szalonunk a Facebookon

 


Jépont honlapja,

blogjai


Irodalmi portálok


Dudás Sándor képei

 

Váczy J. Tamás est 1992. Hatvan

 

 
Pályázati hírdoboz

 

 

 
Szabad Szalon
 
Linkajánló:
 
Felíratkozás hírlevélre
E-mail cím:

Feliratkozás
Leiratkozás
SúgóSúgó
 
Blogajánló

 

 

 

A nap vicce

 

 

Üzenőfal
Név:

Üzenet:
:)) :) :@ :? :(( :o :D ;) 8o 8p 8) 8| :( :'( ;D :$
 
Blogoldal: ide lehet tartalmat feltölteni, írni!

Eltakart történelem

2010.11.04. 08:04, Stolmár Aladár
Címkék: stolmár politika

Nem tudok a dicsőséges forradalom magasztos emlékeivel foglalkozni addig, amíg a népirtásokat ki nem írom magamból. A választási kampány során ismerkedtem meg Horányi Mihállyal Petőfibányáról, az 1956. december 8-i Salgótarjáni Sortűz egyik túlélőjével. Ő adta nekem feleségem, Stolmár G. Ilona vonatkozó versét, amit a Vörös iszap című írásomban idéztem. Szerdán felmentünk Misi bácsival Salgótarjánba és végigjártuk a tömegmészárlás, az emberiség elleni bűntény helyszínét. Már ami megmaradt. Mint ahogy az áldozatoknak csak a töredékét azonosították, a helyszín is lényegesen megváltozott, a történelmet eltakarták.

Pedig igaz megnyugvás, a múlt tudomásulvétele csak akkor válik lehetségessé, ha a sértett és a bűnös is megnyugszik a feltárt igazságban, tudomásul veszi a tényeket, esetleg megbékél a kirótt ítéletekkel is. Ma törvényeink egyformán kezelik a fasizmus és a kommunizmus által elkövetett bűnöket. Miért van akkor, hogy Salgótarjánban a több mint száz áldozatból csak kb. ötvenet lehet megnevezni? Miért van az, hogy a sortüzekkel kapcsolatos bírósági ügyek nem jutottak el a valódi bűnösökig?

Kádár-Apró-Dögei szólt a tréfás skandálás az aktuális vezetők neveivel… Az áldozatok családjai miért félnek ma is, hogy megnevezzék az áldozatokat, és hogyan élvezhetik a volt vezetők, árulók leszármazottai a vérrel, gyilkosságokkal és agyonverésekkel megszerzett, összerabolt vagyonokat? Miért nem kérnek kártérítéseket a megnyomorítottak és miért nem kobozzuk el a jogsértésekkel szerzett vagyonokat? Hogyan engedhetjük meg, hogy bűncselekményekre jog alapuljon?!

Nem egyedül én teszem fel ezeket a kérdéseket. Az október 30-i Magyar Nemzetben Lovas István kitűnő írása a vörös Nürnbergről és a salgótarjáni sortűz büntetőbírája, Strausz János terjedelmes interjúja Felemás igazságtétel címmel ugyanezeket a kérdéseket feszegeti. Találunk-e megoldást? Van-e megoldás?

 

Nálunk, Magyarországon a kommunista uralom legszörnyűbb vérengzése talán a Salgótarjáni Sortűz volt. Azzal, hogy a teljesen ártatlan, kívülálló, hónuk alatt kispárnával szülőszobába igyekvő várandós anyákat is lemészárolták, a környéken szenet pincébe rakó diákot, Ravasz Istvánt is lemészárolták, az egyébként fegyvertelen tüntető tömeg mellett elhaladó bevásárlókat vagy csupán munkából hazaigyekvőket is lemészárolták, mindenképp kiérdemli az esztelen népirtás minősítést. De a tüntetés maga sem indokolta a fegyveresek felvonultatását és a tűzparancsot.

Horányi Mihály 1990-es leírása és a mostani visszaemlékezése alapján így alakul a kép. A pufajkások letartóztattak két nagybátonyi forradalmárt, akik kiszabadítását követelni tüntetést szerveztek a környékbeli üzemek dolgozói Salgótarjánban. A rendőrség épülete előtt a tömeg egyik részét megállították, egy tank zárta el az utat a Megyei Tanács épülete előtt, kb. ahol most a gyalogátkelőhely van. A fogva tartottakat a rendőrség épületében őrizték, itt kellet hát szabadon-eresztésüket is követelni. A vasgyári dolgozók még nem csatlakoztak a tüntetőkhöz, őket a Megyei Tanács épülete másik sarkánál figyelmeztető lövésekkel megállították, vagy csak a sortűz kezdete után értek oda.

 

Misi bácsi körbejárta a tankot és látta a pufajkásokat a Megyei Tanács épülete felső szintjén egy golyószórót felállítani az egyik ablakban, meg látta a megnyitott ablakokat és a mögöttük mozgó pufajkásokat. Rohanni kezdett vissza a tüntetőkhöz, akik még mindig nyugodtan, négyes-ötös sorokban álltak, hogy figyelmeztesse őket a veszélyre, de nem ért vissza a tüntetőkig, mikor először egy pukkancs durrant, majd elszabadult a pokol, golyózápor zúdult a járókelőkre és a tüntetők álló csoportjaira. Misi bácsi elmondása szerint a lövésekkel szembefordulva egy elég magas járdaszegély mellé vágódott le a katonaságnál belé idegződött reflexek működésére, ez mentette meg az életét. A dobtáras Kalasnyikovokból két teljes tárat lőttek ki, kis szünettel a tárcserére, de megállás nélkül. Az egyetlen Csehszlovák gyártmányú golyószóró végezhette a legnagyobb pusztítást. A felvonulók élén a nagybátonyi bányászok álltak magyar zászlóval. A vértől lucskos zászlón halomra lőve feküdtek a sortűz után.

 

Ezen a képen jól látszik, miért is mondom, hogy eltakart történelem. A később épült sárga épületrész takarja el azokat az ablakokat, ahonnan a sortüzet leadták. A mellvéd lőréseit is beépítették, pedig onnan is lőttek géppisztolyokkal a pufajkások más tanúk állítása szerint.

Az eltakarásról egyébként más módon is gondoskodtak. Horányi Mihály volt az egyik szemtanú és túlélő, aki Mátranovákon nem hallgatott a történtekről. Lefogták és a salgótarjáni rendőrségen verték, kínozták, majd hirtelen elengedték. Még elérte az utolsó vonatot Mátranovákra – és a vonat egy előjelzőnél megállt, ahol a Róka csapáson hazasétált. Napokkal később tudta meg, később az egyik rá várakozó el is árulta, milyen sorstól menekült meg a szokatlan gyaloglásával: négy pufajkás pribék várt rá és agyon akarták őt is verni, mint már korábban két emberrel az Ipoly partján megtették.

Még 1990-ben, a sortűz körülményeiről készített film interjúit is nehezen lehetett elkészíteni, annyira féltek az áldozatok hozzátartozói a megtorlástól. De máig nem jelentkeztek az életben maradt sebesültek, sőt nagyon kevés sérülésébe kórházban vagy otthon elhunytnak kerül az anyakönyvébe a sortűz áldozata megfogalmazás. A tüdőlövésbe belehaltnak azt írták, hogy tüdőgyulladás…

Pedig valahol a nemzeti együttműködésnek ott kellene kezdődnie, hogy az ilyen kirívó emberiség elleni bűntény körülményeit az elkövetők és az elszenvedők együtt kiderítik. Kezdve a parancsok kiadóitól. Ki osztotta ki a lőszert, ki adott lőparancsot a fegyvertelen tömeg lemészárlására, mert ők a legfőbb bűnösök! És ne dőzsöljön Gyurcsány Ferenc az Apró Antal, felesége nagyapja magyarok vérétől áztatott vagyonán! Én először többek között az Apró család minden ingatlanát és ingóságát venném zár alá a sortüzek áldozatainak kártalanítására, és csak utána szólítanám fel az áldozatokat és leszármazottaikat, hogy nyújtsák be kártérítési igényüket. Így már lenne miből kártérítést fizetni, és helyre állna a magyarok igazságérzete is.

 

 <-Kezdő old.  Utolsó old.->

 
Feltöltés: Bejelentkezés után középen az Új blogbejegyzésre kell kattintani
 
 
Navigáció
 

 

 Vendégírók blogja  

  English blog  

  Bejegyzések  

  Galériák  

  Vendégkönyv  

 Regisek fotói  

  Levélküldő

 Rekámoldal

 Fórum (Itt lehet véleményezni a bejegyzéseket!)


 

 
 
Menü
 

 


Feltöltési minitanfolyam


A cimkézésről


 Cimkézettek:

(Bármelyik névre kattintva az illető szerző minden bejegyzése megjelenik!)

abububerczy

Áron Attila

Balla D. Károly

Bátai Tibor

 Boér Péter Pál

Bogdán József

Csárádi Edit 

Császár László

 Csordás László

Dudás Sándor

Fabó Kinga

Faludi Éva

Faludy György

Farmosi László 

 Kepes Károly

Kodrán Erzsébet

Konczek József 

Kun Éva   

Láng Judit

Németh Péter Mikola

Petrozsényi Nagy Pál

Polgár Julianna

Radmila Marković 

S. Szabó István

Szalay' Netala' László 

Szmolka Sándor

Stolmár Aladár

T. K. Faber

Tóth János Janus

 Turcsány Péter

Urbán-Szabó Béla

Varga Árpád

Vasi Ferenc Zoltán allen

Váczy Jépont Tamás

* * *

közzétettek'

'csángó 'építészet 'erdélyi

'földrajz 'internet 'interjú

'irodalom 'képzőművészet

'kritika  'közlemény

'műfordítás 'politika

'riport 'társadalom

'természet  'történelem

'tudomány 'vendégíró

'vers 'vicc 

 

 

 
 
Szerkesztői üzenetek
/

A webhely firefox alatt működik optimálisan, és flash player is szükséges!


Kérem szerzőinket, hogy - akinek nem esik nehezére - bejegyzését ossza meg közösségi.oldalakon (facebook, stb.) a látogatottságunk növelése érdekében. Köszönöm!


Észrevettem, hogy néhányatoknak apróbb nehézsége van a feltöltéssel, azok írását javítom, persze tiszteletben tartva az eredeti tartalmat, betűtípust.


Üzenem minden kedves regisztráltnak, hogy  törvénybe ütköző bejegyzéseken kívül más tartalmat, hozzászólást nem moderálok!


Továbbá: ez nem íróóriások, zsenik kizárólagos portálja, szívesen látok amatőr szerzőket is, kérem ezt figyelembe venni.


Tisztelettel, barátsággal hívom azokat az amerikai, erdélyi, felvidéki, kárpátaljai, délvidéki olvasóinkat, akik bármely profilunkba vágó műfajban jeleskednek, hogy legyenek munkatársaink, regisztráljanak portálunkon.


Ha valaki az oldalsávokon, a fejlécen, vagy a láblécen szeretne elhelyezni valamit, kérem, hogy levél-csatolmányként küldje el

kkepes@gmail.com

címre.


 

 

 

 
Bagoly mondja...

 Az a regisztrált, aki nem tudja visszatartani az agymenését, a képre kattintva írjon egy mondatot.


 

 

 
BlogPlusz:
Friss bejegyzések
2019.03.19. 16:49
2019.03.16. 18:49
2019.02.20. 19:51
2019.02.16. 17:09
2019.01.18. 19:42
2018.12.31. 09:38
2018.12.31. 09:04
2018.12.28. 10:03
2018.11.21. 17:32
2018.11.17. 17:48
2018.11.01. 21:13
2018.10.31. 19:10
2018.09.29. 09:26
2018.09.25. 19:47
2018.09.20. 08:58
2018.08.16. 21:27
2018.08.06. 12:25
2018.07.18. 11:30
2018.05.28. 14:22
2018.05.26. 15:26
 
Live Traffic Feed
 


 


Képszerkesztõ verseny. 1.helyezés 60 kredit, 2.helyezés 30 kredit, 3.helyezés 20 kredit. Gyere és NYERJ! :)    *****    Néha a legrosszabb befejezések egyáltalán nem is befejezések. - Silhouette FRPG    *****    STAR STABLE - Kattints ha érdekel vagy te is játszol! { Játékkal kapcsolatos Extra tartalmak várhatóak a héten! }    *****    Március 11-15 között minden nap újabb játék vár rád! Vegyél részt minden nap vagy ahogy az idõd engedi és NYERJ! :)    *****    Elvihetõ kinézetek, PNG képek, fejlécek, háttérképek, patternek, textúrák és segédletek. creative-forest.gportal.hu    *****    Furry Fandom - Antropomorf Állatok - Furry Fandom - Antropomorf Állatok - Furry Fandom - Antropomorf Állatok    *****    Tavaszi képszerkesztõ verseny - A fõnyeremény 60 kredit, 2.helyezés 30 kredit, 3.helyezés 20 kredit - Jelentkezz te is!    *****    Érdekel az Euróvíziós Dalfesztivál? Ha igen, gyere és nézz be hozzám. Ismerd meg a fellépõket és a múltat sem feledjük.    *****    Ha bármilyen kérdésed van, akár egészségügyi, akár párkapcsolati; keress meg és segítek!    *****    Költöztetés-Bútorszállítás-Tatabánya !    *****    Érdekel az Euróvíziós Dalfesztivál? Ha igen, gyere és nézz be hozzám. Ismerd meg a fellépõket és a múltat sem feledjük.    *****    STAR STABLE ONLINE - R A J O N G Ó I O L D A L - Órarendek, Borítóképek SSO témában.- F e n t az 1. Videóm is c: KATT    *****    A horoszkóp elemzés,nagyon sok problémától megvéd,rámutat olyan betegségekre,melyek megelõzhetõk, ne mulaszd el,keress!    *****    Születési,gyermek,hold,párkapcsolati,fogamzási horoszkópok,elõrejelzések,biotérkép,ingyenes konzultációval.Ne hagyd ki!!    *****    Érdekel az Euróvíziós dalfesztivál? Kíváncsi vagy más országok indulóira? Akkor nézz be oldalamra, ahol láthatod õket.    *****    FANTASY FRPG // Lanawin &#8212; FANTASY FRPG // Lanawin &#8212; FANTASY FRPG // Lanawin &#8212; FANTASY FRPG // Lanawin &#8212; FANTASY FRPG //    *****    Egy horoszkóp olyan üzenetekhez juttat,melyek az egész életedre sok pozitív és fontos információt tartalmaz.Ne hagyd ki!    *****    Részletes születési horoszkóp, ajándék elõrejelzéssel, ingyenes konzultációval, mindent megbeszélhetsz velem! Várlak!!!    *****    Valentínnap szavazz te is Vivi és Makai Tomi fotójára likeokkal LOVE & NAAF #usacar Köszönjük!    *****    Idén is rajongunk, és Te mit gondolsz a Valentin napról? Ünnepled? Felháborodsz? Mondd el a véleményedet!