Néhányan a Szalon munkatársai közül (infó: egérrávitel a képre)

 
 

 

 

 

 

 

 

 
 
Bejelentkezés:
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 


 

 

Kedves Látogatónk! Hálásak vagyunk a bejegyzések olvasására szánt idejéért!


Bookmark and Share

 
Látogatottság:
Indulás: 2010-07-05
 

A porból kiáltok!

Ne nézzetek

rám ferde szemmel,

tele van a lelkem félelemmel,

és nem vagyok más

csak egy ember,

sem szentéletű,

sem gazember.

Nem vagyok

pogány mint vazúl,

csak a föld porából gyúrt az Úr,

néha keservesen sírok,

néha buta verseket írok,

néha szeretnék még élni,

máskor a túlvilágra lépni.

De lelkemben halkan

cseng az ének

"szeretném ha szeretnének

s lennék valakié!"

 

Katt a képekre!

 

 
Bloggereink

 

 

 

Munkatársaink honlapjai, blogjai

 

 

 

 Baráti blogok:

 
Finom sütemények blogja!

 
Szalonunk a Facebookon

 


Jépont honlapja,

blogjai


Irodalmi portálok


Dudás Sándor képei

 

Váczy J. Tamás est 1992. Hatvan

 

 
Pályázati hírdoboz

 

 

 
Szabad Szalon
 
Linkajánló:
 
Felíratkozás hírlevélre
E-mail cím:

Feliratkozás
Leiratkozás
SúgóSúgó
 
Blogajánló

 

 

 

A nap vicce

 

 

Üzenőfal
Név:

Üzenet:
:)) :) :@ :? :(( :o :D ;) 8o 8p 8) 8| :( :'( ;D :$
 
Blogoldal: ide lehet tartalmat feltölteni, írni!

Vicei Károly: KITÜNTETÉS-TÖRTÉNETEM

2019.08.16. 18:17
Címkék: vicei


A kitüntetést meg nem érdemelt, megelőlegezett pályabérnek tekintem, amely arra kötelez, hogy szerény életművemet kiegészítsem, gazdagítsam

 

     Kedves Veres Emese Gyöngyvér szerkesztő asszony, szerkesztő uraim, írótársaim, publicisták, hírlapírók, barátaim…

     Én már óvodáskoromban is kitűnni igyekeztem. Még a vegyészeti technikum elsőseként is valamilyen hőstetten törtem a fejem; merénylőként végzek Hruscsovval, és felszabadítom Magyarországot.

     Aztán évtizedeken át semmilyen téren sem mutatkozott meg kiválóságom. Az iskolában ugyan legnagyobb volt a tüdőtérfogatom, és másodikként értem célba a futóversenyen, ám a gimnázium irodalmi önképzőkörében csupán alelnöknek való voltam. (Ma tudom, hogy az elnökből nem lett író, de belőlem még lehet.)

     Tőke István tanár úr egyszer ilyen címmel adott házi feladatot: Amikor bántott a lelkiismeret. A dolgozatban a vidéki unokatestvérnél töltött vakációs napok emlékét idéztem föl. Hazatérve zsebemből előkerült a zsákmány, egy ólomkatona, amit a rokontól emeltem el. Csakhamar szemrehányást tettem magamnak, amiért olyan balek voltam, hogy egy helyett nem három figurát csentem el, és ráadásul a játékmozdonyt… Talán már ez a kis doli sejtetni engedte, hogy szerzője eredetiségre, meghökkentésre törekvő írónak készül. Tanárom korholva megdicsért.

     A kamaszkori lázadást sose nőttem ki; ellenkeztem tanáraimmal, a kaszárnya öncélú fegyelmezésével. A gimnáziumból kétszer is kidobtak; a károlyvárosi laktanyában öt hónappal a bevonulás után mint alkalmatlant felmentettek, érettségi nélkül felvételiztem és kerültem egyetemre. (Azt megelőzően ötvenféle munkakörben alkalmi, fizikai segédmunkát végeztem; zsákolást, kubikolást, kenyérsütést, parkettázást…)

     Már Petőfinél, sőt József Attilánál is többet éltem, és alig öt-hat elfogadható verset produkáltam. Szerencsémre két évre lecsuktak, majd csaknem másfél évtizedig megtagadták tőlem az útlevelet, ami bősz levelezésre késztetett, és első, érett munkáimat eredményezte*.

     A közlési tilalom, nevem száműzése a nyilvánosságból pedig arra volt jó, hogy elbeszélőként is kipróbáljam magam, és részt vegyek a délvidéki MAGYAR SZÓ napilap jeligés novellapályázatán. Többször is díjat nyertem, mire a pályázatot évekig szüneteltették. Azokban a komenista időkben csak a Képes Ifjúság szerkesztője volt olyan bátor, hogy – kilétem tudatában – megjelentesse álneves írásaimat. (Ma nincs ilyen szerkesztő mifelénk. Viszont változatlanul van szilencium, cenzúra, mellőzés, kirekesztés, elhallgattatás; van „magyar” pártdiktatúra a tiszai Délvidéken, 2019-ben, és már hosszú évek óta.)

     1991 őszén részt vettem a zentai, emlékezetes béketüntetés megszervezésében, s amiatt váltam menedékessé Magyarországon, nyolc hónapra. Két évig tiszteletdíjasan szerkesztettem a Magyar Televízió heti két perces Menekülthíradóját. Hazatértem után, ’92 májusától csaknem húsz éven át, nyugdíjaztatásomig munkanélküli voltam, mert dívott – és máig tart – a kontraszelekció, a párt alapú foglalkoztatás; a regnáló, szólamaiban magyar érdekeket képviselő „magyar” párt nem tudott mit kezdeni velem, a munkát kereső magyartanárral, a nemzeti ügyet következetesen szolgáló íróval.

     Kezdeményezésemre 1997-ben Zentán ötven alapító taggal megalakult a Térzene Irodalmi és Művészeti Társaság, amely a pártdiktatúra elhatalmasodásáig tevékenyen működött; rendezvényeket, irodalmi pályázatokat szervezett, évkönyvet, antológiát adott ki, kapcsolatot ápolt a Kárpát-medencei Irodalmi Társaságok Szövetségével, és részt vett annak vándorgyűlésein. Az utóbbi években (illojális) egyesületünk nem kap támogatást.

     NYOLC NAPON TÚL GYÓGYULÓ KÖZÉRZET címmel 2001-ben Budapesten jelent meg első könyvem.

     Mivelhogy az új évezredben Tisza menti kis hazámban semmilyen publikálási lehetőségem nem volt, újabb könyveim is Magyarországon jelentek meg, 2016-ban. Az ADOMÁS HISTÓRIÁK ÉS ÁLMOK a Benke László irányította Hét Krajcár Kiadó, a DÉLVIDÉKI MUSZÁJ-HERKULES pedig Kaposvárott, a Berzsenyi Kiadó gondozásában került az olvasók elé.

     Idén június végén és július elején a szabadkai konzulátusról előbb egy titkárnő, majd a vezető konzul telefonon tudakolta tőlem, hogy elfogadnék-e állami kitüntetést. Az igenlő válaszomat követő napokban, hetekben nem vertem nagydobra a dolgot. Egy rokonom átverést gyanított, amit magam se zártam ki. Ha pedig valódi a szándék, jónak láttam hallgatni róla, nehogy megfúrja a párt. (Ugyan melyik?)

     Csaknem egy hónapig szunnyadt a kitüntetés ügye; úgy vettem, hogy nem lesz belőle semmi: vagy tréfát űztek velem, vagy a diplomácia hivatalnokai leinformáltak a nemzetáruló véemesznél, s azzal kútba esett a plecsni.

     De mégse! A minap a Miniszterelnökségtől telefonáltak; hajlandó vagyok-e átvenni…? Igen. Akkor 19-én, hétfőn, tizenegy órakor a Parlamentben az Áder János köztársasági elnök indítványozta kitüntetést Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes nyújtja át… Elszállásolást kapok-e? – kérdém. Erre nem tudott válaszolni a kormányszolga. Holnap figyeljem levélfiókomat, mondá.

     Jött is a MEGHÍVÓ.  Sem az, de még a kísérőszöveg se nem tartalmazza a nevemet; a megszólításban ez áll: Tisztelt Kitüntetett! Nyilván fáradságos lett volna a hetven-nyolcvan vagy kétszáz derék tűzoltót, rendőrt, pedagógust, művészt, környezetvédőt… néven nevezni. Mindenesetre rögvest fölhívtam az értesítésben megjelölt kapcsolattartót: a meghívás ugratás vagy tény? Pillanaton belül jött a válasz: tény. Már ez a fürgeség is gyanús nekem.

     Eddig nem sikerült megtudnom; mivel érdemeltem ki az elismerést?

     Ha mégis sikerül eljutnom az Országházba, ott a picurka érmesek esetében aligha fog laudáció elhangzani. Talán egy moderátor nevemen szólítva megkér, hogy fáradjak a kitüntetést osztó méltóságok elé, megnevezi az adott ordót, majd protokolláris mosoly, gratulálás, futó kézfogás után tűnés a színről. Talán még akkor se kapok magyarázatot a díjazásra.

     Nyomtatásban máig megjelent kicsiny életművem nem méltó a csinnadrattás ünneplésre. Az életkor végső határán pláne nem illet meg előlegezett pályabér; bizonytalan már az opusz gazdagodása. Tudom, meg nem jelent munkákat, terveket nem szokás jutalmazni, mégis világgá kürtölöm; napvilágot látott műveim terjedelmét meghaladó, köteteket kitevő, változatos műfajú kézirataim vannak, amelyek kiadói hajlandóságra várnak.

     A ’magyar’ párturalom sújtotta Délvidéken semmi esélyem sincs könyveim megjelentetésére, de akár egy tárcám, versem, beszélyem újságbeli közlésére sem, amiként kitüntetésem híre sem publikus kis hazámban, a Tisza déli térségében. (Vicei Károly)

Zentán, 2019 augusztus 16-án

______________________________________________

* Magánlevelezésem feldolgozására 2009-ben Budapesten elnyertem a Gion Nándor ösztöndíjat; a munkát elvégeztem, kiadásra készen áll a ’MAGÁNLEVÉLREGÉNY’: keresem kiadómat.

Szólj hozzá te is!
Név:
E-mail cím:
Amennyiben megadod az email-címedet, az elérhető lesz az oldalon a hozzászólásodnál.
Hozzászólás:
Azért, hogy ellenőrízhessük a hozzászólások valódiságát, kérjük írd be az alábbi képen látható szót. Ha nem tudod elolvasni, a frissítés ikonra kattintva kérhetsz másik képet.
Írd be a fenti szót: új CAPTCHA kérése
 
Még nincs hozzászólás.
 

 <-Kezdő old.  Utolsó old.->

 
Feltöltés: Bejelentkezés után középen az Új blogbejegyzésre kell kattintani
 
 
Navigáció
 

 

 Vendégírók blogja  

  English blog  

  Bejegyzések  

  Galériák  

  Vendégkönyv  

 Regisek fotói  

  Levélküldő

 Rekámoldal

 Fórum (Itt lehet véleményezni a bejegyzéseket!)


 

 
 
Menü
 

 


Feltöltési minitanfolyam


A cimkézésről


 Cimkézettek:

(Bármelyik névre kattintva az illető szerző minden bejegyzése megjelenik!)

abububerczy

Áron Attila

Balla D. Károly

Bátai Tibor

 Boér Péter Pál

Bogdán József

Csárádi Edit 

Császár László

 Csordás László

Dudás Sándor

Fabó Kinga

Faludi Éva

Faludy György

Farmosi László 

 Kepes Károly

Kodrán Erzsébet

Konczek József 

Kun Éva   

Láng Judit

Németh Péter Mikola

Petrozsényi Nagy Pál

Polgár Julianna

Radmila Marković 

S. Szabó István

Szalay' Netala' László 

Szmolka Sándor

Stolmár Aladár

T. K. Faber

Tóth János Janus

 Turcsány Péter

Urbán-Szabó Béla

Varga Árpád

Vasi Ferenc Zoltán allen

Váczy Jépont Tamás

* * *

közzétettek'

'csángó 'építészet 'erdélyi

'földrajz 'internet 'interjú

'irodalom 'képzőművészet

'kritika  'közlemény

'műfordítás 'politika

'riport 'társadalom

'természet  'történelem

'tudomány 'vendégíró

'vers 'vicc 

 

 

 
 
Szerkesztői üzenetek
/

A webhely firefox alatt működik optimálisan, és flash player is szükséges!


Kérem szerzőinket, hogy - akinek nem esik nehezére - bejegyzését ossza meg közösségi.oldalakon (facebook, stb.) a látogatottságunk növelése érdekében. Köszönöm!


Észrevettem, hogy néhányatoknak apróbb nehézsége van a feltöltéssel, azok írását javítom, persze tiszteletben tartva az eredeti tartalmat, betűtípust.


Üzenem minden kedves regisztráltnak, hogy  törvénybe ütköző bejegyzéseken kívül más tartalmat, hozzászólást nem moderálok!


Továbbá: ez nem íróóriások, zsenik kizárólagos portálja, szívesen látok amatőr szerzőket is, kérem ezt figyelembe venni.


Tisztelettel, barátsággal hívom azokat az amerikai, erdélyi, felvidéki, kárpátaljai, délvidéki olvasóinkat, akik bármely profilunkba vágó műfajban jeleskednek, hogy legyenek munkatársaink, regisztráljanak portálunkon.


Ha valaki az oldalsávokon, a fejlécen, vagy a láblécen szeretne elhelyezni valamit, kérem, hogy levél-csatolmányként küldje el

kkepes@gmail.com

címre.


 

 

 

 
Bagoly mondja...

 Az a regisztrált, aki nem tudja visszatartani az agymenését, a képre kattintva írjon egy mondatot.


 

 

 
BlogPlusz:
Friss bejegyzések
2020.06.29. 08:41
2020.06.10. 11:15
2020.05.04. 08:31
2020.04.08. 11:15
2020.04.04. 18:22
2020.04.02. 19:25
2020.03.30. 18:28
2020.03.28. 10:47
2020.03.27. 04:25
2020.03.26. 07:35
2020.03.24. 20:14
2020.03.22. 20:26
2020.03.22. 08:17
2020.03.18. 16:44
2020.02.27. 19:08
2020.01.12. 13:33
2020.01.06. 21:45
2019.12.25. 18:51
2019.12.24. 09:30
2019.12.22. 08:33
Friss hozzászólások
 
Live Traffic Feed
 


 


Hamarosan megjelenik a Csókfülke címû film második része. Premier: 2020 július 24. Ne maradj le semmilyen információról!    *****    Silhouette in the Darkness - Reménykedni valamiben, majd elveszíteni: az jobban fáj, mintha semmit sem reméltél volna.    *****    Enigma Disease &#8881; Egy háborút már önmagában vívni is nehéz; s megmenteni mindenkit? Tudd: nem lehet...    *****    Horoszkóp megrendelések, asztrológiai és ezoterikus olvasmányok, szoftverek, letöltések. Szeretettel várlak az oldalon!!    *****    Részletes személyiség és sors analízis,3 év elõrejelzéssel + ajándék névmisztikai elemzés júliusban. Rendeld meg most!!!    *****    Szeretnél egy nagyon részletes születési horoszkópot, 3 év elõrejelzéssel, vagy egy párkapcsolati elemzést? Rendeld meg!    *****    Hozd létre a saját Istenedet és légy az Univerzum Ura! Várunk!    *****    IG: @dalszovegforditasok | DALSZÖVEGFORDÍTÁSOK | IG: @dalszovegforditasok | DALSZÖVEGFORDÍTÁSOK | @dalszovegforditasok    *****    Angolturi Lerakat - Angol használtruha kereskedés. Gyerek és felnõtt ruhák már 350.-Ft/kg-tól Gyors kiszállítás    *****    Egy horoszkóp a lélek tükre, egyszer mindenkinek bele kell néznie, én segítek értelmezni amit látsz, de a döntés a tiéd!    *****    Születési horoszkóp, elõrejelzés, gyermektervezés,párkapcsolati elemzés,biotérkép készítés diplomás asztrológustól.Itt!    *****    Részletes személyiség és sors analízis diplomás asztrológustól,szóban és írásban, nagyon kedvezõ áron.Ne hagyd ki! Katt!    *****    Szélessávú Honlap Debreceni ingatlanok, még több elérhetõ telefonos egyeztetés után www.simonyiingatlan.gportal.hu    *****    Támogasd adománygyûjtéseinket! Ajánld fel szervezetünknek az adód 1%-kot! Hogyan segíthetsz? Nézd meg a portálon.    *****    Érdekel az egészséges életmód, mozgás és táplálkozás? A Kit Fit oldal megnyitotta kapuit. Életmód, egészség, fitnesz....    *****    Szia! Ismered az mta nevezetû játékot? Biztos unod a folyamatos external módos gazdagrp szervereket. Nálunk a helyed!    *****    Blogom, Új olvasóit keresi. Ha Szereted a a mangákat, filmajánlót, verseket és még sorolohatnám. Akkor itt a helyed.    *****    Költöztetés bútorszállítás    *****    Mysteries of the Night ~ Az éjszaka misztériumai csak arra várnak, hogy felfedezd õket. ~ mysteriesofthenight.hu    *****    Nedves levegõ? Fõzéskor nehéz a levegõ? -- 5 kérdés a páraelszívókról -- FAVI páraelszívók