Néhányan a Szalon munkatársai közül (infó: egérrávitel a képre)

 
 

 

 

 

 

 

 

 
 
Bejelentkezés:
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 


 

 

Kedves Látogatónk! Hálásak vagyunk a bejegyzések olvasására szánt idejéért!


Bookmark and Share

 
Látogatottság:
Indulás: 2010-07-05
 
Online

 

Katt a képekre!

 

 
Bloggereink

 

 

 

Munkatársaink honlapjai, blogjai

 

 

 

 Baráti blogok:

 
Finom sütemények blogja!

 
Szalonunk a Facebookon

 


Jépont honlapja,

blogjai


Irodalmi portálok


Dudás Sándor képei

 

Váczy J. Tamás est 1992. Hatvan

 

 
Pályázati hírdoboz

 

 

 
hatvaniszalon
 
Linkajánló:
 
Felíratkozás hírlevélre
E-mail cím:

Feliratkozás
Leiratkozás
SúgóSúgó
 
Blogajánló

 

 

 

A nap vicce

 

 

Üzenőfal
Név:

Üzenet:
:)) :) :@ :? :(( :o :D ;) 8o 8p 8) 8| :( :'( ;D :$
 
Blogoldal: ide lehet tartalmat feltölteni, írni!

OLVASÓLÁMPA (I.)

2010.07.31. 12:13, Turcsány Péter
Címkék: turcsány
Az írás kegyelmi állapotai

Az Istenhez kalauzoló út első lépése, bárhonnan is indulunk, az őszinteség. Legelsőbben is: az ima őszintesége, de az olvasásé is. A tisztulni vágyó lélek kattintsa föl az íróasztal olvasólámpáját. A lélek, aki nemcsak a betűkre figyelmezve fegyelmezi önmagát, hanem a Merton-i „csönd szavának” is meghallója kíván lenni. Őszinte önvizsgálat nélkül még mások olvasóivá sem lehetünk. A jóság és Istenszeretet „örök olajától” lobban-e lángra lámpásunk, vagy pedig többnyire önrontó vágyaink fáradt, „halott olajával” kíséreljük meg újra és újra sikertelenül belső terünk megvilágítását?
Előfordul, hogy hamarabb érkezik mosoly a szájra, mint maga a gondolat, amely megkönnyebbülést, szelíd örömet okoz. Olykor akaratlan elszólással tör fel bennünk a gyógyító lelkiismeret-vizsgálat:
– Látszódjak erősebbnek, mint amilyen vagyok! – kottyantja el magának a meglett korú férfi borotválkozás közben. S néhány pillanat múlva már elhatározás születik benne egy szenvedélyének megzabolázására, s elhatározását később teljesíti is.
Isten kegyelmének útjai áthágják az idő és tér szokott szabályozottságát, megelőlegeznek elhatározásokat, sőt – folytatván előbbi példázatunkat – hiúságunk tükre előtt tetszelgő önmagunkat váratlan lelki teljességgel az igazság tükre elé rántja.
Jézus Krisztus, a zsákhordó, a kocsikísérő, aki csak arra vár, hogy magunk adjuk neki bűneinket s megsemmisítse azokat. Ó, Istenem, add, hogy megfáradt trógereddé válhassunk az úton, amely hozzád vezet! S mi is kalauzolhassuk embertársainkat megtisztulásuk útjaira.
Egyedül Jézus Krisztus az, aki úgy fordítja önmaga felé tekintetünket, hogy miközben mágnesként vonz, hol fájdalmas, hol mámoros tisztulásokon esünk át, s leszünk nemesebb önmagunkká, a mi magunk képességeit és esélyeit növelve a végső Találkozás elnyeréséhez. Körülötte matató gondolataink adnak vissza lelki szépségünkben az embereknek is.
Ó, Istenünk, milyen csodálatos is az, amikor olvasólámpánk fénye már nem csupán az előttünk nyitott könyv betűit világítja meg, hanem írójának, az Istent kereső embernek lelki jó híreire, evangéliumaira  is fény esik. Mert vannak írások, amelyek satnyulni indult önkörünkből emelnek ki, tisztítanak meg, s helyeztetnek az írásokkal szemben ülő ember s Isten asztalára. Éppen itt vár az a kifényesedett és megvilágosított pillanat, az a kegyelmi megkönnyebbülés, amelyben nemcsak túl vagyunk a betűk látszatvilágán, túl a betűvetőkkel történt azonosulásunkon, hanem a Jóhír olvasóivá is úgy válunk, hogy megtisztuló önmagunkká leszünk.
Olvasás – lelkünk ismerete, megismerése – Isten megvilágító akarata – az emberi szolgálat szabad kényszere így lesz kegyelmi körforgássá. Csak ebbe a történésbe valahogyan bele kell vonnunk Istent is: akarata csak így teljesül, s a mi akaratunk csak így tisztul igazzá.
Ó, kontempláció, ó, kegyelmi megkönnyebbülés, hogy el kell hagynunk meghitt pillanataidat s lélek-olvasólámpánk fényköréből ki kell lépnünk újra és újra.
Nem igaz! Isten egyszerűen nem enged fölállni az olvasólámpa mellől, míg el nem végzi bennünk az Ő megvilágosító akaratát. A mondat végére Ő teszi le a pontot. Már azért is imánkkal kell Feléje fordulnunk, hogy elengedjen minket vélt dolgaink intézésére.
A jó írás, a Jó hír minden esetben Istenhez vezérelő kalauz. Mégis annyiféle, ahányan fölgyújtják magukban az Istenhez vezérelő lámpás lángját az úton! Ezért hogy a kalauzok saját stílussal – olykor-olykor egyívásúan koruk stílusával –, de személyes átéltséggel és szépséggel szólalnak meg. A megrendítő kegyelmi hatás azonossága teszi mégis rokonná mindenkori kalauzaink vallomásait, jó híreit.
A Középkortól napjainkig a szentek, boldogok, szerzetesek, papok s a kivételes erővel megáldott írók, művészek megszólalásai és a mi mégiscsak külön magyar glóbuszunk nagy tanúságtevői – Pázmány Péter, Mikes Kelemen, II. Rákóczi Ferenc, Prohászka Ottokár, Bellon Gellért, de a református Cseri Kálmán is – éppúgy azok sorába lép, akiknek Ige-értékű szavai megvilágítják nemcsak olvasóasztalunkat, de Istenre rátaláló utunkat is! Ebben az olvasólámpa-sarokban mindazokról kívánok majd szólni, akiknek megadatott a kegyelmi írás – éleselméjűségében is elragadtatott – adománya.

 

 <-Kezdő old.  Utolsó old.->

 
Feltöltés: Bejelentkezés után középen az Új blogbejegyzésre kell kattintani
 
 
Navigáció
 

 

 Vendégírók blogja  

  English blog  

  Bejegyzések  

  Galériák  

  Vendégkönyv  

 Regisek fotói  

  Levélküldő

 Rekámoldal

 Fórum (Itt lehet véleményezni a bejegyzéseket!)


 

 
 
Menü
 

 


Feltöltési minitanfolyam


A cimkézésről


 Cimkézettek:

(Bármelyik névre kattintva az illető szerző minden bejegyzése megjelenik!)

abububerczy

Áron Attila

Balla D. Károly

Bátai Tibor

 Boér Péter Pál

Bogdán József

Csárádi Edit 

Császár László

 Csordás László

Dudás Sándor

Fabó Kinga

Faludi Éva

Faludy György

Farmosi László 

 Kepes Károly

Kodrán Erzsébet

Konczek József 

Kun Éva   

Láng Judit

Németh Péter Mikola

Petrozsényi Nagy Pál

Polgár Julianna

Radmila Marković 

S. Szabó István

Szalay' Netala' László 

Szmolka Sándor

Stolmár Aladár

T. K. Faber

Tóth János Janus

 Turcsány Péter

Urbán-Szabó Béla

Varga Árpád

Vasi Ferenc Zoltán allen

Váczy Jépont Tamás

* * *

közzétettek'

'csángó 'építészet 'erdélyi

'földrajz 'internet 'interjú

'irodalom 'képzőművészet

'kritika  'közlemény

'műfordítás 'politika

'riport 'társadalom

'természet  'történelem

'tudomány 'vendégíró

'vers 'vicc 

 

 

 
 
Szerkesztői üzenetek
/

A webhely firefox alatt működik optimálisan, és flash player is szükséges!


Kérem szerzőinket, hogy - akinek nem esik nehezére - bejegyzését ossza meg közösségi.oldalakon (facebook, stb.) a látogatottságunk növelése érdekében. Köszönöm!


Észrevettem, hogy néhányatoknak apróbb nehézsége van a feltöltéssel, azok írását javítom, persze tiszteletben tartva az eredeti tartalmat, betűtípust.


Üzenem minden kedves regisztráltnak, hogy  törvénybe ütköző bejegyzéseken kívül más tartalmat, hozzászólást nem moderálok!


Továbbá: ez nem íróóriások, zsenik kizárólagos portálja, szívesen látok amatőr szerzőket is, kérem ezt figyelembe venni.


Tisztelettel, barátsággal hívom azokat az amerikai, erdélyi, felvidéki, kárpátaljai, délvidéki olvasóinkat, akik bármely profilunkba vágó műfajban jeleskednek, hogy legyenek munkatársaink, regisztráljanak portálunkon.


Ha valaki az oldalsávokon, a fejlécen, vagy a láblécen szeretne elhelyezni valamit, kérem, hogy levél-csatolmányként küldje el

kkepes@gmail.com

címre.


 

 

 

 
Bagoly mondja...

 Az a regisztrált, aki nem tudja visszatartani az agymenését, a képre kattintva írjon egy mondatot.


 

 

 
BlogPlusz:
Friss bejegyzések
2017.08.05. 20:46
2017.08.05. 20:38
2017.08.03. 21:14
2017.08.03. 21:07
2017.08.01. 16:54
2017.08.01. 16:47
2017.07.11. 19:21
2017.07.10. 13:56
2017.07.10. 07:25
2017.07.09. 18:47
2017.07.05. 19:37
2017.06.18. 12:00
2017.06.10. 08:54
2017.06.05. 18:19
2017.06.04. 19:04
2017.05.29. 10:33
2017.05.29. 07:45
2017.05.26. 07:05
2017.05.15. 07:27
2017.05.14. 12:29
 
Live Traffic Feed
 


 


A csillagjövõ asztrológia,nagyon sok olvasmányt,ezoterikus,témákat,szoftvereket és óriási nyári akciókat ajánl, NEKED!    *****    Egy blog rólam, velem, mert szeretek ide írni. Ðzsí. *** Augusztus 25-én PlayDay, azaz játéknap sok-sok nyereménnyel! :)    *****    Tudod hol van és mit jelent a horoszkópodban a Felszálló holdcsomópont? A Chiron? A Lilith? Én megmondom.Látogass meg!    *****    Gyere és nézd meg a lovas és állatos blogom.Különbözõ érdekes történetekkel és sok friss blogbejegyzéssel.Jó nézelõdést!    *****    Ünnepi minijáték vár rád! Kattanj rá, küldd be a megoldást, és NYERJ! =)    *****    Az ASZTRO-suli mindenkit Szeretettel vár. Tanuld meg az asztrológiát a saját horoszkópod elemzésével -TELJESEN INGYEN!    *****    A csillagjövõ asztrológia portálon akció! Születési horoszkóp + 3 év elõrejelzés + Párkapcsolati elemzés 2000 Ft. katt!    *****    Szereted a humort, jó zenéket? Szeretnél ilyen mûsorban részt venni? Keress oldalamon!    *****    "Revealing the truth is like setting a match on fire. It can bring light or set your world on fire." | PROJECT D.C.    *****    PROJECT DC egy futurisztikus-disztópikus SZEREPJÁTÉK! Bármikor szívesen látjuk a csatlakozókat!    *****    Ne maradj le semmirõl, értesülj elsõ kézbõl a Selena Gomezzel kapcsolatos hírekrõl! Hat éve várja a látogatókat az oldal    *****    Református exmisszus-gyakornok, jégkorong, izomautók, rap zene. Igen, ez mind én vagyok! Hogyan? Nézz be és megtudod! :)    *****    Szeretsz írni? Lenne egy jó témád, amit megosztanál másokkal? Akkor kattints, és nyerj egy vendégposztot nálam! :)    *****    Kedveled Ian Somerhaldert? Odáig vagy a szépséges színésznõért, Nina Dobrevért? Kattints! Nem csak TVD rajongóknak!    *****    Szeretsz filmet nézni? Akkor itt a helyed! Nézz filmet facebook messengeren. Klikk ide!!!!    *****    MAYFLOWER / egy májusban született lány blogja / MAYFLOWER / egy májusban született lány blogja / MAYFLOWER    *****    DESIGN KÉSZÍTÕT KERESEK! 100 KREDIT ÉS MEGJELENÉS JÁR ÉRTE! DESIGN KÉSZÍTÕT KERESEK! 100 KREDIT ÉS MEGJELENÉS JÁR ÉRTE!    *****    ***Egy blog. Egy lány. Egy élet.*** Ðzsí blogol. *G-PORTÁL KÖZÖSSÉGMENTÉS ugyanitt. Ha hiányzik a régi közösség.*BLOG***    *****    Furry Fandom | Antropomorf Állatok | Furry Fandom | Antropomorf Állatok | Furry Fandom | Antropomorf Állatok    *****    Nézz filmet facebook messengeren!!!! Klikk! Klikk!