Néhányan a Szalon munkatársai közül (infó: egérrávitel a képre)

 
 

 

 

 

 

 

 

 
 
Bejelentkezés:
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 


 

 

Kedves Látogatónk! Hálásak vagyunk a bejegyzések olvasására szánt idejéért!


Bookmark and Share

 
Látogatottság:
Indulás: 2010-07-05
 

A porból kiáltok!

Ne nézzetek

rám ferde szemmel,

tele van a lelkem félelemmel,

és nem vagyok más

csak egy ember,

sem szentéletű,

sem gazember.

Nem vagyok

pogány mint vazúl,

csak a föld porából gyúrt az Úr,

néha keservesen sírok,

néha buta verseket írok,

néha szeretnék még élni,

máskor a túlvilágra lépni.

De lelkemben halkan

cseng az ének

"szeretném ha szeretnének

s lennék valakié!"

 

Katt a képekre!

 

 
Bloggereink

 

 

 

Munkatársaink honlapjai, blogjai

 

 

 

 Baráti blogok:

 
Finom sütemények blogja!

 
Szalonunk a Facebookon

 


Jépont honlapja,

blogjai


Irodalmi portálok


Dudás Sándor képei

 

Váczy J. Tamás est 1992. Hatvan

 

 
Pályázati hírdoboz

 

 

 
Szabad Szalon
 
Linkajánló:
 
Felíratkozás hírlevélre
E-mail cím:

Feliratkozás
Leiratkozás
SúgóSúgó
 
Blogajánló

 

 

 

A nap vicce

 

 

Üzenőfal
Név:

Üzenet:
:)) :) :@ :? :(( :o :D ;) 8o 8p 8) 8| :( :'( ;D :$
 
Blogoldal: ide lehet tartalmat feltölteni, írni!

Gáli József, a halálra ítélt forradalmár

2013.12.19. 18:57, Közzétette: Kepes Károly
Szabadulása után elsősorban műfordítással foglalkozott

Gáli József portréja. Alkotója Balla Margit (1978–1981-ig az író felesége volt).

1956. október 6-án, Rajk László újratemetése napján mutatták be a budapesti József Attila Színházban a Szabadsághegy című drámát. Az erősen politizáló, személyi kultuszt bíráló darab többek véleménye szerint előrevetítette a forradalom kitörését. Szerzője, Gáli József 1930. február 10-én Gyulán született, és itt töltötte fiatalságát. Orvos szülei ismert, köztiszteletben álló emberek voltak, édesapja, Gáli Géza, a József szanatóriumot igazgatta a két világháború között. A család története tragikus véget ért. 1944-ben az akkor már rég katolikus hitet gyakorló Gáli házaspárt és két fiatalabb gyermeküket, a 14 éves Józsefet (keresztapja Apor Vilmos apátplébános volt) és az orvostanhallgató Évát Auschwitzba hurcolták, ahonnan csak a kamasz fiú tért vissza. Bátyját, Ákost, munkaszolgálatosként érte a halál.

Hazatérte után a Karácsonyi János Katolikus Gimnáziumban fejezte be a középiskolát (tanulmányai egy részét korábban Pannonhalmán folytatta), majd 1954-ben diplomát szerzett a budapesti Színház- és Filmművészeti Főiskolán, ahonnan 1949-ben mint osztályidegent kizárták, és csak két év múlva, immár József Attila-díjas íróként vették vissza.

Az 1956-os forradalom- és szabadságharcban tevékeny részt vállalt. Október 25-től az Igazság c. lap, majd a forradalom leverése után az Október Huszonharmadika, illetve az Élünk című illegális lapoknál szerkesztősködött. Tagja volt a Péterfy Sándor utcai kórházban működő ellenállócsoportnak. 1956. december 5-én tartóztatták le „ellenforradalmi tevékenység” vádjával.

A Tóth Ilona és társai elleni perben 1957. június 20-án halálra ítélték. Kegyelmet barátjával és szerkesztőtársával, Obersovszky Gyulával együtt nemzetközi tiltakozásra kapott. (Másik barátját, a magyarbánhegyesi Angyal Istvánt 1958. december elsején kivégezték.) Gáli büntetését 15 évre mérsékelték, majd amnesztiával szabadult 1961. április 4-én.

A forradalom előtt elsősorban dramaturgként, mese-, mesejáték- és színdarabíróként volt ismert, szabadulása után, számos sorstársához hasonlóan, elsősorban műfordítással foglalkozott. (H. Böll, B. Brecht, P. Handke, H. Hesse, Ö. von Horváth. H. Ibsen, F. Kafka, F. Schiller, F. Wedekind és mások műveit fordította.)

1981-ben, 51 évesen távozott. Szúnyogok és nemeskócsagok című novelláskötete, számos gyulai vonatkozással (szanatórium, Százéves Cukrászda, „Osi bácsi”, Apor Vilmos alakja, hogy csak néhányat említsünk), posztumusz jelent meg.

(Cseresznyepálinka kivégzés után

Tamáska Péter

2006. október 21.

A kivégzések végrehajtásának 1988. évi felfüggesztése, a halálbüntetést 1990. októberben elítélő alkotmánybírósági határozat, majd az Országgyűlés ezen alapuló döntése a halálbüntetés eltörléséről egy ősi mesterség képviselőit küldte nyugállományba.
A halálos ítéleteket a tisztes rendőrállammá szelídült szocializmusban a bíróság hozta, nem mint előtte, amikor megesett, hogy az Államvédelmi Hatóság tisztjei nyújtották át a bírónak, hogy kihirdesse. Az állami ítélet-végrehajtókat a törvények szellemében nem lehetett később sem semmilyen címen felelősségre vonni – bíróság elé citálásuk és kötelező felmentésük a legendák körébe tartozik –, sőt személyüket hivatalból a névtelenség homályában tartják még ma is. Nálunk hosszú időn keresztül – így a Markó utcai népbírósági akasztásoktól az 1956 utáni megtorlásokig – a hóhér szerepét egy ember töltötte be, csak a segédei cserélődtek. Dinasztiát, mint Európa szerencsésebb felében szokás volt, nem tudott alapítani, sőt nyugdíjba vonulása után már csak mellékfoglalkozásban alkalmazták utódait. A hóhérság tehát egyike lett a konszolidálódó kádári kor úgymond gebines foglalkozásainak.
Gáli József – akit írótársával, Obersovszky Gyulával együtt csak Bertrand Russel és más neves nyugati értelmiségiek tiltakozása mentett meg 1957-ben a kötéltől – így emlékezik vissza Szúnyogok és nemeskócsagok című kötetében a füredi szívkórházban történt találkozásukra: „Vacsoránál a pillantásod az asztalára, a kezére téved. Normális, nem túlságosan nagy, szokványos kéz, de az ujjai betegségre utalnak. Jellegzetes, a szív megbetegedésének egyik válfajára jellemző, úgynevezett dobverő ujjak. Vajon ez a kéz hasonlít-e az utód kezéhez, melyről tudod, hogy »Kossuth«-ot osztogatott a kisidős elítélteknek, akik a konyhai ételmaradékot a disznói számára a kocsijára vitték… A természet, mint ezt többen megállapították: csodálatos.”

A legtöbb kivégzés a fővárosban, a Kozma utcai gyűjtőben történt. (Az intézet hivatalos neve: Budapesti Fegyház és Börtön, s a központi bv-nyilvántartás 1180 kivégzett adatait, dossziéját őrzi.) A Kisfogházhoz csatlakozó mintegy negyven négyzetméteres kivégzőtermet az akasztóudvaron húzták fel 1958-ban, amelyhez két siralomzárka kapcsolódott. Az akasztófa magassága majdnem három méter volt: a betonpadozatban hat négyszög alakú lyuk volt, amelyekbe az akasztófákat beékelték. (1956 után volt, hogy egyszerre több embert is kivégeztek egy reggelen.) Az akasztófa mögött volt a segédek által odatámasztott létra, azon kapaszkodott fel az ítélet-végrehajtó, hogy az elítélt nyakába akassza a vaskos hurkot. A bejárattól balra elhelyezett asztalnál sorakoztak azok, akiknek hivatalból kellett részt venniük a kivégzésen: a börtönparancsnok vagy helyettese, az első fokon hozott ítélet bírája és ügyésze, az őrség parancsnoka, a jegyzőkönyvvezető és két, a kivégzésre való alkalmasságot, illetve a halál beálltát megállapító orvos szakértő.
Csapatmunkának számított a kivégzés a bv-sek szerint. Az ítélet-végrehajtó – s ez ugyancsak szóbeszéd: a legmagasabb rangú közülük bv-őrnagyságig jutott – kiosztotta a szerepeket: kik emeljék a pácienst a lépcsős zsámolyra, ki tekerje a testet megfeszítő kampóra a kötelet, ki rántsa ki alóla a zsámolyt, s ne feledkezzünk meg a csapat ötödik, legkisebb tagjáról: ő volt az újonc, a tartalék, a tanú. Jó fizikumra volt szükség a „munkához”, s lényeges kiválasztási szempontnak számított, hogy a kiszemelt ne vonzódjon ehhez betegesen. (Az 1985-ben kivégzett gyilkos, Zelei bírája mondta el egy riportban: „Bizony nincs rajtuk semmi árulkodó jel. Az első emberükön öltöny, nyakkendő. Ősz haj, szemüveg. A többiek pulóverben… A mozdulatok pontosak voltak, mindenki tette a dolgát.”)

A kivégzés éjszakáján, mesélik, az ítélet-végrehajtók – akárcsak a halálraítéltek – nemigen tudtak aludni. Előfordult, hogy utána akár hetekig is zaklatottabbak voltak az átlagosnál. „Mellékfoglalkozásuk” – a kiváló bűnügyi riporter, Ács Jenő megállapítása szerint – ugyanis a munkakörükből következett: „Ezért vállalták. Ezért s nem pénzért, bár pénzt kaptak munkájukért, úgynevezett permanens havi bérpótlékot, akár volt kivégzés, akár nem. Csekély volt ez az összeg, nem haladta meg az ezer forintot.” (Moldovásan szikár mondatok ezek egy olyan tollforgatótól, akinek több verseskötet áll a háta mögött.)
A vidéki nagyvárosokba is – ahol első fokon a halálos ítéletet a megyei bíróság hozta meg – a Kozma utcai csapat utazott le. Így került sor például Szegeden, a Csillag „akasztóudvarán” Richter Richárd kivégzésére, aki 1984 októberében ámokfutóként három fegyőrt megölt, hármat pedig megsebesített. „Mielőtt a hurok a nyakára került, Richter kiköpött a földre. Az ítélet-végrehajtót azonban ez vajmi kevéssé befolyásolta” – olvashatjuk egy korabeli riportkötetben. (Mint ahogy az sem, hogy Szegeden röplapok jelentek meg, amelyek halállal fenyegették a smasszereket, ha „Ricsit” kivégzik.)

Az utolsó kivégzésre 1988. július 13-án került sor. (A gyilkos – segítőjével – megtámadott egy fizetésével hazatérő munkásembert, kirabolta s megölte.) Azóta sok év telt el, s még a Kozma utcai börtönbejárattal szemben lévő kocsma, a Kupa is bezárt. Itt itták az állami ítélet-végrehajtók a fekete címkés, olcsó cseresznyepálinkát, hogy sohase beszéljenek arról, amit hóhérként éltek át… )

 

1 hozzászólás
Utolsó hozzászólásokÚjabbak 1 KorábbiakLegelső hozzászólások
Idézet
2013.12.20. 15:22
kodrane

Érdekes írás! Nekem feladta a leckét!   

Utolsó hozzászólásokÚjabbak 1 KorábbiakLegelső hozzászólások
 

 <-Kezdő old.  Utolsó old.->

 
Feltöltés: Bejelentkezés után középen az Új blogbejegyzésre kell kattintani
 
 
Navigáció
 

 

 Vendégírók blogja  

  English blog  

  Bejegyzések  

  Galériák  

  Vendégkönyv  

 Regisek fotói  

  Levélküldő

 Rekámoldal

 Fórum (Itt lehet véleményezni a bejegyzéseket!)


 

 
 
Menü
 

 


Feltöltési minitanfolyam


A cimkézésről


 Cimkézettek:

(Bármelyik névre kattintva az illető szerző minden bejegyzése megjelenik!)

abububerczy

Áron Attila

Balla D. Károly

Bátai Tibor

 Boér Péter Pál

Bogdán József

Csárádi Edit 

Császár László

 Csordás László

Dudás Sándor

Fabó Kinga

Faludi Éva

Faludy György

Farmosi László 

 Kepes Károly

Kodrán Erzsébet

Konczek József 

Kun Éva   

Láng Judit

Németh Péter Mikola

Petrozsényi Nagy Pál

Polgár Julianna

Radmila Marković 

S. Szabó István

Szalay' Netala' László 

Szmolka Sándor

Stolmár Aladár

T. K. Faber

Tóth János Janus

 Turcsány Péter

Urbán-Szabó Béla

Varga Árpád

Vasi Ferenc Zoltán allen

Váczy Jépont Tamás

* * *

közzétettek'

'csángó 'építészet 'erdélyi

'földrajz 'internet 'interjú

'irodalom 'képzőművészet

'kritika  'közlemény

'műfordítás 'politika

'riport 'társadalom

'természet  'történelem

'tudomány 'vendégíró

'vers 'vicc 

 

 

 
 
Szerkesztői üzenetek
/

A webhely firefox alatt működik optimálisan, és flash player is szükséges!


Kérem szerzőinket, hogy - akinek nem esik nehezére - bejegyzését ossza meg közösségi.oldalakon (facebook, stb.) a látogatottságunk növelése érdekében. Köszönöm!


Észrevettem, hogy néhányatoknak apróbb nehézsége van a feltöltéssel, azok írását javítom, persze tiszteletben tartva az eredeti tartalmat, betűtípust.


Üzenem minden kedves regisztráltnak, hogy  törvénybe ütköző bejegyzéseken kívül más tartalmat, hozzászólást nem moderálok!


Továbbá: ez nem íróóriások, zsenik kizárólagos portálja, szívesen látok amatőr szerzőket is, kérem ezt figyelembe venni.


Tisztelettel, barátsággal hívom azokat az amerikai, erdélyi, felvidéki, kárpátaljai, délvidéki olvasóinkat, akik bármely profilunkba vágó műfajban jeleskednek, hogy legyenek munkatársaink, regisztráljanak portálunkon.


Ha valaki az oldalsávokon, a fejlécen, vagy a láblécen szeretne elhelyezni valamit, kérem, hogy levél-csatolmányként küldje el

kkepes@gmail.com

címre.


 

 

 

 
Bagoly mondja...

 Az a regisztrált, aki nem tudja visszatartani az agymenését, a képre kattintva írjon egy mondatot.


 

 

 
BlogPlusz:
Friss bejegyzések
2021.01.01. 03:25
2020.12.25. 17:37
2020.12.22. 19:00
2020.12.06. 19:33
2020.11.04. 10:29
2020.10.17. 14:55
2020.10.04. 17:27
2020.10.02. 18:00
2020.07.15. 18:35
2020.07.13. 09:50
2020.06.29. 08:41
2020.06.10. 11:15
2020.05.04. 08:31
2020.04.08. 11:15
2020.04.04. 18:22
2020.04.02. 19:25
2020.03.30. 18:28
2020.03.28. 10:47
2020.03.26. 07:35
2020.03.24. 20:14
Friss hozzászólások
 
Live Traffic Feed
 


 


SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    MYBEAUTYSALON - A szépség és egészségteremékek, amiket használok, és kedvezményesek. - MYBEAUTYSALON    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    MYBOOKCLUB - KÖNYVEK, KÖNYVEK, ÉS KÖNYVEK - MYBOOKCLUB    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    Boldog Újévet kíván a Simonyi ingatlan! Debrecen, befektetési ingatlanok várnak! Boldog Újévet kíván a Simonyi ingatlan!    *****    KÖNYVCLUB - VÁSÁRLÁS, OLVASÁS, AJÁNLÁS, KRITIKA - KÖNYVCLUB    *****    Téged is vár a Darius Lovasközpont! Csatlakozz hozzánk, alapíts istállót és versenyezz a lovaiddal!    *****    Little Corner // portálépítés, portálszépítés, fejlécek, designok és css kódok // Little Corner    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    Karácsonyi spin off epizód Ann&#224;cska és barátnõi történetébõl és egyéb friss szösszenetek:)    *****    Édes kishúgom, Anna - új epizód a tiltott szerelem története folytatódik :)    *****    Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és remake sorozatait! - SKAM - Egyre több magyar feliratos tartalommal!    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és aktuális posztjai a blogon:)    *****    Magyarország legnagyobb Demi Lovato rajongói oldala a 28 éves énekes-színésznõrõl!    *****    Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és remake sorozatait! - SKAM - Egyre több magyar feliratos tartalommal!    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és egyéb írásai a blogon    *****    Sniffany esti meséi III. - Pornóellenzõk, goa, ketamin    *****    Hamar itt a KARÁCSONY,minél elõbb rendeljetek születési horoszkópot saját illetve szeretteitek részére, hasznos ajándék!    *****    Édes kishúgom, Anna - új epizód a tiltott szerelem története folytatódik :)