Néhányan a Szalon munkatársai közül (infó: egérrávitel a képre)

 
 

 

 

 

 

 

 

 
 
Bejelentkezés:
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 


 

 

Kedves Látogatónk! Hálásak vagyunk a bejegyzések olvasására szánt idejéért!


Bookmark and Share

 
Látogatottság:
Indulás: 2010-07-05
 
Online

 

Katt a képekre!

 

 
Bloggereink

 

 

 

Munkatársaink honlapjai, blogjai

 

 

 

 Baráti blogok:

 
Finom sütemények blogja!

 
Szalonunk a Facebookon

 


Jépont honlapja,

blogjai


Irodalmi portálok


Dudás Sándor képei

 

Váczy J. Tamás est 1992. Hatvan

 

 
Pályázati hírdoboz

 

 

 
Szabad Szalon
 
Linkajánló:
 
Felíratkozás hírlevélre
E-mail cím:

Feliratkozás
Leiratkozás
SúgóSúgó
 
Blogajánló

 

 

 

A nap vicce

 

 

Üzenőfal
Név:

Üzenet:
:)) :) :@ :? :(( :o :D ;) 8o 8p 8) 8| :( :'( ;D :$
 
Blogoldal: ide lehet tartalmat feltölteni, írni!

Határnyitások és zárások

2010.09.02. 05:51, Stolmár Aladár

A Soproni Piknik 20. évfordulójáról visszatérve szinte az első hír, ami eljutott tudatomhoz a magyar államelnök, Sólyom László szlovák határról visszafordítása volt. A szabadon átjárható Európai államhatár immár átjárhatatlan a magyar állam feje számára… Mindez a Soproni Páneurópai Piknik huszadik évfordulóját árnyékolja be, ha úgy tetszik az ellentéttel még-hangsúlyosabban meghatározza annak jelentősségét. Mert a fogalmak ellentétükben kerülnek meghatározásra, úgy általában, ahogy Hegel tanít minket.

 Elválasztattunk hát északi véreinktől – a magam részéről a felvidéki szlovákok is legalább olymértékben véreim, mint a magyarok, mint annyi más (mindahány?!) Kárpát-medencei honfitársamnak. Komolyan, apai nagyanyám tót menyecske volt és kitudja hány ma szlovákként nemzetesedett unokatestvéremtől szakítottak el a második világháború utáni kitelepítések és határlezárások. Gyermekkoromból emlékszem, hogy a nagynéném a konyhában szlovákul suttogott a hozzánk látogatóba, no meg bevásárolni átszökött rokonokkal – de ezek a látogatások a határok – és lelkek – szorosabbra zárásával teljesen elmaradtak. Az egyik unokatestvérem még emlékszik a családnevekre, legalábbis a másod-unokatestvérekére, de bizony már ötven éve nem tartunk semmi kapcsolatot. A Stolmár találkozón meg 2005-ben olyan ausztriai meg németországi Stolmárokkal is találkoztunk, akik a határon átlökésükkor megfogadták, hogy többet nem szólalnak meg magyarul – merthogy nagyon is magyarok voltak, de sváboknak nyilvánította őket a házukra, földjükre, bútorukra áhítozó hatalom. Én azért nem tanultam meg apám német és szlovák anyanyelveit, mert veszélyes volt abban az időben a nemzeti hovatartozásnak ez a többessége – pedig ma milyen jól jönne az egyesült Európában. Anyai ágon meg horvát és szlovén vért is örököltem, a családnevek tanúsága szerint. Magyar vagyok, a népeket az avaroktól, hunoktól kezdve itt megőrző és integráló és nem egymástól határokkal elválasztó, nemzetállamoskodó európai. Nálunk nem véletlenül volt a latin a hivatalos nyelv: nem akartuk a nemzeteket a nyelvük elhagyására, elvesztésére kárhoztatni, hiszen felismertük, hogy nyelvében él a nemzet.

 Mi Sopron-pusztánál húsz éve nemcsak Magyarország (a csonka) határát nyitottuk meg, hanem ledöntöttük az Európát kettészelő vasfüggönyt. Ez a határnyitás annyira jól sikerült, hogy a szocialista világrendszer is összeomlott a berlini fallal együtt. Legyen ez figyelmeztetés a szlovák határzáróknak is. Ha ennyire ragaszkodnak a szlovák államnyelvhez, a szlovák államiság mítoszához (a magyar rovásírás GY betűjének a címerükre, zászlajukra tűzése mellett), nehogy a jövő határnyitogatói a szlovák államot is elsöpörjék, mint anakronizmust.

 Csehszlovákia felbomlása csak az első lépés volt, és ha mi 1990-ben elfogadtuk volna az autonóm Horvátország visszatérését a Magyar Királyság vagy akármilyen államformájú állam keretei közé, ahogy a horvátok Jugoszlávia felbomlása idején felvetették, akkor ma nem is állnánk olyan messze a felvidék beintegrálódásától. Szlovák autonómiával, de Magyarország keretein, a Kárpát-medence határai által meghatározott ország határain, a történelmi és a földrajzi viszonyok által meghatározott határokon belül, soknemzetiségű államként. Ma persze egy alternatív megoldás, az európai integráció útját járjuk, amíg az ilyen atrocitások, mint az államfők szabad mozgásának korlátozása meg nem akadályozza a továbbhaladást.

 Megint személyes élményeket kell elővegyek. 1988-ban Clevelandban a magyar és az ukrán emigráció vezetői megállapodtak abban, hogy a kialakulóban lévő átalakulások megvalósulása érdekében a magyar emigráció beveti minden súlyát az ukrán felszabadulás érdekében és ezért cserébe az új független Ukrajna visszaadja a számukra egyébként is nyűgöt jelentő Kárpátalját Magyarországnak. Amikor Antall József, első szabadon választott kormányfőnk New Yorkba jött és feleségemnek, Stolmár G. Ilonának interjút adott, beszélgetésük idején Kovács László velem társalgott. Én elmeséltem neki, hogy van egy ilyen megállapodás, és készüljenek fel erre, hiszen az ukrán függetlenség is elérhető közelségbe került. Ő a határok eszmeivé válásáról, az európai nagy közös államról beszélt, majd faképnél hagyott.

 A Soproni Páneurópai Piknik huszadik évfordulójára ugyanez a Kovács László pofátlanul odajött a hétfői történész konferenciára. (Egyébként a hétfői nap érdekesen alakult. Volt egy történész konferencia, majd Kovács László történelemhamisító felszólalását az SZDSZ újjáélesztését erőltető csúsztatósdi zárta. Nem hiszem, hogy ez többet érdemelne, de a reakciók a keddi emlékülésen annál inkább:) Németh Miklós ugyanis pontosan ugyanezt a Kovács Lászlót nevezte meg, mint a Kohl Kancellár hozzá intézett köszönő levelének legvalószínűbb elsikkasztóját!

 Az emlékülésen egyébként Erwin Teufel Baden-Württemberg korábbi miniszterelnöke így fogalmazott: az önkormányzat, önrendelkezés alapvető jog Európában; utána következik a régiók és csak ezután a nemzetállamok nagyobb egysége, ami feloldódik a közös Európában, a félmilliárd európai közösségében. Természetesen, mindenkinek joga van az anyanyelvéhez, és ezt is megsértette a feloldódóban lévő szlovák nemzetállam kitudja milyen beteg gondolatoktól vezérelt vezetése.

 

 

 <-Kezdő old.  Utolsó old.->

 
Feltöltés: Bejelentkezés után középen az Új blogbejegyzésre kell kattintani
 
 
Navigáció
 

 

 Vendégírók blogja  

  English blog  

  Bejegyzések  

  Galériák  

  Vendégkönyv  

 Regisek fotói  

  Levélküldő

 Rekámoldal

 Fórum (Itt lehet véleményezni a bejegyzéseket!)


 

 
 
Menü
 

 


Feltöltési minitanfolyam


A cimkézésről


 Cimkézettek:

(Bármelyik névre kattintva az illető szerző minden bejegyzése megjelenik!)

abububerczy

Áron Attila

Balla D. Károly

Bátai Tibor

 Boér Péter Pál

Bogdán József

Csárádi Edit 

Császár László

 Csordás László

Dudás Sándor

Fabó Kinga

Faludi Éva

Faludy György

Farmosi László 

 Kepes Károly

Kodrán Erzsébet

Konczek József 

Kun Éva   

Láng Judit

Németh Péter Mikola

Petrozsényi Nagy Pál

Polgár Julianna

Radmila Marković 

S. Szabó István

Szalay' Netala' László 

Szmolka Sándor

Stolmár Aladár

T. K. Faber

Tóth János Janus

 Turcsány Péter

Urbán-Szabó Béla

Varga Árpád

Vasi Ferenc Zoltán allen

Váczy Jépont Tamás

* * *

közzétettek'

'csángó 'építészet 'erdélyi

'földrajz 'internet 'interjú

'irodalom 'képzőművészet

'kritika  'közlemény

'műfordítás 'politika

'riport 'társadalom

'természet  'történelem

'tudomány 'vendégíró

'vers 'vicc 

 

 

 
 
Szerkesztői üzenetek
/

A webhely firefox alatt működik optimálisan, és flash player is szükséges!


Kérem szerzőinket, hogy - akinek nem esik nehezére - bejegyzését ossza meg közösségi.oldalakon (facebook, stb.) a látogatottságunk növelése érdekében. Köszönöm!


Észrevettem, hogy néhányatoknak apróbb nehézsége van a feltöltéssel, azok írását javítom, persze tiszteletben tartva az eredeti tartalmat, betűtípust.


Üzenem minden kedves regisztráltnak, hogy  törvénybe ütköző bejegyzéseken kívül más tartalmat, hozzászólást nem moderálok!


Továbbá: ez nem íróóriások, zsenik kizárólagos portálja, szívesen látok amatőr szerzőket is, kérem ezt figyelembe venni.


Tisztelettel, barátsággal hívom azokat az amerikai, erdélyi, felvidéki, kárpátaljai, délvidéki olvasóinkat, akik bármely profilunkba vágó műfajban jeleskednek, hogy legyenek munkatársaink, regisztráljanak portálunkon.


Ha valaki az oldalsávokon, a fejlécen, vagy a láblécen szeretne elhelyezni valamit, kérem, hogy levél-csatolmányként küldje el

kkepes@gmail.com

címre.


 

 

 

 
Bagoly mondja...

 Az a regisztrált, aki nem tudja visszatartani az agymenését, a képre kattintva írjon egy mondatot.


 

 

 
BlogPlusz:
Friss bejegyzések
2019.03.19. 16:49
2019.03.16. 18:49
2019.02.20. 19:51
2019.02.16. 17:09
2019.01.18. 19:42
2018.12.31. 09:38
2018.12.31. 09:04
2018.12.28. 10:03
2018.11.21. 17:32
2018.11.17. 17:48
2018.11.01. 21:13
2018.10.31. 19:10
2018.09.29. 09:26
2018.09.25. 19:47
2018.09.20. 08:58
2018.08.16. 21:27
2018.08.06. 12:25
2018.07.18. 11:30
2018.05.28. 14:22
2018.05.26. 15:26
 
Live Traffic Feed
 


 


Képszerkesztõ verseny. 1.helyezés 60 kredit, 2.helyezés 30 kredit, 3.helyezés 20 kredit. Gyere és NYERJ! :)    *****    Néha a legrosszabb befejezések egyáltalán nem is befejezések. - Silhouette FRPG    *****    STAR STABLE - Kattints ha érdekel vagy te is játszol! { Játékkal kapcsolatos Extra tartalmak várhatóak a héten! }    *****    Március 11-15 között minden nap újabb játék vár rád! Vegyél részt minden nap vagy ahogy az idõd engedi és NYERJ! :)    *****    Elvihetõ kinézetek, PNG képek, fejlécek, háttérképek, patternek, textúrák és segédletek. creative-forest.gportal.hu    *****    Furry Fandom - Antropomorf Állatok - Furry Fandom - Antropomorf Állatok - Furry Fandom - Antropomorf Állatok    *****    Tavaszi képszerkesztõ verseny - A fõnyeremény 60 kredit, 2.helyezés 30 kredit, 3.helyezés 20 kredit - Jelentkezz te is!    *****    Érdekel az Euróvíziós Dalfesztivál? Ha igen, gyere és nézz be hozzám. Ismerd meg a fellépõket és a múltat sem feledjük.    *****    Ha bármilyen kérdésed van, akár egészségügyi, akár párkapcsolati; keress meg és segítek!    *****    Költöztetés-Bútorszállítás-Tatabánya !    *****    Érdekel az Euróvíziós Dalfesztivál? Ha igen, gyere és nézz be hozzám. Ismerd meg a fellépõket és a múltat sem feledjük.    *****    STAR STABLE ONLINE - R A J O N G Ó I O L D A L - Órarendek, Borítóképek SSO témában.- F e n t az 1. Videóm is c: KATT    *****    A horoszkóp elemzés,nagyon sok problémától megvéd,rámutat olyan betegségekre,melyek megelõzhetõk, ne mulaszd el,keress!    *****    Születési,gyermek,hold,párkapcsolati,fogamzási horoszkópok,elõrejelzések,biotérkép,ingyenes konzultációval.Ne hagyd ki!!    *****    Érdekel az Euróvíziós dalfesztivál? Kíváncsi vagy más országok indulóira? Akkor nézz be oldalamra, ahol láthatod õket.    *****    FANTASY FRPG // Lanawin &#8212; FANTASY FRPG // Lanawin &#8212; FANTASY FRPG // Lanawin &#8212; FANTASY FRPG // Lanawin &#8212; FANTASY FRPG //    *****    Egy horoszkóp olyan üzenetekhez juttat,melyek az egész életedre sok pozitív és fontos információt tartalmaz.Ne hagyd ki!    *****    Részletes születési horoszkóp, ajándék elõrejelzéssel, ingyenes konzultációval, mindent megbeszélhetsz velem! Várlak!!!    *****    Valentínnap szavazz te is Vivi és Makai Tomi fotójára likeokkal LOVE & NAAF #usacar Köszönjük!    *****    Idén is rajongunk, és Te mit gondolsz a Valentin napról? Ünnepled? Felháborodsz? Mondd el a véleményedet!