Néhányan a Szalon munkatársai közül (infó: egérrávitel a képre)

 
 

 

 

 

 

 

 

 
 
Bejelentkezés:
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 


 

 

Kedves Látogatónk! Hálásak vagyunk a bejegyzések olvasására szánt idejéért!


Bookmark and Share

 
Látogatottság:
Indulás: 2010-07-05
 
Online

 

Katt a képekre!

 

 
Bloggereink

 

 

 

Munkatársaink honlapjai, blogjai

 

 

 

 Baráti blogok:

 
Finom sütemények blogja!

 
Szalonunk a Facebookon

 


Jépont honlapja,

blogjai


Irodalmi portálok


Dudás Sándor képei

 

Váczy J. Tamás est 1992. Hatvan

 

 
Pályázati hírdoboz

 

 

 
Szabad Szalon
 
Linkajánló:
 
Felíratkozás hírlevélre
E-mail cím:

Feliratkozás
Leiratkozás
SúgóSúgó
 
Blogajánló

 

 

 

A nap vicce

 

 

Üzenőfal
Név:

Üzenet:
:)) :) :@ :? :(( :o :D ;) 8o 8p 8) 8| :( :'( ;D :$
 
Blogoldal: ide lehet tartalmat feltölteni, írni!

Stolmár Aladár fizikus

2010.08.12. 17:06, Borsodi Attila - Dékány Lóránt
Címkék: stolmár tudomány
Interjú

Több mint negyven éve az atomerőművek szolgálatában.
Stolmár Aladár paksi újításával dúsgazdaggá tette a szocialista elvtársakat!

(A mérnök úr hamarosan jelentkezni fog írásaival.)

 

Kalandos út áll Stolmár Aladár atomerőmű-szakértő mögött. A Moszkvai Energetikai Egyetemen végzett mérnök az elsők között került a paksi atomerőmű-beruházáshoz. Neki köszönhető, hogy Magyarország egyetlen atomerőműve az új biztonsági alapelvek szerint épült meg, illetve hogy az elhasznált fűtőelemeknek nem kellett méregdrága tárolókat építeni. Újításának köszönhetően óriási összeget takarított meg a beruházásnál, amiért azonban nem ő, hanem a szocialista elvtársak, többek között Kapolyi László energiaügyi államtitkár vettek fel hatalmas prémiumokat. Stolmár Aladár 1985-ben az Egyesült Államokba emigrált, ahol az energiaügyi minisztériumot látta el tanácsokkal. Másfél éve hazaköltözött, visszatért a gyökerekhez, és a paksi atomerőmű bővítését készíti elő.

 – Hogyan vezetett az útja Paksra?
– Inotáról 1974. július 1-jén a paksi atomerőmű beruházását irányító szervezethez, az Erőmű Beruházási Vállalat létesítményi főmérnökségéhez kerültem át mint első mérnök. Nekem jutott a megtiszteltetés, hogy kivigyem Moszkvába a levelet, amiben jeleztük: mégis elindítanánk az atomerőmű-beruházást. A főnökeim előre jelezték, ne is fordítsam, hogy mit reagálnak az oroszok, mert bizonyára dühbe gurulnak majd. Igazuk lett, a válaszban nem volt túl sok nyomdafestéket tűrő szó, így a főnökeimnek vicceket meséltem a fordítás helyett. Szemrehányást kaptunk, de a beruházásra legalább engedélyt adtak.
– Innentől kezdve sínre került az atomerőmű ügye?
– Alighogy elindultak az előkészületi munkálatok, érdekes helyzetbe kerültem. Magyarországra látogatott Victor Nikulin, a szovjet energiaipari minisztérium atomerőművekért felelős műszaki főosztályvezetője. Az ő engedélye nélkül egy alátét sem kerülhetett be a paksi atomerőműbe. Amikor találkoztunk, akkor a főosztályvezető a kezembe nyomott egy orosz nyelvű dokumentumot, ami nem volt más, mint Teller Ede Amerikában megfogalmazott biztonsági kritériumainak gyűjteménye. A szovjet politikus a budai Várban borozgatás közben árulta el, hogy ezeket a nagyon fontos biztonsági elemeket mindenképpen be kell építeni Pakson. Elmondta azt is, hogy ő ezt nem tudja elérni, ez csak úgy lesz lehetséges, ha mi kérjük. Így is lett. A paksi lett az első orosz gyártmányú atomerőmű, ami az új biztonsági alapelvek szerint épült meg. Ennek később óriási volt a jelentősége, hiszen nem kellett leállítani az Európai Unióhoz való csatlakozás után. A bolgárok pedig átvették a nekünk szánt eredeti blokkokat. Azonban nem fizettek rá, mert az uniós csatlakozásuk óta minden támogatást megkapnak, hogy a régi helyett korszerű atomerőművet építhessenek. Ehhez képest mi most saját pénzen oldjuk meg a paksi bővítést.
– Meddig dolgozott Pakson?
– Négy évvel később, 1979 végén politikai döntések miatt távoztam az erőmű-beruházástól. Átmentem az Erőtervhez, amely tervezési feladatokkal foglalkozott. Itt a biztonsági kérdéseknek lettem a koordinátora. Ez egyúttal azt is jelentette, hogy végigmentem a teljes tervdokumentáción. Az Erőtervnél újra felkavartam az állóvizet, mert egy 128 pontos listát készítettem, ami módosító javaslatokat tartalmazott a beruházásokkal kapcsolatban. Amikor a főnököm meglátta a papírrengeteget, elsápadt. Azt mondta, bele sem mer gondolni, hogy mit szólnak majd ehhez a szovjet partner tervezőintézetnél. A botrány elmaradt, hiszen a javaslataim közül mindössze hatot vetettek el.
– A dolgok azonban hamarosan negatív fordulatot vettek, 1985-ben az ország elhagyására kényszerült…
– Ahogy haladt előre a beruházás, felmerült a kiégett fűtőelemek tartós tárolásának problematikája. Ennek hátterében az volt, hogy az atomerőmű működése során keletkezett plutóniumot a szovjet fegyveripar használta fel. A SALT–II. aláírásával azonban korlátozták az atomfegyverek számát, így a szovjetek „kérésére” a Pakson keletkezett kiégett fűtőelemeket öt évnél hosszabb ideig voltunk kénytelenek tárolni. A plutóniumra egész egyszerűen nem volt akkora szükség, mint korábban. A szovjet fél tízéves türelmi időt kért, és ezt egyesek egy primitív, ugyanakkor méregdrága helyszíni tároló megépítésével kívánták elérni. Kidolgoztam egy újítást, ami töredék áron adott megoldást a problémára. Ezt el is fogadták, ezzel a beruházásnál a költségvetés húsz százalékát meg tudtuk takarítani. Egy évvel később egy ismeretlen jóakaróm egy papírt hagyott az asztalomon. A dokumentum azoknak a nevét tartalmazta, akiket megjutalmaztak az újításom miatt. A lista élén Kapolyi László energiaügyi államtitkár állt hárommillió forinttal, rajta kívül egy sor olyan „jó” elvtárs neve is papíron sorakozott, akiknek semmi köze nem volt Pakshoz. Zokon vettem a dolgot, és egy ügyvéd tanácsára bepereltem a Magyar Villamos Művek trösztöt. A második tárgyalásra a vállalat jogásza hozott magával egy titkosítási határozatot, egy miniszteri rendeletet arról, hogy a paksi atomerőművel kapcsolatos összes bírósági tárgyalás titkos. A papírt Kapolyi László mint ipari miniszter írta alá. Abban a pillanatban tudtam, hogy el kell hagynom az országot, 1985 nyarán az Amerikai Egyesült Államokba emigráltam.
– Mihez kezdett a tengerentúlon?
– A tárgyalás után a kint élő unokaöcsém segítségével családostól repültem az Egyesült Államokba, három gyermekkel és az állapotos feleségemmel nagy reményekkel érkeztünk New Jerseybe. A beilleszkedés nem volt egyszerű, de szerencsére egy hónappal a kiérkezésünk után egy közös barátunk, a Szabad Európa Rádiónál dolgozó Drábik János segítségével összeismerkedtem Földvári Ferenccel, aki az amerikai külügyminisztériumban dolgozott magyar referensként. A következő hónapokban egyre szorosabb kapcsolat alakult ki köztünk. Fél évvel később aztán megtörtént a szörnyű tragédia, 1986. április 27-én felrobbant a csernobili atomerőmű. Ekkor már kapcsolatban álltam egy amerikai atomerőműves céggel, a Westinghouse-zal. A katasztrófa után azonnal megkerestek a vállalattól és felkértek szakértőnek, hiszen a csernobili atomerőmű minden részletét ismertem. Tanácsadóként kapcsolatba kerültem az Amerikai Energiaügyi Minisztériummal is. Az Egyesült Államokban ugyanis több mint száz atomerőmű működött, és a tragédia az amerikai szakértőket is elbizonytalanította. Azt vizsgálták, hogy bekövetkezhet-e náluk hasonló robbanás. Emellett óriási érdemünk volt, hogy a Szovjetuniót a története során először rászorítottuk arra, hogy egy belügyéről a világ nyilvánosságának adjon számot.
– Később egy amerikai magyar acélipari vállalkozással is kapcsolatba került…
– A rendszerváltáskor, az első szabad választási kampányban a feleségemmel mi is igyekeztünk részt venni, és a Kereszténydemokrata Néppártot támogattuk. Hasznos Miklóssal működtünk együtt, aki az 1990. évi országgyűlési választási kampány alatt a párt választási irodáját vezette. A jobboldali választási győzelem után a politikus kijött Amerikába, és az ő társaságában ismerkedtem meg Rokop Józseffel, aki mesélt nekem az acélipari vállalatáról. Mellészegődtem, és fejlesztéseimmel segítettem a vállalkozását. Az új munkámnak köszönhetően az acéliparral beutaztam az egész világot. Tartottam előadást többek között Kínában, Brazíliában, Venezuelában. Japánban pedig a Nippon Steel standján ismertettem fejlesztéseimet. Cégünk az általam tökéletesített gépeket szállította Thaiföldre, Malajziába és Chilébe.
– Csak másfél éve, 2008 februárjában tért haza végleg Magyarországra, és telepedett le a Heves megyei Lőrincin. Igaz, hogy indulni kíván a helyi önkormányzati választáson?
– Ha a helyi lakosok többsége úgy dönt, hogy alkalmas vagyok a város vezetésére, és bizalmat szavaznak nekem, akkor örömmel lennék a település segítségére. Sok olyan problémát látok, amit meg lehetne oldani.
– Az atomenergia reneszánszát éli a világban. Magyarországon Paks bővítése van napirenden. Mi erről a véleménye?
– A paksi atomerőmű beruházását fel lehetne használni arra, hogy a hazai gazdaságot fellendítsük. Hiszen ez körülbelül 8 milliárd eurós beruházás, ha két blokkot veszünk figyelembe. Ha erre okos módon készülünk fel, akkor az az egész gazdaságot felélénkítheti abból a letargikus állapotból, amiben pillanatnyilag van. Az első négy blokk felépítésekor gyakorlatilag új iparágak, új szakmák alakultak ki. A helyszínen akkor foglalkoztatott tizenkétezer embernek legalább a tízszerese kapott ezáltal munkát. Ezt nem szabad figyelmen kívül hagyni, sőt ennek kellene a központban állnia. Ám nem szabad hagyni, hogy a Magyarországra jellemző ellenségeskedés kialakuljon ebben a kérdésben. Ez sokkal nagyobb súlyú annál.
– Két blokkot említett, korábban ilyet csak óvatosan mertek megfogalmazni a témával foglalkozók.
– Itt gyakorlatilag a jelenlegi kapacitás megduplázásáról van szó, ezért két 1000 vagy 1600 megawatt kapacitású reaktorblokk jött szóba. De 2030-ig kellene másik három egység, és akkor a teljes hazai kapacitást kitenné az atomenergia. Ez beférne a hazai villamosenergia-rendszerbe is, de ha európai méretekben gondolkodunk, akkor nincsenek teljesítménykorlátok.
– Ön személy szerint milyen formában vesz részt az erőmű bővítésének előkészítésében?
– A feladatunk az, hogy felmérjük, hol áll ma a magyar ipar. Még emlékszem arra, hogy milyen szintre kellett felhozni akkor az ipart, amikor a paksi atomerőmű 1975 és 1987 között megépült. Meg kell néznünk, hogy mi lett azokkal a cégekkel, amelyek részt vettek akkor a blokkok létrehozásában, és ezek hogyan tudnak esetleg beszállítani a munkálatokhoz. Meg kell vizsgálni azt is, hogy ezek a társaságok milyen fejlesztéseket képesek saját erőből végrehajtani és mihez kell külső forrásokat bevonni. Én ebben a munkában segítek.
– Ha félretesszük a politikai rendszer különbségeit, ön szerint a hetvenes évek végén volt vagy most egyszerűbb új reaktorblokkokat építeni?
– Véleményem szerint ezt ma könynyebben meg lehet szervezni, elvégre már van egy nagyon jól működő paksi erőmű és hozzá egy remek szakembergárda. Ráadásul az atomerőmű az egyedüli megoldás a klímaváltozási problémákra. Az
összes többi eszköz – a szél- vagy a napenergia – csak álmodozás, mert ezekkel reális időn belül csak sokkal kisebb kapacitást lehet lefedni. Éppen ezért fontos kérdés, hogy a klímakonferenciákon milyen döntések születnek majd. Ha nem az atomerőművekkel számolnak elsősorban az új kapacitások kialakításakor, akkor itt gond van. Másodsorban persze a megújuló forrásoknak kell következniük, de ha nem a nukleáris energia az első, akkor ugyanaz következik, mint Kiotó után, mivel azóta nagyobb mértékben emelkedett a világ szén-dioxid-kibocsátása, mint az 1997-es konferencia előtt.


 

 

 <-Kezdő old.  Utolsó old.->

 
Feltöltés: Bejelentkezés után középen az Új blogbejegyzésre kell kattintani
 
 
Navigáció
 

 

 Vendégírók blogja  

  English blog  

  Bejegyzések  

  Galériák  

  Vendégkönyv  

 Regisek fotói  

  Levélküldő

 Rekámoldal

 Fórum (Itt lehet véleményezni a bejegyzéseket!)


 

 
 
Menü
 

 


Feltöltési minitanfolyam


A cimkézésről


 Cimkézettek:

(Bármelyik névre kattintva az illető szerző minden bejegyzése megjelenik!)

abububerczy

Áron Attila

Balla D. Károly

Bátai Tibor

 Boér Péter Pál

Bogdán József

Csárádi Edit 

Császár László

 Csordás László

Dudás Sándor

Fabó Kinga

Faludi Éva

Faludy György

Farmosi László 

 Kepes Károly

Kodrán Erzsébet

Konczek József 

Kun Éva   

Láng Judit

Németh Péter Mikola

Petrozsényi Nagy Pál

Polgár Julianna

Radmila Marković 

S. Szabó István

Szalay' Netala' László 

Szmolka Sándor

Stolmár Aladár

T. K. Faber

Tóth János Janus

 Turcsány Péter

Urbán-Szabó Béla

Varga Árpád

Vasi Ferenc Zoltán allen

Váczy Jépont Tamás

* * *

közzétettek'

'csángó 'építészet 'erdélyi

'földrajz 'internet 'interjú

'irodalom 'képzőművészet

'kritika  'közlemény

'műfordítás 'politika

'riport 'társadalom

'természet  'történelem

'tudomány 'vendégíró

'vers 'vicc 

 

 

 
 
Szerkesztői üzenetek
/

A webhely firefox alatt működik optimálisan, és flash player is szükséges!


Kérem szerzőinket, hogy - akinek nem esik nehezére - bejegyzését ossza meg közösségi.oldalakon (facebook, stb.) a látogatottságunk növelése érdekében. Köszönöm!


Észrevettem, hogy néhányatoknak apróbb nehézsége van a feltöltéssel, azok írását javítom, persze tiszteletben tartva az eredeti tartalmat, betűtípust.


Üzenem minden kedves regisztráltnak, hogy  törvénybe ütköző bejegyzéseken kívül más tartalmat, hozzászólást nem moderálok!


Továbbá: ez nem íróóriások, zsenik kizárólagos portálja, szívesen látok amatőr szerzőket is, kérem ezt figyelembe venni.


Tisztelettel, barátsággal hívom azokat az amerikai, erdélyi, felvidéki, kárpátaljai, délvidéki olvasóinkat, akik bármely profilunkba vágó műfajban jeleskednek, hogy legyenek munkatársaink, regisztráljanak portálunkon.


Ha valaki az oldalsávokon, a fejlécen, vagy a láblécen szeretne elhelyezni valamit, kérem, hogy levél-csatolmányként küldje el

kkepes@gmail.com

címre.


 

 

 

 
Bagoly mondja...

 Az a regisztrált, aki nem tudja visszatartani az agymenését, a képre kattintva írjon egy mondatot.


 

 

 
BlogPlusz:
Friss bejegyzések
2019.03.19. 16:49
2019.03.16. 18:49
2019.02.20. 19:51
2019.02.16. 17:09
2019.01.18. 19:42
2018.12.31. 09:38
2018.12.31. 09:04
2018.12.28. 10:03
2018.11.21. 17:32
2018.11.17. 17:48
2018.11.01. 21:13
2018.10.31. 19:10
2018.09.29. 09:26
2018.09.25. 19:47
2018.09.20. 08:58
2018.08.16. 21:27
2018.08.06. 12:25
2018.07.18. 11:30
2018.05.28. 14:22
2018.05.26. 15:26
 
Live Traffic Feed
 


 


Képszerkesztõ verseny. 1.helyezés 60 kredit, 2.helyezés 30 kredit, 3.helyezés 20 kredit. Gyere és NYERJ! :)    *****    Néha a legrosszabb befejezések egyáltalán nem is befejezések. - Silhouette FRPG    *****    STAR STABLE - Kattints ha érdekel vagy te is játszol! { Játékkal kapcsolatos Extra tartalmak várhatóak a héten! }    *****    Március 11-15 között minden nap újabb játék vár rád! Vegyél részt minden nap vagy ahogy az idõd engedi és NYERJ! :)    *****    Elvihetõ kinézetek, PNG képek, fejlécek, háttérképek, patternek, textúrák és segédletek. creative-forest.gportal.hu    *****    Furry Fandom - Antropomorf Állatok - Furry Fandom - Antropomorf Állatok - Furry Fandom - Antropomorf Állatok    *****    Tavaszi képszerkesztõ verseny - A fõnyeremény 60 kredit, 2.helyezés 30 kredit, 3.helyezés 20 kredit - Jelentkezz te is!    *****    Érdekel az Euróvíziós Dalfesztivál? Ha igen, gyere és nézz be hozzám. Ismerd meg a fellépõket és a múltat sem feledjük.    *****    Ha bármilyen kérdésed van, akár egészségügyi, akár párkapcsolati; keress meg és segítek!    *****    Költöztetés-Bútorszállítás-Tatabánya !    *****    Érdekel az Euróvíziós Dalfesztivál? Ha igen, gyere és nézz be hozzám. Ismerd meg a fellépõket és a múltat sem feledjük.    *****    STAR STABLE ONLINE - R A J O N G Ó I O L D A L - Órarendek, Borítóképek SSO témában.- F e n t az 1. Videóm is c: KATT    *****    A horoszkóp elemzés,nagyon sok problémától megvéd,rámutat olyan betegségekre,melyek megelõzhetõk, ne mulaszd el,keress!    *****    Születési,gyermek,hold,párkapcsolati,fogamzási horoszkópok,elõrejelzések,biotérkép,ingyenes konzultációval.Ne hagyd ki!!    *****    Érdekel az Euróvíziós dalfesztivál? Kíváncsi vagy más országok indulóira? Akkor nézz be oldalamra, ahol láthatod õket.    *****    FANTASY FRPG // Lanawin &#8212; FANTASY FRPG // Lanawin &#8212; FANTASY FRPG // Lanawin &#8212; FANTASY FRPG // Lanawin &#8212; FANTASY FRPG //    *****    Egy horoszkóp olyan üzenetekhez juttat,melyek az egész életedre sok pozitív és fontos információt tartalmaz.Ne hagyd ki!    *****    Részletes születési horoszkóp, ajándék elõrejelzéssel, ingyenes konzultációval, mindent megbeszélhetsz velem! Várlak!!!    *****    Valentínnap szavazz te is Vivi és Makai Tomi fotójára likeokkal LOVE & NAAF #usacar Köszönjük!    *****    Idén is rajongunk, és Te mit gondolsz a Valentin napról? Ünnepled? Felháborodsz? Mondd el a véleményedet!