Néhányan a Szalon munkatársai közül (infó: egérrávitel a képre)

 
 

 

 

 

 

 

 

 
 
Bejelentkezés:
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 


 

 

Kedves Látogatónk! Hálásak vagyunk a bejegyzések olvasására szánt idejéért!


Bookmark and Share

 
Látogatottság:
Indulás: 2010-07-05
 
Online

 

Katt a képekre!

 

 
Bloggereink

 

 

 

Munkatársaink honlapjai, blogjai

 

 

 

 Baráti blogok:

 
Finom sütemények blogja!

 
Szalonunk a Facebookon

 


Jépont honlapja,

blogjai


Irodalmi portálok


Dudás Sándor képei

 

Váczy J. Tamás est 1992. Hatvan

 

 
Pályázati hírdoboz

 

 

 
hatvaniszalon
 
Linkajánló:
 
Felíratkozás hírlevélre
E-mail cím:

Feliratkozás
Leiratkozás
SúgóSúgó
 
Blogajánló

 

 

 

A nap vicce

 

 

Üzenőfal
Név:

Üzenet:
:)) :) :@ :? :(( :o :D ;) 8o 8p 8) 8| :( :'( ;D :$
 
Blogoldal: ide lehet tartalmat feltölteni, írni!

Boér Péter Pál: Gizi néni

2017.07.10. 07:25
Címkék: boer

A gyár melletti szűk utcában, két ház között egy beugró üres területen lakott Gizi néni, valamikor, úgy negyven éve, mikor hajléktalannak lenni bűncselekményszerű dolognak számított. Jutalmul a mindenkiről gondoskodó állam, közveszélyes munkakerülésért, nyugdíjas korban esetleg huliganizmusért, teljes ellátást nyújtott hosszabb időre. Gizi nénit azonban valahogy nem vették észre alattomosan lesüllyedt huliganizmusában, ami tulajdonképpen abból állott, hogy tejben-vajban fürösztött gyermekei egy nyirkos, ködös koraőszi délután kezébe nyomták egy szatyorban összeszedett holmiját, ajtót nyitottak neki és a csepergő, hideg esőben útjára engedték.

Nem veszekedett, nem vitatkozott, az egész életét másokért áldozta. Tudta, hogy saját lakásából, saját holmijai közül, saját gyermekei tették földönfutóvá. Azon sem morfondírozott, hogy a szatyornyi holminál néhány kamion raktérnyivel több tulajdona volt. Beletörődött. Az életet élni kell, legyenek akármilyenek is a körülmények, ez kötelesség, így tanulta, így szokta meg. Száz tőrrel szétsebzett szívével nem volt hajlandó egyetlen rokonnál sem kegyelemkenyeret kérni. A csontig hatoló hajnali hidegben, velőig átázottan, még azon az éjjelen rátalált az új otthonát nyújtó, parányi beugróra, ahol egy valakik által kidobott szekrényre talált. Olyan igazi ősrégi bútordarab volt, tömör keményfából, nálánál biztosan idősebb. Ott húzta meg magát, reményei szerint csak egyetlen éjszakára.
Olyan sok mindent megszokott zavaros élete alatt, hogy a biztosat a bizonytalanért fel nem adva, reggel vacogva ébredten úgy döntött, ott marad. Szerzett egy kidobott seprőt, jó sok lomtalanítás utáni rongyot matracnak. Valahol egy kidobott paplant és párnát is talált.
Gerinces emberhez méltón reggelente tökéletes nagytakarítást végzett öröklakása körül. Éjjel oldalra fektette, nappal felállította a szekrényt. Az ember ne hagyja el magát soha! Egyáltalán nem csak a látszatért tette. Régen túl volt azon, hogy bárki véleménye is különösebben érdekelte volna, de ha már így alakult, a felesleges letrehányozást is igyekezett elkerülni.
Nyolcvan körül járt. Öröklakásába egy kidobott kézitükröt és fésűt is szerzett, reggelente illendő módon megigazította magát. Egy tartóban mosdótálat is otthona elé tett. Az első közkúttól, egy kidobott vödörben, mindig volt annyi vize, hogy ne legyen mocskos, sem ő, sem a ruhája. Fegyelmezett, egyenes derékkal ült naphosszat különös nyomortanyája előtt, azt gondolta, a környék tiszteletét élvezi. Mindenki köszönt neki, a férfiak kalapot emeltek és ő visszaköszönt.
Nem sokat beszélt, de nem is zárkózott el a világtól. Az arra kószáló körzeti rendőr szemet hunyt, úgy tett, mintha nem észlelné, hogy Gizi néni rendszerellenes tevékenységet folytat, a felszámolt hajléktalanság élő cáfolatával. Nem jelentette a postás sem, aki a szükséglakáshoz kimondhatatlan tisztelettel szállította havonta – bár, mint nem létező címre – nyugdíját, amit néha arra tekergő unokái közt szétosztott. Magának annyi hagyott, hogy a koplalásnál egy fokkal többet ehessen.
Valakinek egy nap feltűnt, hogy a szekrény délben nincs felállítva. A látszólagosan hálás tisztelők serege az ott meghalt Gizi nénit fél napon át szekrénye előtt földön hagyva alázta azok előtt, akiknek életében példát mutatott. Nem őt alázták meg, hanem saját magukat, akikhez ha kellett, mindig volt jó szava.
De ki fizeti a temetést? Ki vesz koporsót, sírhelyet, és egyáltalán: ki rendezi a halottas ház "tárolási díj"-át? Senki és senkije nem volt hajlandó pénzt kidobni a "bogaras" öreg hölgyért. Az akkor tanácsnak nevezett önkormányzat temettette el valami ötödosztályú módon, ahol három sírásón kívül senki nem volt jelen. Sem fejfa, sem kereszt, sem virág, sem koszorúk nem jelezték az alaktalan sírt.
Aki nem volt ott, azt sem tudhatta, melyik oldalra tegye, ha éppen tenni akarta volna… de nem akarta senki… Sem a "jótett helyébe jót várj", sem a "tisztességes élet megjutalmazódik" mondás nem igazolódott be. Ám Gizi nénire negyven év után még így is egy csomó ember emlékszik. Talán nem élt hiába, és nem mutatott feleslegesen jelesre példát tisztességből.

 

 <-Kezdő old.  Utolsó old.->

 
Feltöltés: Bejelentkezés után középen az Új blogbejegyzésre kell kattintani
 
 
Navigáció
 

 

 Vendégírók blogja  

  English blog  

  Bejegyzések  

  Galériák  

  Vendégkönyv  

 Regisek fotói  

  Levélküldő

 Rekámoldal

 Fórum (Itt lehet véleményezni a bejegyzéseket!)


 

 
 
Menü
 

 


Feltöltési minitanfolyam


A cimkézésről


 Cimkézettek:

(Bármelyik névre kattintva az illető szerző minden bejegyzése megjelenik!)

abububerczy

Áron Attila

Balla D. Károly

Bátai Tibor

 Boér Péter Pál

Bogdán József

Csárádi Edit 

Császár László

 Csordás László

Dudás Sándor

Fabó Kinga

Faludi Éva

Faludy György

Farmosi László 

 Kepes Károly

Kodrán Erzsébet

Konczek József 

Kun Éva   

Láng Judit

Németh Péter Mikola

Petrozsényi Nagy Pál

Polgár Julianna

Radmila Marković 

S. Szabó István

Szalay' Netala' László 

Szmolka Sándor

Stolmár Aladár

T. K. Faber

Tóth János Janus

 Turcsány Péter

Urbán-Szabó Béla

Varga Árpád

Vasi Ferenc Zoltán allen

Váczy Jépont Tamás

* * *

közzétettek'

'csángó 'építészet 'erdélyi

'földrajz 'internet 'interjú

'irodalom 'képzőművészet

'kritika  'közlemény

'műfordítás 'politika

'riport 'társadalom

'természet  'történelem

'tudomány 'vendégíró

'vers 'vicc 

 

 

 
 
Szerkesztői üzenetek
/

A webhely firefox alatt működik optimálisan, és flash player is szükséges!


Kérem szerzőinket, hogy - akinek nem esik nehezére - bejegyzését ossza meg közösségi.oldalakon (facebook, stb.) a látogatottságunk növelése érdekében. Köszönöm!


Észrevettem, hogy néhányatoknak apróbb nehézsége van a feltöltéssel, azok írását javítom, persze tiszteletben tartva az eredeti tartalmat, betűtípust.


Üzenem minden kedves regisztráltnak, hogy  törvénybe ütköző bejegyzéseken kívül más tartalmat, hozzászólást nem moderálok!


Továbbá: ez nem íróóriások, zsenik kizárólagos portálja, szívesen látok amatőr szerzőket is, kérem ezt figyelembe venni.


Tisztelettel, barátsággal hívom azokat az amerikai, erdélyi, felvidéki, kárpátaljai, délvidéki olvasóinkat, akik bármely profilunkba vágó műfajban jeleskednek, hogy legyenek munkatársaink, regisztráljanak portálunkon.


Ha valaki az oldalsávokon, a fejlécen, vagy a láblécen szeretne elhelyezni valamit, kérem, hogy levél-csatolmányként küldje el

kkepes@gmail.com

címre.


 

 

 

 
Bagoly mondja...

 Az a regisztrált, aki nem tudja visszatartani az agymenését, a képre kattintva írjon egy mondatot.


 

 

 
BlogPlusz:
Friss bejegyzések
2017.08.05. 20:46
2017.08.05. 20:38
2017.08.03. 21:14
2017.08.03. 21:07
2017.08.01. 16:54
2017.08.01. 16:47
2017.07.11. 19:21
2017.07.10. 13:56
2017.07.10. 07:25
2017.07.09. 18:47
2017.07.05. 19:37
2017.06.18. 12:00
2017.06.10. 08:54
2017.06.05. 18:19
2017.06.04. 19:04
2017.05.29. 10:33
2017.05.29. 07:45
2017.05.26. 07:05
2017.05.15. 07:27
2017.05.14. 12:29
 
Live Traffic Feed
 


 


Ne maradj le semmirõl, értesülj elsõ kézbõl a Selena Gomezzel kapcsolatos hírekrõl! Hat éve várja a látogatókat az oldal    *****    Református exmisszus-gyakornok, jégkorong, izomautók, rap zene. Igen, ez mind én vagyok! Hogyan? Nézz be és megtudod! :)    *****    Szeretsz írni? Lenne egy jó témád, amit megosztanál másokkal? Akkor kattints, és nyerj egy vendégposztot nálam! :)    *****    Kedveled Ian Somerhaldert? Odáig vagy a szépséges színésznõért, Nina Dobrevért? Kattints! Nem csak TVD rajongóknak!    *****    Szeretsz filmet nézni? Akkor itt a helyed! Nézz filmet facebook messengeren. Klikk ide!!!!    *****    MAYFLOWER / egy májusban született lány blogja / MAYFLOWER / egy májusban született lány blogja / MAYFLOWER    *****    DESIGN KÉSZÍTÕT KERESEK! 100 KREDIT ÉS MEGJELENÉS JÁR ÉRTE! DESIGN KÉSZÍTÕT KERESEK! 100 KREDIT ÉS MEGJELENÉS JÁR ÉRTE!    *****    ***Egy blog. Egy lány. Egy élet.*** Ðzsí blogol. *G-PORTÁL KÖZÖSSÉGMENTÉS ugyanitt. Ha hiányzik a régi közösség.*BLOG***    *****    Furry Fandom | Antropomorf Állatok | Furry Fandom | Antropomorf Állatok | Furry Fandom | Antropomorf Állatok    *****    Nézz filmet facebook messengeren!!!! Klikk! Klikk!    *****    ONMYMIND \\ EGY ÁTLAGOS SRÁC BLOGOL MINDENRÕL AMI ESZÉBEJUT \\ ZENE, CIKKEK, KRITIKA? KATTINTS ÉS OLVASS MOST KEDVEDRE    *****    **********Rengeteg AKCIÓ! Vegyszermentes kozmetikmok és bio mosó és tisztítószerek, munkalehetõséggel! ***********    *****    OKTATÁS INGYENESEN az ASZTRO-suliban, Asztrológiai tanácsadás BECSÜLET KASSZÁS alapon! Fordulj hozzám bizalommal!    *****    Bûbájos boszorkák - Charmed - Hírek a folytatásról - Érdekességek - Cikkek - Interjúk - Bûbájos boszorkák - Charmed -    *****    LORDE * ISMERD MEG TE IS A ROYALS ÉNEKESNÕJÉT * LORDE * ISMERD MEG TE IS * LORDE * ISMERD MEG TE IS A ROYALS ÉNEKESNÕJÉT    *****    Re-Startoltunk! Egy SZEREPJÁTÉK, amelybe bármikor becsatlakozhatsz! Légy te is Hõs! Hõsregék RPG    *****    Nem értesz a CSS kódokhoz/nem tudod egyedül fenntartani oldalad/szeretnél egy társszerkesztõt? Írj nekem! - sakura-ec.gp    *****    ISMERD MEG A GYÖNYÖRÛ OSCAR-DÍJAS SZÍNÉSZNÕT, ALICIA VIKANDERT, AKI A 2018-AS TOMB RAIDER LARA COFTJÁT FOGJA ALAKÍTANI!    *****    "Céljuk fellelni az Egyesülés Pengéjének darabjait, és újra felemelni a Lidérckirályt."    *****    "Revealing the truth is like setting a match on fire. It can bring light or set your world on fire." | PROJECT D.C.