Néhányan a Szalon munkatársai közül (infó: egérrávitel a képre)

 
 

 

 

 

 

 

 

 
 
Bejelentkezés:
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 


 

 

Kedves Látogatónk! Hálásak vagyunk a bejegyzések olvasására szánt idejéért!


Bookmark and Share

 
Látogatottság:
Indulás: 2010-07-05
 

A porból kiáltok!

Ne nézzetek

rám ferde szemmel,

tele van a lelkem félelemmel,

és nem vagyok más

csak egy ember,

sem szentéletű,

sem gazember.

Nem vagyok

pogány mint vazúl,

csak a föld porából gyúrt az Úr,

néha keservesen sírok,

néha buta verseket írok,

néha szeretnék még élni,

máskor a túlvilágra lépni.

De lelkemben halkan

cseng az ének

"szeretném ha szeretnének

s lennék valakié!"

 

Katt a képekre!

 

 
Bloggereink

 

 

 

Munkatársaink honlapjai, blogjai

 

 

 

 Baráti blogok:

 
Finom sütemények blogja!

 
Szalonunk a Facebookon

 


Jépont honlapja,

blogjai


Irodalmi portálok


Dudás Sándor képei

 

Váczy J. Tamás est 1992. Hatvan

 

 
Pályázati hírdoboz

 

 

 
Szabad Szalon
 
Linkajánló:
 
Felíratkozás hírlevélre
E-mail cím:

Feliratkozás
Leiratkozás
SúgóSúgó
 
Blogajánló

 

 

 

A nap vicce

 

 

Üzenőfal
Név:

Üzenet:
:)) :) :@ :? :(( :o :D ;) 8o 8p 8) 8| :( :'( ;D :$
 
Blogoldal: ide lehet tartalmat feltölteni, írni!

Láng Judit: Egyszerű történet

2015.06.25. 17:18
Címkék: láng

PR Herald

 

Robi Angliában tanul, meghívott magához egy hétre tavaly nyáron. Marival mentem, a lakótársai anyukájával, mert a gyerek egyedül nem enged kószálni a világban, szerinte eltévedek, és ez néha így igaz. Londonban vonatra szálltunk, és hajnal háromkor megérkeztünk Brightonba. Robi várt a pályaudvaron, Mari két fiával. Az egyikük megkérdezte, mit akarunk csinálni, hogy vacsoráznánk-e. Robi: szerintem az anyám meg akarja nézni az óceánt.
brighton-rock
Mari fiai közül az egyik teljesen normális, a másik nagyon hasonlít a Robira, kívülről is, ők a lakótársai. Mondtuk, hogy nem szeretnénk vacsorázni, jó lenne lemenni a tengerpartra.
Elég hosszan utaztunk, mert délben indultunk és csak másnap hajnalban érkeztünk meg. A gyerekek olcsóbb jegyet vettek, ami bonyolult átszállásokkal járt, de nagyon édes volt mindkét kölyök, hogy az anyjukat az utolsó pénzükön meghívták.
Hát, én ettől annyira meg voltam hatódva! Robi húsz éves: először van Angliában, felvették az egyetemre, mellette egy étteremben dolgozik és összeszedett annyi pénzt, hogy az anyját az iskolakezdés előtti utolsó szabad hétre kihozza. Gondoltam: érdemes volt élni!
Este tízkor úgy érkeztünk meg Anglia fölé repülővel, hogy a felhők fölött épp akkor ment le a nap. Ilyet én még soha életemben nem láttam! Azt szoktuk látni, hogy a felhők alatt alkonyodik. Nem! Most a felhők fölött, és este tízkor.
Na, lementünk a tengerpartra, kuli, kuli, bőröndök, hátizsák, izé, sötét volt és iszonyatosan gyönyörű fények mindenfelé. Itthon, hiába volt augusztus, akkor már második hónapja esett, hideg volt, de Brightonban, amire nem volt még példa az éghajlat miatt, meleg nyáridő. Én hidegben és esőben depressziós leszek, gondolom, ezért is parancsolt ide Robi.
Tűz égett a parton, fiúk és lányok ültek körülötte, de ezt nem láttam, csak a tűz fényét. A Robim nagyon laza kölyök, mondta, hogy menjünk oda hozzájuk. Erre Mari nagyobbik fia, a normális: vadidegen emberekhez hajnali háromkor? A vagány Robi: ne aggódj, mindjárt összebarátkozunk velük.
Két idősebb nő, kuli, kuli, bőrönd, hátizsák, izé, odamentünk. Spanyolok, olaszok, ez egy egyetemi város, semmit sem szóltak, a cigi úgy járt körbe, mintha egyébként világéletükben ismertek volna minket. Egyszer csak az én Robim azt mondja, hogy iszonyú éhes, most már menjünk haza. Mari: rengeteg ennivalónk van -, és kitettük mindet. Tudtam, hogy hosszú út lesz. Mari is olyan, mint egy tyúkanyó, úgyhogy száz szendvicset csináltunk legalább, annyit, hogy meg se tudtuk enni.
Robi: jaj, paprika, téliszalámi -, anya körözöttet is csináltál, meg tojáskrémet! Körbejárt a maradék uzsonna. Mari kivágta a savanyú alma csumáját, fölcikkelyezte, citromot facsart rá, ettől nem barnult be. Hú, ez a legjobb szomjoltó! És hát ettünk közösen. Egy spanyol srác kérdezte: ez milyen paprika, és ez milyen szalámi? Mondtuk, hogy magyar, és effélékről társalogtunk. Gyönyörű volt a tűz, az éjszaka, a part, helyesek a fiatalok.
Poirot dependens vagyok. Nekem, az idegnyugtató a Poirot! Az egész krimisorozatot láttam, rengeteg Poirot epizód játszódik Brightonban. Képes vagyok azért betenni a dvd-t, hogy láthassam, milyen fantasztikus az a karkötő, meg az a kalap, hogy milyen színű a cipőhöz a zsabó, ilyeneken élvezkedek. És itt vagyok az összes helyszínen.
Jó, menjünk vissza, fogjunk egy taxit, bár nem laktak messze, éjszaka azért mégse gyalogoljunk a bőröndökkel. Robi talált egy gurulós komputer széket az úttest közepén, semmi baja nem volt. Ez pont jó lenne neki az íróasztalhoz, mondta. Hárman bérelnek egy házat. Fönn van három szoba, lenn egy nappali, tipikus angol ház.
Hogyan menjünk haza -, a sok bőrönd, meg sokan is vagyunk, hát rendeltek egy kombit.  A taxis megállt, elkezdtünk bepakolni, a széket is.
Ez a pakolás volt az első élményem, illetve a második, mert az, hogy tűz mellé lemehetsz, és azonnal, vagyis öt perc múlva mindenki haver: azért én már idősebb vagyok és a Mari is, ennek ellenére, hogy csak kölykök voltak a parton, semmi nem volt, egy pillanatnyi hőkölés sem.
Mondom Marinak udvariasságból: ülj előre, én majd hátra ülök a Robi ölébe, jobban elférünk. Beülünk, mire beül mellénk hátulra a taxisofőr is, hogy jó, akkor vezessen ő, mármint Mari. Nem vettük észre, hogy a taxiban elöl, csak egy ülés van. Nem háborodott fel a sofőr, halkan mondta: akkor vezessen a Mari. Ezen szétröhögtük magunkat. Ez volt az első estém, pontosabban hajnalom Brightonban.
Hazamentünk, lefeküdtünk, de másnap a kölyöknek mennie kellett az étterembe dolgozni. Azt mondja, mit akarsz, hát ezt választottuk. Hát, én innen nem tudok lemenni az óceánpartra, hiába volt elég egyértelmű az út, akkor sem tudok. Azt mondja: jó, akkor gyere velem reggel, leraklak az óceán partján, délben meg érted megyek. Ez nekem tökéletes, reggel kilenc óra volt, őrjöngő napsütés, és harminc fok hőség.
brighton-seafront
Ott állt a Robi, mondom neki: már éltem pár hónapig Angliában és csak hideg volt, meg sötét és soha nem sütött a nap. Budapesten, most szintén sötét és hideg van, esik az eső, hiába van nyár, és nem hoztam fürdőruhát. Erre a fiam: nem tétel, majd lefelé menet veszünk egyet. Életem legszebb fürdőruháját vette meg, ilyen szépet még nem láttam. Kiterítettem a plédet, feküdtem az elképesztő fürdőruhámban egyedül az óceánparton, délelőtt tízkor és ömlött a nap. Hihetetlen, hogy a legsötétebb semmiből jövök ide, ahol száz éve nem volt ilyen meleg. Másnap fürödtünk az óceánban. Engem megtiszteltek az Istenek a napsütéssel és a meleggel.
Egy hét alatt annyira feltöltődtem, hogy mikor hazajöttem, Misivel, az idősebbik fiammal azt beszéltük meg, hogy kijön hozzám Pesterzsébetre dolgozni. De, ha kijön, akkor kiteszem a napra, megkajál, ilyesmi, ha én megyek hozzájuk, akkor elmosogatok, meg nem tudom mi, ezért a Misi kitalálta: anya, az irodában találkozunk minden nap tizenkettőkor, ha esik, ha fúj. És kétszer öt nap alatt befejeztük a munkát úgy, hogy szombat, vasárnap pihentünk. A határidő előtt két nappal beadtam, amit kellett, annyira feltöltődtem egy hét alatt Brightonban.
Ott csak pihentem. Robi kérdi: anya spenót, bundás kenyér, oké? Mondom, jó. Este elviszlek vacsorázni, utána iszunk valamit, és elmegyünk sétálni. Máskor meg: anya, krumplistészta lehet? Egy kis brassói? Minden nap főztünk Marival, és esküszöm, hogy hosszú idő óta nem éreztem ilyen jól magam.
BRIGHTON CHAPEL ROYAL
Robi étteremben dolgozik az egyetem mellett kedden és csütörtökön este hattól, éjfélig, szombaton meg tizenkét órát. Ezzel megkeres annyi pénzt, hogy fenn tudja tartani a bérelt házat és engem is meg tudott hívni.
A második, harmadik nap mondja, hogy bevisz az üzletbe. Megjegyeztem a nevét: Mokkachino. Hogy, az milyen finom! Na, kihozták a mokkachinót, minden kollegájának bemutatott, megérkezett a tulaj is. Bambino, kiabál Robi felé messziről, aki nála három fejjel magasabb, Bambino! Imádja, libling, érezhetően más a légkör, mint egy itthoni munkahelyen.
Angliában egyetlen zöldpárti polgármester van, az is Brightonban. Nahát, ez látszik is a városon. Minden átkelőhelyen létezik a zöldkontroll. És ez mindennapos gyakorlat. Ha megnyomod a gombot, két másodpercen belül átmehetsz, tied az elsőbbség, mert te vagy a gyalogos. Mész az utcán, ott is vannak sikátorok, de ha valaki érzi a háta mögött, hogy sietsz, akkor félreáll. Nem azt mondja, hogy anyád, ne lökdösődj, hanem félreáll: tessék, ha sietsz, menjél. Esküszöm, ilyet itthon csak nagyon ritkán tapasztaltam. Milyen jó lehet úgy élni, hogy az utcán nem a halálra frusztrált, gonoszságukat rajtad kitöltő emberekkel találkozol! Klassz dolog!
Brighton egy domb, vagy inkább egy kis hegyről terül el lefelé keresztül az útkanyaron, a tengerpart felé. Nagy a forgalom, sok a turista, ezért kétszer két sávon közlekednek a kocsik úgy, mint mondjuk a szentendrei úton. De, itt nem együtt halad a két sáv, hanem háromszor, négyszer kitüremkedik kis szigeteket képezve, amiket parkosítottak. Kicsit többe került az út ezzel a néhány kanyarral, de mennyivel szebb! Állampolgárnak éreztem magam. A légkör miatt.
Tömegközlekedéssel utazom Budapesten. Ennyi boldogtalan, szerencsétlen, rossz kinézetű és büdös, vállalom, büdös, ázott kutya szagú emberrel, amennyivel itt naponta találkozom, az rettenetes. Ha felszállok a buszra csúcsidőben, szegénység szag van. Dohos lakásszag, két, három éve nem kitisztított, megázott, borzalmas télikabátszag. Nem arról van szó, hogy az emberek piszkosak, mert ez nem is szegénység szag, hanem inkább szerencsétlenség szag. Tudom, hogy iszonyatos, de ez a véleményem, és ehhez nem is kell vadászkutya orromnak lennie. Brightonban ez nincs.

Szólj hozzá te is!
Név:
E-mail cím:
Amennyiben megadod az email-címedet, az elérhető lesz az oldalon a hozzászólásodnál.
Hozzászólás:
Azért, hogy ellenőrízhessük a hozzászólások valódiságát, kérjük írd be az alábbi képen látható szót. Ha nem tudod elolvasni, a frissítés ikonra kattintva kérhetsz másik képet.
Írd be a fenti szót: új CAPTCHA kérése
 
Még nincs hozzászólás.
 

 <-Kezdő old.  Utolsó old.->

 
Feltöltés: Bejelentkezés után középen az Új blogbejegyzésre kell kattintani
 
 
Navigáció
 

 

 Vendégírók blogja  

  English blog  

  Bejegyzések  

  Galériák  

  Vendégkönyv  

 Regisek fotói  

  Levélküldő

 Rekámoldal

 Fórum (Itt lehet véleményezni a bejegyzéseket!)


 

 
 
Menü
 

 


Feltöltési minitanfolyam


A cimkézésről


 Cimkézettek:

(Bármelyik névre kattintva az illető szerző minden bejegyzése megjelenik!)

abububerczy

Áron Attila

Balla D. Károly

Bátai Tibor

 Boér Péter Pál

Bogdán József

Csárádi Edit 

Császár László

 Csordás László

Dudás Sándor

Fabó Kinga

Faludi Éva

Faludy György

Farmosi László 

 Kepes Károly

Kodrán Erzsébet

Konczek József 

Kun Éva   

Láng Judit

Németh Péter Mikola

Petrozsényi Nagy Pál

Polgár Julianna

Radmila Marković 

S. Szabó István

Szalay' Netala' László 

Szmolka Sándor

Stolmár Aladár

T. K. Faber

Tóth János Janus

 Turcsány Péter

Urbán-Szabó Béla

Varga Árpád

Vasi Ferenc Zoltán allen

Váczy Jépont Tamás

* * *

közzétettek'

'csángó 'építészet 'erdélyi

'földrajz 'internet 'interjú

'irodalom 'képzőművészet

'kritika  'közlemény

'műfordítás 'politika

'riport 'társadalom

'természet  'történelem

'tudomány 'vendégíró

'vers 'vicc 

 

 

 
 
Szerkesztői üzenetek
/

A webhely firefox alatt működik optimálisan, és flash player is szükséges!


Kérem szerzőinket, hogy - akinek nem esik nehezére - bejegyzését ossza meg közösségi.oldalakon (facebook, stb.) a látogatottságunk növelése érdekében. Köszönöm!


Észrevettem, hogy néhányatoknak apróbb nehézsége van a feltöltéssel, azok írását javítom, persze tiszteletben tartva az eredeti tartalmat, betűtípust.


Üzenem minden kedves regisztráltnak, hogy  törvénybe ütköző bejegyzéseken kívül más tartalmat, hozzászólást nem moderálok!


Továbbá: ez nem íróóriások, zsenik kizárólagos portálja, szívesen látok amatőr szerzőket is, kérem ezt figyelembe venni.


Tisztelettel, barátsággal hívom azokat az amerikai, erdélyi, felvidéki, kárpátaljai, délvidéki olvasóinkat, akik bármely profilunkba vágó műfajban jeleskednek, hogy legyenek munkatársaink, regisztráljanak portálunkon.


Ha valaki az oldalsávokon, a fejlécen, vagy a láblécen szeretne elhelyezni valamit, kérem, hogy levél-csatolmányként küldje el

kkepes@gmail.com

címre.


 

 

 

 
Bagoly mondja...

 Az a regisztrált, aki nem tudja visszatartani az agymenését, a képre kattintva írjon egy mondatot.


 

 

 
BlogPlusz:
Friss bejegyzések
2021.03.11. 17:59
2021.03.06. 11:23
2021.02.05. 15:41
2021.01.01. 03:25
2020.12.25. 17:37
2020.12.22. 19:00
2020.12.06. 19:33
2020.11.04. 10:29
2020.10.17. 14:55
2020.10.04. 17:27
2020.07.15. 18:35
2020.07.13. 09:50
2020.06.29. 08:41
2020.06.10. 11:15
2020.05.04. 08:31
2020.04.08. 11:15
2020.04.04. 18:22
2020.04.02. 19:25
2020.03.30. 18:28
2020.03.28. 10:47
Friss hozzászólások
 
Live Traffic Feed
 


 


SKAM - SKAM France - wtFock - Druck - SKAM Italia és a többi! Folyamatosan bõvülõ magyar tartalmak! - SKAM SKAM SKAM    *****    Sorozatok Áprilisban-Read&Speak Blog-Sorozatok Áprilisban-Sorozatok Áprilisban-Read&Speak Blog-Sorozatok Áprilisban    *****    Sorozatok Áprilisban-Read&Speak Blog-Sorozatok Áprilisban-Sorozatok Áprilisban-Read&Speak Blog-Sorozatok Áprilisban    *****    SKAM - SKAM France - wtFock - Druck - SKAM Italia és a többi! Folyamatosan bõvülõ magyar tartalmak! - SKAM SKAM SKAM    *****    Gondolatok, vélemények, élménybeszámolók, tagek és egyebek (kpop, ajánlók, horror, blogtippek)    *****    Naruto rajongói oldal és Fanfiction Konoha.hu, Naruto rajongói oldal és Fanfiction Konoha.hu Naruto rajongói oldal    *****    A dohányboltos lány új novella. Sniffany felnõtt meséi, képei és versei a blogon :)    *****    Informatika és Informatikus könyvtáros tételek    *****    AemyDesign.hu teljes kódolt designek gportalra és wordpressre, kódok, tutorialok. képek - AemyDesign.hu - AemyDesign.hu    *****    SKAM - SKAM France - wtFock - Druck - SKAM Italia és a többi! Folyamatosan bõvülõ magyar feliratos tartalmak! - SKAM    *****    Kedves látogatóim! Március hónapban, minden születési horoszkóp megrendeléshez egy Biotérkép elemzést adok ajándékba!!!!    *****    Naruto rajongói oldal és Fanfiction Konoha.hu, Naruto rajongói oldal és Fanfiction Konoha.hu Naruto rajongói oldal    *****    Luxus házikedvenc prt lányokról szóló kis történet, egyéb cikkek.:)    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    Adóbevallás (Szja) - SMS-BEN KÉRHETI A BEVALLÁST!!! Kinek készít a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV)    *****    A horoszkópod olyan tendenciákra mutat, melyek ismerete, sokat segít az elõre jutásban, a fejlõdésben. Rendeld meg most!    *****    Nagyon részletes születési horoszkóp 20-25 oldal + 3 éves elõrejelzés 20-25 oldal,e-mailben, utána ingyenes konzultáció.    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és versei a blogon :)    *****    Nagyon kedvezõ asztrológiai megrendelés! Születési horoszkóp+3éves elõrejelzés+konzultáció,csak 3000 Ft. Kattints várlak    *****    Ajándékozz kézmûves terméket Marilona Ékszerekbõl. Biztosan találsz megfelelõt, Valetin, esküvõ, szüli és névnapokra.