Néhányan a Szalon munkatársai közül (infó: egérrávitel a képre)

 
 

 

 

 

 

 

 

 
 
Bejelentkezés:
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 


 

 

Kedves Látogatónk! Hálásak vagyunk a bejegyzések olvasására szánt idejéért!


Bookmark and Share

 
Látogatottság:
Indulás: 2010-07-05
 

A porból kiáltok!

Ne nézzetek

rám ferde szemmel,

tele van a lelkem félelemmel,

és nem vagyok más

csak egy ember,

sem szentéletű,

sem gazember.

Nem vagyok

pogány mint vazúl,

csak a föld porából gyúrt az Úr,

néha keservesen sírok,

néha buta verseket írok,

néha szeretnék még élni,

máskor a túlvilágra lépni.

De lelkemben halkan

cseng az ének

"szeretném ha szeretnének

s lennék valakié!"

 

Katt a képekre!

 

 
Bloggereink

 

 

 

Munkatársaink honlapjai, blogjai

 

 

 

 Baráti blogok:

 
Finom sütemények blogja!

 
Szalonunk a Facebookon

 


Jépont honlapja,

blogjai


Irodalmi portálok


Dudás Sándor képei

 

Váczy J. Tamás est 1992. Hatvan

 

 
Pályázati hírdoboz

 

 

 
Szabad Szalon
 
Linkajánló:
 
Felíratkozás hírlevélre
E-mail cím:

Feliratkozás
Leiratkozás
SúgóSúgó
 
Blogajánló

 

 

 

A nap vicce

 

 

Üzenőfal
Név:

Üzenet:
:)) :) :@ :? :(( :o :D ;) 8o 8p 8) 8| :( :'( ;D :$
 
Blogoldal: ide lehet tartalmat feltölteni, írni!

TEOTWAWKI

2015.03.21. 22:40, JulCSIllag
Címkék: julcsi

TEOTWAWKI - EZSDRÁS PÁL ÍRÁSA

 

TEOTWAWKI

 

 

Nos, nézzünk bele, bevezetésként, egy átlagos amerikai (csak amerikai?) család spájzába, fridzsiderjébe, beleértve a mélyhűtőt is. Egyesek szerint egyheti élelemtartalék van bennük. Mások szerint annyi se. Kukkantsunk bele a garázsukba: félkannányi tartalékbenzint veszünk észre a sarokban, többet nem. Innen öntöget Mr. Zero valamennyit járgánya és fűnyírója tankjába. Holnap majd teletölteti a benzinkútjánál. Ami a spájzot, fridzsit illeti, no problem; Mr. Zero beül a kocsijába, elmegy a bevásárlóközpontba, és ennyi. Oda mindenből naponta/hetente – hogy mikor, a családnak tökmindegy – megérkezik az áru az elosztóból. Így aztán otthon is minden van. Ha mégsem, papa/mama mobiltelefonon beszól a bevásárlóközpontba, és házhozszállítást kér. Meleg van? Bekapcsolják a légkondit, ha csórók, akkor csak a ventillátort. Gombnyomásra jön a villany, a gáz, rögtön melegszik tőle a készétel. Fürdőszobai csap-csavarás, máris csurran a meleg-langyos-hidegvíz. Szintén egy gomb megnyomása/érintése után indul a TV, a számítógép, az internet, lehet „guglizni”, játékokat, zenét lehívni stb., stb.

Ha valami egészség-baj adódik, kórházi kezelés kell, beugranak: működik a vesedialízis-gép, működik a lélegeztető, az infúzió-adagoló, az oxigénpalack, kérni lehet inzulin-utánpótlást, de minek továbbfolytatni a felsorolást a korszerű közlekedési eszközökkel, a jól karbantartott országutakkal, autópályákkal, expresszvonatokkal, interkontinentális repülőjáratokkal, meg a többivel.

Mégis.

El lehetne egy kicsit gondolkodni a TEOTWAWKI-n. Jöhet ugyanis Egy Bizonyos Nap, amelyen ez a világ, ami van, amit megszoktunk, egyszer csak e l t ű n i k. A TEOTWAWKI (az eddig közismert világ vége) ugyanis azt jelenti, hogy az eddigi viszonylag kényelmes életmódunk megszűnik.

Kicsit felületesen, szeszélyesen rajzoljuk fel ennek a TEOTWAWKI utáni világnak a kontúrjait…

Szóval, egy hét után nincs áram, nincs vízellátás, nincs gáz, az élelemelosztó központok többé nem működnek, a jogrend sem, mindenfelé tüzek lobbannak fel, szervezetten fosztogatni kezdenek, mert a bűnözők kiszabadultak a börtönökből, az emberek autón vagy anélkül menekülnek a városokból.

De hová?

És hogyan éljenek tovább a „hová”-ban?

A tömegkommunikációs műsorok/olvasmányok ajánlataiból néha ilyesféle válaszok bukkannak elő:

  • vonuljunk vissza a mindent átölelő, megóvó ősvadonokba (már kiirtottuk őket!),
  • nem kell semmit sem előre megtervezni, „majd alakul”,
  • ne törődjünk az ilyen marha szavakkal, mint a TEOTWAWKI, úgyse üt be semmi, inkább éljünk úgy, ahogy eddig, érezzük jól, valósítsuk meg magunkat…

 

Van azonban a világon 135.000 ember, aki a SurvivalBlog-ot olvassa. Túlélni akarunk, így hívják magukat. Határozott véleményük alakult ki a világról, amiben élünk. Kidolgoztak egy életvitelt, amely válasz a TEOTWAWKI-ra. Úgy ítélik meg mindazt, ami ma van, hogy azt az agyonbonyolítottság, a túlszakosodás; az ellátóláncok alig elviselhető, sokáig így nem működtethető hosszúsága jellemzi. Szerintük civilizációs rétegünk igen-igen vékony, ha repedezni kezd (repedezik), és azon ,,A Bizonyos Napon" el fog tűnni. Ami alatta van, riasztó: határtalan despotizmus, szabadrablás, feneketlen gonoszság.

Mindenesetre a túlélni akarók nem fognak a TEOTWAWKI után néhány perccel – vagy éppen egy héttel – beállni a menekülő tömegbe, és sodortatni magukat valamerre. Már most keresik (és meg is fogják találni) menedékhelyeiket. A legfontosabb: A menedékhely legyen a metro-/megalopoliszoktól legalább 500 km-re. Kapjon megbízhatóan sok csapadékot, a földje legyen termékeny.

Amint megtalálják, térképet terítenek maguk elé, és keresnek rajta legalább öt olyan kerülőutat, ami a menedékhelyhez vezet. GPS-t ragasztanak fel az autóik szélvédőjére, és segítségével végighajtanak mindegyiken. Ezután megveszik a telket (legalább két, egyformán gondolkodó, lehetőleg ugyanahhoz az egyházhoz tartozó család közösen). Felépítenek, vagy ha már van, célra-rendezetten felújítanak egy házat.

Gyorsan – eléggé felületesen – ideírom, milyen a túlélés-barát ház. Masszív falú, legalább egyemeletes, kamrájában háromhavi élelem-tartalék, elegendő mennyiségű és minőségű kéziszerszám, és minimum egy korszerű karabély. A telket vegye körül sűrűszövésű hálókerítés. A házhoz vezető utak kábelekkel elrekeszthetőek legyenek. Szükség lesz kellő mennyiségű, bármikor kéznél levő homokzsákra. Elengedhetetlen egy, legalább háromféle (benzin, propángáz, földgáz) üzemanyaggal működtethető áramfejlesztő, ami nemcsak világítást, hanem éjjellátó-kamerát, riasztót, rövidhullámú rádiókészüléket is tud működtetni – mindaddig, amíg egyáltalán lesz üzemanyag…!

A gazdagabb túlélni akarók tartsanak benzinnel, dízelolajjal, propángázzal, legutolsósorban villanyárammal járatható autót, de a szegényebbek is mindenképpen szerezzenek be egy dízelmotorosat. (Nota bene: Egy túlélési kézikönyv megírója tizenegy fejezetet szánt a túlélési-házzal szembeni követelményeknek. Annak is van már irodalma, hogyan maradjanak életben az Armageddont túlélők…)

Természetesen a felszereltség és a menedékhelyen való, állandó lakás nem elég.

Fel kell készülni!

A felkészültség általam választott leírása sajnos csak felületes lehet. Tehát szükséges: gyors árokásási, egészség-megőrzési, tűzoltási, amatőr rádiókezelési képesség elsajátítása; tudni kell zöldséget, gyümölcsöt termeszteni, hegeszteni autogén hegesztővel, varrni lábbal hajtható varrógéppel, lóhúzta ekével szántani, kerítést fonni, csűröket és hasonlókat építeni fatörzsekből, kukoricát fosztani, gépeket javítani, trágyát hányni, kovácsolni, mindent megcsinálni, feldolgozni, az öltözeteket szétfoszlásukig viselni.

Létfontosságú, hogy olyanokat válasszunk környezeti társainknak, akik nem szószátyárok, hanem tettekre készek, akikkel a gondolkodásunk hasonló, akikkel a Tízparancsolat szerint élhetünk. Ne vezessenek bennünket a társak kiválasztásakor előítéletek. Egyenként ítéljük meg az embereket, bárhonnan is jöjjenek.

Kerülni kell a relativistákat, a világi humanistákat. Az ilyenek TEOTWAWKI után életveszélyesek. Az után ,,A Bizonyos Nap" után különösen fontos követelmény lesz, hogy segítsünk a kevésbé szerencsés túlélni akarókon. Ki tudja, mikor fordul meg a helyzetünk!

Miféle TEOTWAWKI-kra gondolnak a túlélni akarók? Terrorizmusra, nukleáris, biológiai hadviselésre, Harmadik Világháborúra, olajembargókra, klímaváltozásra, aszteroida/üstökös földbe való becsapódására, hiperinflációs gazdasági depressziókra, globális járványokra, amelyeket szupervírusok okoznak (EBOLA!), abnormális Nap-kitörésre, és más hasonlókra  (pl. Afganisztán, Szíria, Iszlám Államok, és nemrég óta Ukrajna.)

„Egyikük sem zárható ki. Abban az órában jönnek el, amelyikben nem is gondoljátok, legyetek tehát készen.” – írja Máté evangélista (Mt. 24:44).

Mindenesetre: aki logisztikailag – Noé módjára – felkészült, értékes tevékenységekre képezte ki magát, beszerezte a szükséges eszközöket, magabiztosabb lesz önereje tudatában, és jobban függetlenítheti magát a reá leselkedő veszélyek hatásaitól. A TEOTWAWKI idején kibontakozó, váratlan változásokhoz, bizony, sokkal inkább képes lesz igazodni, mint a konzumemberek.

 

Utóirat: TEOTWAWKI = The End of the World as We Know It.

 

 

Budapest, 2014. augusztus 20.

 

 

 

                                                                                                            Ezsdrás Pál

Szólj hozzá te is!
Név:
E-mail cím:
Amennyiben megadod az email-címedet, az elérhető lesz az oldalon a hozzászólásodnál.
Hozzászólás:
Azért, hogy ellenőrízhessük a hozzászólások valódiságát, kérjük írd be az alábbi képen látható szót. Ha nem tudod elolvasni, a frissítés ikonra kattintva kérhetsz másik képet.
Írd be a fenti szót: új CAPTCHA kérése
 
Még nincs hozzászólás.
 

 <-Kezdő old.  Utolsó old.->

 
Feltöltés: Bejelentkezés után középen az Új blogbejegyzésre kell kattintani
 
 
Navigáció
 

 

 Vendégírók blogja  

  English blog  

  Bejegyzések  

  Galériák  

  Vendégkönyv  

 Regisek fotói  

  Levélküldő

 Rekámoldal

 Fórum (Itt lehet véleményezni a bejegyzéseket!)


 

 
 
Menü
 

 


Feltöltési minitanfolyam


A cimkézésről


 Cimkézettek:

(Bármelyik névre kattintva az illető szerző minden bejegyzése megjelenik!)

abububerczy

Áron Attila

Balla D. Károly

Bátai Tibor

 Boér Péter Pál

Bogdán József

Csárádi Edit 

Császár László

 Csordás László

Dudás Sándor

Fabó Kinga

Faludi Éva

Faludy György

Farmosi László 

 Kepes Károly

Kodrán Erzsébet

Konczek József 

Kun Éva   

Láng Judit

Németh Péter Mikola

Petrozsényi Nagy Pál

Polgár Julianna

Radmila Marković 

S. Szabó István

Szalay' Netala' László 

Szmolka Sándor

Stolmár Aladár

T. K. Faber

Tóth János Janus

 Turcsány Péter

Urbán-Szabó Béla

Varga Árpád

Vasi Ferenc Zoltán allen

Váczy Jépont Tamás

* * *

közzétettek'

'csángó 'építészet 'erdélyi

'földrajz 'internet 'interjú

'irodalom 'képzőművészet

'kritika  'közlemény

'műfordítás 'politika

'riport 'társadalom

'természet  'történelem

'tudomány 'vendégíró

'vers 'vicc 

 

 

 
 
Szerkesztői üzenetek
/

A webhely firefox alatt működik optimálisan, és flash player is szükséges!


Kérem szerzőinket, hogy - akinek nem esik nehezére - bejegyzését ossza meg közösségi.oldalakon (facebook, stb.) a látogatottságunk növelése érdekében. Köszönöm!


Észrevettem, hogy néhányatoknak apróbb nehézsége van a feltöltéssel, azok írását javítom, persze tiszteletben tartva az eredeti tartalmat, betűtípust.


Üzenem minden kedves regisztráltnak, hogy  törvénybe ütköző bejegyzéseken kívül más tartalmat, hozzászólást nem moderálok!


Továbbá: ez nem íróóriások, zsenik kizárólagos portálja, szívesen látok amatőr szerzőket is, kérem ezt figyelembe venni.


Tisztelettel, barátsággal hívom azokat az amerikai, erdélyi, felvidéki, kárpátaljai, délvidéki olvasóinkat, akik bármely profilunkba vágó műfajban jeleskednek, hogy legyenek munkatársaink, regisztráljanak portálunkon.


Ha valaki az oldalsávokon, a fejlécen, vagy a láblécen szeretne elhelyezni valamit, kérem, hogy levél-csatolmányként küldje el

kkepes@gmail.com

címre.


 

 

 

 
Bagoly mondja...

 Az a regisztrált, aki nem tudja visszatartani az agymenését, a képre kattintva írjon egy mondatot.


 

 

 
BlogPlusz:
Friss bejegyzések
2020.10.19. 19:53
2020.10.17. 14:55
2020.10.04. 17:27
2020.10.02. 18:00
2020.07.15. 18:35
2020.07.13. 09:50
2020.06.29. 08:41
2020.06.10. 11:15
2020.05.04. 08:31
2020.04.08. 11:15
2020.04.04. 18:22
2020.04.02. 19:25
2020.03.30. 18:28
2020.03.28. 10:47
2020.03.27. 04:25
2020.03.26. 07:35
2020.03.24. 20:14
2020.03.22. 20:26
2020.03.22. 08:17
2020.03.18. 16:44
Friss hozzászólások
 
Live Traffic Feed
 


 


Részletes személyiség és sors analízis, 25-30 oldalas+3 év elõrejelzés. A megrendelés után a konzultáció ingyenes. Katt!    *****    Nagyon részletes születési, párkapcsolati, fogamzási és gyermektervezési horoszkóp, biotérkép elemzés, itt az oldalon!!!    *****    A Faun és a három Nimfa története - új novella a blogon. :)    *****    Felnõtt mesék, különös történetek, némi erotikával fûszerezve. Versek, képek, Underground írások,Sniffanytól.    *****    Cipõ-csizma extra all mix 1650 helyett 495.-Ft/kg - Jelmez 1-2 o. 1400 helyett 990.-Ft/kg 1-2 napos szállítási határidõ    *****    LAMOUR NAPOK -10-40% KEDVEZMÉNNYEL! SZEREZD BE KEDVENC ÁSVÁNY- VAGY DIVATKARKÖTÕIDET, ÉKSZEREIDET! ANGYALI AJÁNDÉKOK...    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és versei a blogon    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei, versei az új blogban:)    *****    MYBOOKCLUB - Könyvismertetõk - MYBOOKCLUB    *****    Halloween mix-ek és Jelmez mix-ek már 500.-Ft/kg-tól 1 zsák 15-18 kg gyors 1-2 napos szállítási határidõ    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és versei a blogon :)    *****    Lilith Megéhezik 4 - Az Apáca Show,a fantasy új epizódja elérhetõ    *****    Felnõtt mesék, különös történetek, némi erotikával fûszerezve. Versek, eszmefuttatások. Underground írások,Sniffanytól.    *****    BLACKPINK NEWS &#8226; Gyere és ismerd meg a világ egyik legismertebb és legnépszerûbb dél-koreai bandját, a BLACKPINK-et!    *****    LEPD MEG MAGAD VAGY SZERETTEDET EGY KÜLÖNLEGES MANDALÁVAL, VAGY ÁSVÁNYÉKSZERREL! RENDELÉS ÜZENETBEN VAGY AZ OLDALON!    *****    Ismerd meg és nézd meg a norvég SKAM címû sorozatot és 7 további remake sorozatát! Naponta friss hírek! SKAM - SKAM    *****    IGAZÁN DÖGÖS ÉS EGYEDI SZERETNÉL LENNI? 10-20% CSAK MA MINDEN ÁSVÁNYKARKÖTÕRE, GYÖNGYKARKÖTÕRE, MEDÁLRA! NÉZD MEG FB-OT!    *****    "Eljött értünk a végzet, s keze nyomán milliók hulltak élettelenül a porba. Félelem bûze áradt szét." - SZEREPJÁTÉK    *****    Angolturi Lerakat - Angol használtruha kereskedés. Gyerek és felnõtt ruhák már 350.-Ft/kg-tól Gyors kiszállítás    *****    Ismerd meg és nézd meg a norvég SKAM címû sorozatot és 7 további remake sorozatát! Naponta friss hírek! SKAM - SKAM