Néhányan a Szalon munkatársai közül (infó: egérrávitel a képre)

 
 

 

 

 

 

 

 

 
 
Bejelentkezés:
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 


 

 

Kedves Látogatónk! Hálásak vagyunk a bejegyzések olvasására szánt idejéért!


Bookmark and Share

 
Látogatottság:
Indulás: 2010-07-05
 
Online

 

Katt a képekre!

 

 
Bloggereink

 

 

 

Munkatársaink honlapjai, blogjai

 

 

 

 Baráti blogok:

 
Finom sütemények blogja!

 
Szalonunk a Facebookon

 


Jépont honlapja,

blogjai


Irodalmi portálok


Dudás Sándor képei

 

Váczy J. Tamás est 1992. Hatvan

 

 
Pályázati hírdoboz

 

 

 
hatvaniszalon
 
Linkajánló:
 
Felíratkozás hírlevélre
E-mail cím:

Feliratkozás
Leiratkozás
SúgóSúgó
 
Blogajánló

 

 

 

A nap vicce

 

 

Üzenőfal
Név:

Üzenet:
:)) :) :@ :? :(( :o :D ;) 8o 8p 8) 8| :( :'( ;D :$
 
Blogoldal: ide lehet tartalmat feltölteni, írni!

Az európai szerzők nyílt levele

2016.01.01. 23:18
Címkék: kepes
Forrás: Peticiok,com

Az európai szerzők nyílt levele az európai döntéshozókhoz (2015. október 22.)


Védjék meg a szerzőket, őrizzék meg a szerzői jogot!

Mondjuk ki nyíltan: mi, európai szerzők, nem értjük, hogy Önök miért akarják mindenáron „megreformálni” a szerzői jogot.

Az Európai Bizottság célt téveszt, amikor a szerzői jog megnyirbálásával akarja elősegíteni az „egységes digitális piac” kiépülését, hiszen szerzői jog nélkül egyszerűen nem születhetnek műalkotások. A szerzői jog meggyengítésével azt a forrást apasztanák el, amelynek táplálnia kellene a még csak kibontakozóban lévő digitáliskönyv-piacot. A szerzői jog meggyengítésével az irodalom lesz szegényebb.

A szerzői jog nem akadályozza a művek szabad mozgását. Szerzői jogaink átengedésével lehetővé tesszük, hogy műveinket az összes országban megismerhessék, és az összes nyelvre lefordíthassák. A művek szabad mozgását akadályozó tényezők sokkal inkább gazdasági, technológiai, fiskális jellegűek, tehát nem a szerzői jog, hanem a monopóliumok, a zárt fájlformátumok és az adócsalás ellen kellene felvenni a harcot!

Amikor az Európai Parlament – lényeges módosításokkal – elfogadta Julia Reda jelentését, újra megerősítette, milyen fontosnak tartja a szerzői jog megőrzését és a különböző alkotótevékenységek törékeny gazdasági egyensúlyának megóvását. Ezzel egyidejűleg azonban meggondolatlanul szabad utat engedett a szerzői jogot megkerülő kivételeknek – e kivételek körét az Európai Bizottság szabná meg, szélesítené ki, hangolná össze, tenné kötelezővé, olykor tudomást sem véve arról, hogy egyes tagállamok már kialakították a saját szabályrendszerüket, és ezek az adott országon belül eleget tesznek az olvasói és egyéb felhasználói igényeknek.

A kivételek egyre bővülő köre vajon tényleg elősegíti majd az alkotást? Archiválás, digitális kölcsönzés, oktatás, kutatás, szövegekben és adatbázisokban való keresés, transzformatív felhasználás, kereskedelmi forgalomban nem kapható művek, gazdátlan művek... – vajon hányadik kivétel után jutunk el oda, hogy a kivétel lesz a szabály, és a szerzői jog a kivétel?

A szerzői jog számunkra lényegi kérdés, hiszen ez teszi lehetővé, hogy gazdasági és erkölcsi jogokkal rendelkezzünk a saját művünk felett.

Egész európai irodalmunk erre a talapzatra épült: a szerzői jog minden országban anyagi javak forrása, következésképpen munkahelyeket teremt. Biztosítja az alkotáshoz szükséges pénzügyi hátteret és a tág értelemben vett könyvpiac fennmaradását, az idetartozó összes szereplővel és tevékenységgel: a szerzői jog jövedelmünk alapeleme. Lehetővé teszi, hogy learassuk munkánk gyümölcsét, ezáltal biztosítva szabadságunkat és függetlenségünket. Nem akarunk visszatérni a mecenatúra korszakához, nem akarunk esetleges állami juttatásokra szorulni: a munkánkból szeretnénk megélni. Az írás mesterség, és nem hobbi.

A szerzői jognak köszönhető, hogy az elmúlt századok során egyre szélesebb rétegek juthattak könyvhöz. Ugyanígy a szerzői jog teszi majd lehetővé azt is, hogy a digitális alkotások köre fokozatosan bővüljön, egyre nagyobb tömegekhez érjen el. A szerzői jog a múlt öröksége, de egyúttal az új technológiákkal összeegyeztethető, korszerű eszköz.

Fel kell hagyni azzal a gyakorlattal, hogy egymás ellen fordítják a szerzőket és az olvasókat. Az irodalom nem létezhet szerzők nélkül, és értelmetlen olvasók nélkül. A szerzők alapvetően nyitottak a világban zajló változásokra és fejlődésre. Nincs senki, aki náluk hangosabban hirdetné a szabad véleménynyilvánításhoz, a szólásszabadsághoz és az alkotói szabadsághoz való jogot. Fontosnak tartják a gondolatok szabad áramlását és a tudás megosztását, hiszen ez adja létük értelmét. Elsődlegesen maguk is olvasók, csak aztán szerzők.

Mi, európai szerzők arra kérjük az európai döntéshozókat, hogy ne tágítsák tovább a szerzői jog hatálya alól kivont kivételek körét. Semmilyen esetleges „ellentételezés” nem helyettesítheti a művek kereskedelmi forgalmából származó bevételeket – és a szerzők már így is egyre kiszolgáltatottabb anyagi helyzetben vannak. Azt kérjük Európától, hogy harcoljon a „mindent ingyen” hazug elve ellen, mert ebből kizárólag a nagy internetes terjesztők és egyéb tartalomszolgáltatók húznának hasznot. Azt kérjük Európától, hogy segítse elő a jobb értékmegosztást a könyvpiacon, mindenekelőtt a digitális világban, tiltsa meg a szerzőket méltatlanul hátrányos helyzetbe hozó szerződési kitételek alkalmazását, és határozottan lépjen fel a műveinket érő kalóztámadások ellen.

 

Önökön is múlik, megmarad-e az alkotók szabadsága és az európai kultúra életereje.

 

(Fordította: Lőrinszky Ildikó)

 

 <-Kezdő old.  Utolsó old.->

 
Feltöltés: Bejelentkezés után középen az Új blogbejegyzésre kell kattintani
 
 
Navigáció
 

 

 Vendégírók blogja  

  English blog  

  Bejegyzések  

  Galériák  

  Vendégkönyv  

 Regisek fotói  

  Levélküldő

 Rekámoldal

 Fórum (Itt lehet véleményezni a bejegyzéseket!)


 

 
 
Menü
 

 


Feltöltési minitanfolyam


A cimkézésről


 Cimkézettek:

(Bármelyik névre kattintva az illető szerző minden bejegyzése megjelenik!)

abububerczy

Áron Attila

Balla D. Károly

Bátai Tibor

 Boér Péter Pál

Bogdán József

Csárádi Edit 

Császár László

 Csordás László

Dudás Sándor

Fabó Kinga

Faludi Éva

Faludy György

Farmosi László 

 Kepes Károly

Kodrán Erzsébet

Konczek József 

Kun Éva   

Láng Judit

Németh Péter Mikola

Petrozsényi Nagy Pál

Polgár Julianna

Radmila Marković 

S. Szabó István

Szalay' Netala' László 

Szmolka Sándor

Stolmár Aladár

T. K. Faber

Tóth János Janus

 Turcsány Péter

Urbán-Szabó Béla

Varga Árpád

Vasi Ferenc Zoltán allen

Váczy Jépont Tamás

* * *

közzétettek'

'csángó 'építészet 'erdélyi

'földrajz 'internet 'interjú

'irodalom 'képzőművészet

'kritika  'közlemény

'műfordítás 'politika

'riport 'társadalom

'természet  'történelem

'tudomány 'vendégíró

'vers 'vicc 

 

 

 
 
Szerkesztői üzenetek
/

A webhely firefox alatt működik optimálisan, és flash player is szükséges!


Kérem szerzőinket, hogy - akinek nem esik nehezére - bejegyzését ossza meg közösségi.oldalakon (facebook, stb.) a látogatottságunk növelése érdekében. Köszönöm!


Észrevettem, hogy néhányatoknak apróbb nehézsége van a feltöltéssel, azok írását javítom, persze tiszteletben tartva az eredeti tartalmat, betűtípust.


Üzenem minden kedves regisztráltnak, hogy  törvénybe ütköző bejegyzéseken kívül más tartalmat, hozzászólást nem moderálok!


Továbbá: ez nem íróóriások, zsenik kizárólagos portálja, szívesen látok amatőr szerzőket is, kérem ezt figyelembe venni.


Tisztelettel, barátsággal hívom azokat az amerikai, erdélyi, felvidéki, kárpátaljai, délvidéki olvasóinkat, akik bármely profilunkba vágó műfajban jeleskednek, hogy legyenek munkatársaink, regisztráljanak portálunkon.


Ha valaki az oldalsávokon, a fejlécen, vagy a láblécen szeretne elhelyezni valamit, kérem, hogy levél-csatolmányként küldje el

kkepes@gmail.com

címre.


 

 

 

 
Bagoly mondja...

 Az a regisztrált, aki nem tudja visszatartani az agymenését, a képre kattintva írjon egy mondatot.


 

 

 
BlogPlusz:
Friss bejegyzések
2018.07.18. 11:30
2018.05.28. 14:22
2018.05.26. 15:26
2018.05.10. 17:02
2018.04.16. 15:09
2018.04.14. 14:23
2018.04.07. 17:34
2018.03.21. 09:19
2018.03.01. 10:37
2018.02.15. 10:19
2018.01.31. 10:53
2018.01.31. 10:13
2018.01.27. 15:35
2018.01.22. 17:38
2017.12.16. 19:34
2017.11.17. 21:43
2017.11.13. 16:39
2017.11.10. 17:36
2017.11.04. 21:08
2017.10.26. 06:46
 
Live Traffic Feed
 


 


Sztárok/Bulvár: Tudj meg friss pletykákat, híreket. Katt!    *****    Outsider - Gay - Creative - Rebel - Tolerant - Furry - Brony - Hipster - Gamer - Otherkin - Geek - Autistic    *****    Xtina Hungary - Minden, ami Christina Aguilera!    *****    Légy Te is AVON tanácsadó *** Nyereményjátékok *** Kereseti lehetõség *** Vásárolj kedvezményesen AVON termékeket!    *****    Nyerj ajándékszettet! Töltsd ki a kérdõívet és nyerj! *** Nyerj ajándékszettet! Töltsd ki a kérdõívet és nyerj!    *****    Jófogás Játékvásár - Jófogás Játékvásár - Jófogás Játékvásár - Jófogás Játékvásár     *****    FRPG &#9679; FANTASY SZEREPJÁTÉK &#9679;&#12300;&#914;&#923;SM&#923;IW&#12301; &#9679; FANTASY SZEREPJÁTÉK &#9679; EGY SZIGET + 24 MÁGUS &#9679; FANTASY SZEREPJÁT&Eacut    *****    Itt megtalálhatod a legfrissebb híreket, cikkeket, képeket a Golden Globe- és Oscar-díjas színésznõrõl! Katt!    *****    Furry Fandom - Antropomorf Állatok - Furry Fandom - Antropomorf Állatok - Furry Fandom - Antropomorf Állatok    *****    Légy Te is AVON tanácsadó *** AVON termékek *** Kereseti lehetõség *** Értékesítõ kollégákat keresek *** sminkek    *****    Esküvõi meghívók! Mindegyik kézzel készült, egyedi. Gyere, nézd meg az oldalamat.    *****    A legfrissebb Anime hírek , mindennap anime ajánló , mondocon képek , és hírek. Csatlakozz közösségünkhöz!    *****    Rendelj bármilyen asztrológiai elemzést,júniusban Te mondod meg,hogy mennyit szeretnél érte fizetni!Várlak az oldalamon!    *****    Egyetemistáknak kiemelt lakások eladóak. www.simonyiingatlan.hu Debrecen eladó kiváló lakások. www.simonyiingatlan.hu    *****    Egyetemistáknak kiemelt lakások eladóak. www.simonyiingatlan.hu Debrecen eladó kiváló lakások. www.simonyiingatlan.hu    *****    NÁLAM NINCSENNEK AKCIÓK, MINDEN ASZTROLÓGIAI ELEMZÉS "BECSÜLET KASSZÁS", A KONZULTÁCIÓ ÉS OKTATÁS INGYENES.    *****    **** Nokedli-lapja****Családi magazin****18-98 éves korosztály mindent megtalál itt, játékoktól a hírekig*****    *****    KÜLÖNLEGES AKCIÓ A CSILLAGJÖVÕ OLDALON JÚNIUSBAN.TE DÖNTHETED EL MENNYIBE KERÜLJÖN A HOROSZKÓP MEGRENDELÉSEID ÁRA!    *****    Minden héten anime/managa hírek , minden nap Anime ajánlók , Mondocon hírek. Itt nem fogsz unatkozni!! :)    *****    KÜLÖNLEGES CSILLAGJÖVÕ AKCIÓ JÚNIUSBAN.TE DÖNTHETED EL MENNYIBE KERÜLJÖN A SZÜLETÉSI HOROSZKÓP! VÁRLAK!RENDELD MEG MOST!